logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DVD Manta Prince 2 - Nie działa po wgraniu softu 1.7 i wymianie Q10 na BD 238

hewen 13 Maj 2007 17:45 8541 48
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego odtwarzacz Manta Prince 2 nie uruchamia się po wgraniu softu 1.7 i wymianie Q10 na BD238, mimo że napięcia wyglądają na poprawne?

Najpierw sprawdź ponownie lutowanie i ewentualne zwarcia na pamięci flash 29LV800, bo przy takich objawach to uznano za najbardziej prawdopodobną przyczynę, a podane przez Ciebie napięcia są zbliżone do prawidłowych [#3894023] [#3941505] Jeśli flash był lutowany hot-air z pastą, łatwo o zlane nóżki albo brak kontaktu jednej z nich, więc warto go jeszcze raz przelutować i skontrolować pod lupą [#3941505] [#3918797] Drugi trop to diody w zasilaniu 5 V → 3,3 V; w podobnym przypadku przegrzane diody powodowały niestabilne 3,3 V i dopiero ich wymiana usunęła problem [#3895723] Jeżeli zasilanie i flash są na pewno dobre, pozostaje podejrzenie uszkodzonego procesora ESS [#3905119]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
  • #1 3880843
    hewen
    Poziom 14  
    Ocena: 23
    Mam dvd, które miało wgrany zły soft. Po zaprogramowaniu Willemem wsadem 1.7 ożyło na parę minut i był napis ,,no disc". Teraz martwy. Wymieniłem Q10 na BD 238, rezystor został oryginalny. Napięcia na nim E-3,30; B-2,56; C-2,08. Wymienione kondensatory w zasilaczu - napięcia na nim 3,42; 5,01; 11,40 ; 11,08. Silnik sprawdzony - działa.
    Proszę o pomoc.
  • #2 3882739
    michas
    Poziom 23  
    Ocena: 96
    Sprawdź czy przylutowałes dobrze flasha - moze któras noga nie łączy albo przywiera. Co do tranzystora to ponoc jest od zasilania procesora - nie sprawdzałem ale byc moze jego wzmocnienie ma znaczenie. Spróbuj wstawić ten który ludzie juz wstawiali i było ok.
    Pozdrawiam Michał
  • #3 3884900
    hewen
    Poziom 14  
    Też podejrzewałem jakieś złe polączenie i sprawdzałem wszystko 5 razy.Tranzystor dałem na próbę BD 140 i zero reakcji.Ten ,który wymontowałem (oryginał) całkowicie sprawny.Przydałaby się rozpiska napięć na płycie .Może ktoś ma?
  • #4 3892760
    michas
    Poziom 23  
    Sprawdź przylutowanie flasha 6 raz :D tym razem do końcówek miernika przylutuj szpilki .Raster 0.5mm mogą byc kłopoty jesli są za grube sondy.
    Jesli nie odklej flasha zaprogramuj jeszcze raz i przyklej.

Pozdrawiam Michał.
  • Pomocny post
    #5 3894023
    SONIK1
    Poziom 24  
    Ocena: 25
    Te napięcia co podałeś są prawidłowe(zbliżone)powinno dvd chodzić też będę się upierał co do lutowania tak jak koledzy sugerują
  • #6 3895367
    hewen
    Poziom 14  
    Przy mierniku mam sondy -szpilki.Będę próbował z fleszem choć programowany i weryfikowany był już (albo tylko) 2 razy.
  • #7 3895723
    michas
    Poziom 23  
    :arrow: hewen sprawdź diody w zasilaczu te co redukują napiecie 5V do 3,3V
    sorki flashowałem mante i napotlkałem sie na podobny problem po zmianie tych diod ( w moim przypadku na troche mocniejsze) problem zniknął. Diody były przegrzane - struktura - raz było 3,3V a raz nie.
    Przepraszam za to ze pisze to po czasie i radziłem wczesniej zeby wylutowywac flasha moze narobiłem przez to kłopotu :cry: , bo problemem w takim przypadku moze byc zasilacz.
    Pozdrawiam Michał.
  • #8 3896349
    SONIK1
    Poziom 24  
    Hewen napisał to napięcie jest prawidłowe 3,42
  • #9 3898443
    hewen
    Poziom 14  
    No właśnie .To napięcie stabilne i ma 3,42V.Zrobiłem też odczyt z pamięci 24c02i różni się od tego który zciągnąłem z elektrody.Ale wydaje mi się ,że tak może być bo to przecież zapisane indywidualne nastawy.
  • #10 3899493
    SONIK1
    Poziom 24  
    Widzę że klega hewen wprowadza nas w bląd albo nabija punkty bo nie mógł odczytać pamięci 24c02 bo takiej nie ma w mancie prince 2 -może moderator się tym zainteresuje
  • #11 3900961
    hewen
    Poziom 14  
    Ciekawe...Nie chodzi o nabijanie punktów , a uruchomienie.Pamięć 24C02 znajduje się (dla zainteresowanych) obok flasha , a wsad jest dostępny w bazie wsadów.
  • #12 3901147
    michas
    Poziom 23  
    Heven sprawdź oscyloskopem prawidłowosc filtracji wszystkich napiec moze masz za duże piki na składowej stałej z przetwornicy i to powoduje ze urządzenie jest martwe.
    Pozdrawiam Michał.
  • #13 3904555
    hewen
    Poziom 14  
    Dvd po wymianie diody na gałęzi 3,3v na nową.Obserwacja napięć na oscyloskopie Mini 5 nie wykazuje ,,pików" na składowej stałej.Nadal martwe.
  • Pomocny post
    #14 3905119
    michas
    Poziom 23  
    W takim razie obstawiam na przypalony procesor ess :|
    Pozdrawiam Michał.
  • #15 3905534
    hewen
    Poziom 14  
    Jeśli to procesor ESS to będzie nieopłacalna naprawa.Jeszcze sprawdzę i przelutuję Flash.Na tym zakończę temat.Gdy coś się zmieni prześlę informację .Dziękuję za pomoc.
    Pozdrawiam-Hewen.
  • #16 3905599
    SONIK1
    Poziom 24  
    Jak chcesz to mogę ci naprawić dekoder
  • #17 3912044
    michas
    Poziom 23  
    Ciekawe kolego Sonik jak naprawiasz procesory? Nie ze bym był cyniczny, człowiek zawsze sie uczy na swoich lub czyichś doswiadczeniach. Jesli procesor jest padnięty to "gleba" - jak dla mnie - w przypadku hiper super sprzętu jakim jest manta multimedia :).
    Jesli sie myle napisz.
    Pozdrawiam, Michał.
  • #18 3912794
    SONIK1
    Poziom 24  
    Bardzo rzadko jest uszkodzony procek, 99% uszkodzeń jest innych.
  • #19 3914723
    michas
    Poziom 23  
    Nie bądź Sonik taki tajemniczy i wymień przykłady uszkodzenia tego sprzetu. Mysle, ze wielu ludzi skorzysta. Po to jest forum by rozwiązywac problemy wspólnie. Sam wiele razy dochodziłem do czegos przez parę ładnych dni a potem efekty opisywałem na elektrodzie. Wiec mysle, ze przy obecnych cenach tego sprzętu nie warto trzymac jakiejs zelaznej tajemnicy. Niedługo naprawa czegos takiego jak manta multimedia bedzie w ogóle nieopłacalna, bo nie bedzie sie opłacac rozkrecac srubek... :P
    Pozdrawiam Michał.
  • #20 3915648
    SONIK1
    Poziom 24  
    W cale nie jestem tajemniczy z naprawami pomagam w czasie, tak jak ty a z praktyki wiem że jak ktoś ma uszkodzenie tak nie zagląda do archiwum,bardzo wiele osób zwraca się na priwa i pomagam,co do uszkodzeń to tak jest wiele i różnych że by było kilka kartek
  • #21 3916197
    michas
    Poziom 23  
    W kazdym razie z moich doświadczeń z DVD manta wynika ze najsłabszym ogniwem jest zasilacz najlepiej wymienic w nim elektrolity na lepsze a jesli ktos chce miec dobrze zrobione to na takie ESR - szczególnie te które narażone są na duze piki i sie potwornie grzeją...np po wymianie jednego z kondensatorów w zasilaczu - DVD zaczęło lepiej radzic sobie z odczytem płyt.
    Pozdrawiam Michał.
  • #22 3916257
    SONIK1
    Poziom 24  
    Witam
    Zgadza się, mogę dodać dodatkowo: silniki, taśmy,drivery, zimne luty, ,,trybiki szuflad" itp. przy 15 tranzystor ss8550
  • #23 3917990
    hewen
    Poziom 14  
    Witam.
    Pytanie do Sonik 1. Jak najlepiej sprawdzić driver silnika ? Tylko podmiana czy jest jakiś prostszy sposób?
  • #24 3918797
    michas
    Poziom 23  
    Kolego :arrow: heven
    Powiedz nam czym i jak lutujesz flasha, to bardzo istotne. Czasami wydaje sie, ze flash ma przylutowane wszystkie nóżki a jednak przywierają one do druku podczas pomiaru. Miałem wiele takich problemów związanych ze złym przylepieniem flasha na adaptor, a to nie czytało id i tym podobne sprawy. Dlatego to przede wszystkim nalezy wykluczyc.
    Powiedz nam tez jaka jest reakcja tv po podłączeniu tego dvd - to tez jest istotne.
    pozdrawiam Michał.
  • #25 3919328
    hewen
    Poziom 14  
    Odpowiadam:
    DVD martwe - na ekranie TV ciemność. Do lutowania flasha używam Hot Air 852 i pasty lutowniczej. Połączenia sprawdzam na górnej części nóżek układu i punktach na płytce , wg mnie daje to pewne pomiary. Zdarzały mi się niedobre luty, które sprawdzając w ten sposób wyeliminowałem. Wiadomo, mierząc tylko w dolnej części nóżki zwieramy ją do ścieżki szpilką miernika i może dać to zakłamanie pomiaru.
  • #26 3920767
    michas
    Poziom 23  
    :arrow: heven czy wgrałes do flasha plik : blank30.rom zmodyfikowany
    10 maja 2006, 17:39:00 ?? Pytam bo moze sie pomyliłes sam juz nie wiem co moze byc źle moze wgrałes jakis inny plik.
    Aha jeszcze jedno na tv ciemnosc od ciemnosci sie rózni w zaleznosci od interpretacji czy dvd generuje raster na tv???? u mnie na taki testowym telewizorku jak manta ma zły soft i sie ją włączy jest ekran czarny a jak sie wyłączy to pojawia sie snieg wiec jakas reakcja jest - powiedz nam czy w twoim przypadku jest totalne 0 reakcji po podłączeniu manty do prądu????
    Pozdrawiam Michał.
    ps jeszcze jedno mi przyszło do głowy moze to jest tylko obudowa z princa 2 a w srodku bebechy od jakiegos silka najlepiej zrób foty bebechów to nam cos przybllizy.

Moderowany przez oldboy:

Regulamin p.10.9

• #27 3921174
    SONIK1
    Poziom 24  
    Jak zrobi foto to się wyjaśni gdzie jest ten 24c02
    hewen napisał:
    .Zrobiłem też odczyt z pamięci 24c02i różni się od tego który zciągnąłem z elektrody.Ale wydaje mi się ,że tak może być bo to przecież zapisane indywidualne nastawy.
  • #28 3921308
    michas
    Poziom 23  
    Z ciekawosci chyba rozkrece moją naprawioną przeze mnie mante prince 2 i sprawdze czy w niej znajduje sie taki eeprom.
    I w tedy są 3 wyjscia albo : 1) dvd prince2 faktycznie jest taki eeprom , 2)kolega heven ma w srodku inną elektronikę niz oryginał prince2 , 3) temat jest ciągniety w celu zdobycia jak najwiekszej ilosci informacji.
    Pozdrawiam Michał.
    offtopic: działania moderatorów bez obrazy czasami wydają sie byc smieszne :D

Moderowany przez oldboy:

Regulamin p.10.8. Zwracam grzecznie uwagę po raz ostatni.

• #29 3923621
    hewen
    Poziom 14  
    Witam.Do flasha wgrana wersja 1.7 Prince 2 ze strony Manty.Dvd nie wysyła obrazu na TV-kompletnie nic się nie dzieje.Zdjęcie zapożyczyłem ,ale to jest dokładnie takie samo.Co do tej pamięci -jest pokazana na zdjęciu-znajduje się obok układu z nalepką ,pod procesorem.
    Załączniki:
    • DVD Manta Prince 2 - Nie działa po wgraniu softu 1.7 i wymianie Q10 na BD 238 mboard.jpg (153.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #30 3923693
    SONIK1
    Poziom 24  
    Witam
    czemu się tak upierasz w żadnym modelu manty nie ma tak małej pamięci jak jest 24C02 ta kostka ma tylko 8 nóżek, po prawej stronie procesora jest pamięć 29LV800BB którą się programuje,niżej procesora jest SDRM-MK4S641632H ale też występują też o innych oznaczeniach piszesz z nalepką pod procesorem,kość z radiatorem jest to drajwer np.cd5668,nad procesorem wn8766,a jeszcze nad tym układem są wzmacniacze,po lewej przy tasiemce jest ES6603S

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z odtwarzaczem DVD Manta Prince 2, który przestał działać po wgraniu nieodpowiedniego oprogramowania (soft 1.7) i wymianie tranzystora Q10 na BD238. Po wgraniu softu urządzenie działało chwilowo, wyświetlając komunikat "no disc", a następnie przestało reagować. Sprawdzono napięcia na tranzystorze i zasilaczu, które były prawidłowe, a także działanie silnika i kondensatorów. Sugerowano wielokrotne sprawdzenie lutowania pamięci flash (29LV800BB) oraz ewentualne ponowne programowanie wsadu. Pojawiły się wątpliwości dotyczące obecności pamięci 24C02, która według części uczestników nie występuje w modelu Prince 2, lecz w innych modelach Manty. Wskazywano na możliwe uszkodzenie procesora głównego ESS lub problemy z zasilaczem, w tym diodami stabilizującymi napięcie 3,3V. W późniejszym etapie dyskusji opisano problemy z laserem i mechaniką napędu, takie jak zmatowienie soczewki lasera, problemy z silnikami i tasiemkami, co skutkowało niestabilnym odczytem płyt CD i DVD oraz komunikatem "no disc". Zalecano wymianę elektrolitów na niskoresystancyjne (ESR) w zasilaczu oraz dokładne sprawdzenie lutów i połączeń flasha. Wskazano, że soft 1.7 może powodować problemy z laserem i odczytem płyt, a wersja 1.6 wymagała regulacji lasera, ale działała stabilniej. Ostatecznie problem mógł mieć charakter sprzętowy, a nie programowy, z uszkodzonym laserem lub procesorem. W dyskusji pojawiły się także porady dotyczące lutowania flasha metodą Hot Air oraz sugestie dotyczące diagnostyki drivera silnika i filtracji napięć oscyloskopem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA