logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat szeregowego i równoległego zasilania diod LED

Pasicek 29 Sty 2008 11:43 6602 5
REKLAMA
  • #1 4747836
    Pasicek
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Wiatam ma 6 neonów wykonanych z diód LED nebieskich razem 12 diód połączonych równolegle I chciałbym to zasilic z 12V tak aby dobrze swieciłoi przy okazji sie nic nie zjarało Tylko jak i czym Mile widziany jakis schemacik Pozdrawiam:D
  • REKLAMA
  • #2 4748273
    djtronic
    Poziom 20  
    Ocena: 8
    To milo ze podzieliles sie z nami tym ze posiadasz neony i chcialbys je zasilic. :) Tylko nie rozumiem po co zakladac temat o tym. :)
  • REKLAMA
  • #3 4748769
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1189
    Pasicek napisał:
    Wiatam ma 6 neonów wykonanych z diód LED nebieskich razem 12 diód połączonych równolegle I chciałbym to zasilic z 12V tak aby dobrze swieciłoi przy okazji sie nic nie zjarało Tylko jak i czym Mile widziany jakis schemacik Pozdrawiam:D

Kiedy spojrzysz na początek tego forum, ujrzysz kilka niebieskich tematów.
    Powiedz, czy któryś z nich nie wydaje ci się odpowiedni do twojej sytuacji? ;)
  • REKLAMA
  • #4 4748821
    dowodca_armii
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    Prawo ohm'a !! Prosze poczytac o tym. Tutaj masz kalkulator dla led. http://led.linear1.org/1led.wiz
    Kazdy neon, to szeregowo polaczone 2 diody. (Pamietaj o oplaryzacji) 3,5V + 3,5V to 7V i tyle wpisz na stronie jako napiecie led (albo spadek napiecia na diodzie). Pamietaj, ze na zwykla led max to 20mA (na schemacie dobralem rezystor na 35mA dla 2 led).

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 4748840
    Pasicek
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Tak zgada sie tylko ze ja nie mam teraz dojscia do tych neonów i tych wszystkich mam tylko dwa kabelki !!!!!!!!!!!
REKLAMA