logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Manta Prince 2 Po wymianie lasera problem z odczytem CD audi

mikołaj25 29 Sty 2008 08:51 3172 6
REKLAMA
  • #1 4747446
    mikołaj25
    Poziom 10  
    Witam!
    Prosze o pomoc, otorz w moim DVD Manta Prince 2 wymienilem ostatnio laser wraz z mechanizmem (bo stary skonczyl swój zywot) na zupelną nowke zakupiona na allegro. Efekt jest taki ze płyty DVD czyta bez najmniejszego problemu a jak włoze mu audio cd to strasznie mieli,cos tam wydaje pisk i zacina sie i przerywa:( zaówazylem ze na niektore plyty (np sony) chodza dobrze nic nie muli a na niektorych to masakra)
    Ma ktos jakis pomysł co jest nie tak?Moze jeszcze trzeba cos wymienic oprucz lasera?czytałem ze wymiania sie jeszcze ten tranzystor co sie tak grzeje ale na jaki?

Moderowany przez oldboy:

Przeniesiono z działu VCR VCP DVD DVIX

• REKLAMA
  • #2 4749336
    SONIK1
    Poziom 24  
    Ocena: 25
    Q10 zamień na bd438 albo 442 ale trzeba zamienić nogi
  • REKLAMA
  • #3 4754472
    mikołaj25
    Poziom 10  
    Ok dzis wymienie ten tranzystor, jescze jak bys napisal ktore nozki trzeba pozamieniac patrzac na niego z przodu (na napis) 2-3 czy 1- 2 czy 1-3?
    Bo teraz to juz calkiem sie z tym dvd cos dzieje nagle przestało czytac filmyDVD tnz zaczyna wczytywac i juz jak zaczyna sie film to caina sie i koniec!
    Dam znac czy zmienilo sie cos po wymianie tego BD
  • #4 4756456
    mikołaj25
    Poziom 10  
    Totalna kicha!
    Wymienialem tranzystor Q10 najpierw na nowy oryginalny S8550 lecz nic to nie pomoglo a nastepnie wymieniłem go na BD 912 zamieniajac nozki i rowniez nic.
    Zmiezyłem napiecie
    na rezystorze R170 napiecie 0,8V
    na Q10 miedzy nozka 1-2 napiecie 0,73V, 1-3 napiecie 1,3V, 2-3 napiecie 0,58V

Powiem jakie sa objawy DVD zaczyna odtwazac plytke DVD bardzo szybko po czym po 3 sekundach laser staje w miejscu (obraz staje) a co dziwne czas leci normalnie

Prosze o pomoc laser wraz z calym mechnizmem(napedem) wymienilem dwa dni temu
  • REKLAMA
  • #5 4760856
    mikołaj25
    Poziom 10  
    Witam!

Poczyniłem nastepujace postepy wymienilem tranzystor Q10 na oryginalny S8550 ktorym sa napiecia 1,3V 0,73V I 0,58V napiecie na rezystorku R170 2omy jest 0,8V Napiecia zasilania sa ok tylko nap -12V jest -10V, soft zmieniłem na 1,7
    Laser wraz z mechnizmem jak pisalem wczesniej jest nowy
    Po jego zamontowaniu plytki DVD chodzily super przez jeden dzien i nagle przestaly VCD tez niechce juz czytac ,zato zwykle CD czyta ok
    Jeszcze co udalo mi sie zaobserwowac to ze jak włoze plyte DVD to zaczyna ladnie odrazu chytac, lecz po 2 sek zacina sie obraz,czas odtwazania biegnie dalej, laser staje w miejscu i jakby sie troche cofa i znowu do przodu i co wydaje mi sie wazne ze slychac jak naped rozpedza plyte lecz po chwili ucicha i znowu ja rozpedza. Driver jest ciepły ale nie parzy!
    Czy to mozliwe ze wysiadl silnik napedu plyty?bo jesli tak to caly laser mam na gwarancji
    Prosze o odp
  • REKLAMA
  • #6 4761039
    kostian
    Poziom 25  
    Ocena: 87
    Pierwszą rzeczą którą wymienia sie w tych "odtwarzaczach" jest silnik napędu płyty - to bardzo częste usterki.
    Ale Ty wymieniłeś komplet - więc może złe ustawienie talerzyka ?
    Pozdrawiam.
  • #7 4761054
    mikołaj25
    Poziom 10  
    Hmmm Sprubuje porównać ze starym silnikiem jak tam talezyk jest wysoko, pozatym to jest nowy oryginalny laser z mechanizmen i gosciu od ktorego go kupilem mowil ze nie trzeba w nim nic regulowac, tylko włozyć i powinien hulac. Do tego Na poczatku plyty DVD chodzily to dziwne zeby sie nagle talezyk przestawil?
    Macie jeszcze jakies pomysły?

Podsumowanie tematu

✨ W odtwarzaczu DVD Manta Prince 2 po wymianie lasera wraz z mechanizmem pojawił się problem z odczytem płyt audio CD – urządzenie mieli, piszczy i zacina się, natomiast płyty DVD są początkowo odtwarzane poprawnie, lecz po kilku sekundach obraz zatrzymuje się, a czas odtwarzania biegnie dalej. Próby wymiany tranzystora Q10 na S8550, BD438, BD442 oraz BD912 nie przyniosły poprawy. Pomiar napięć na tranzystorze i rezystorze R170 wykazał wartości w granicach 0,58–1,3 V i 0,8 V odpowiednio, a napięcie zasilania -12 V wynosiło -10 V. Soft został zaktualizowany do wersji 1.7. Obserwacje wskazują na możliwą usterkę silnika napędu lub niewłaściwe ustawienie talerzyka, choć nowy mechanizm miał być gotowy do pracy bez regulacji. Silnik napędu jest ciepły, ale nie gorący. Problem z odczytem audio CD i niestabilnym odtwarzaniem DVD może wynikać z uszkodzenia silnika lub błędnego montażu mechanizmu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA