logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmniejszyć natężenie prądu w obwodzie bez zmiany napięcia?

Dante Navaro 29 Sty 2008 16:56 6654 5
REKLAMA
  • #1 4748797
    Dante Navaro
    Poziom 10  
    Witam. Pytanie banalne, ale na googlach ani słowa o tym :( W jaki sposób zmniejszyć natężenie prądu w obwodzie, pozostawiając napięcie bez zmian, błagam o szybką odpowiedź!
  • REKLAMA
  • #2 4748810
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 692
    Rezystorem włączonym szeregowo
  • REKLAMA
  • #3 4748812
    memek
    Poziom 17  
    Ocena: 41
    Musisz w szereg właczyc rezystor.
  • REKLAMA
  • #4 4748847
    Dante Navaro
    Poziom 10  
    Dzięki chłopaki, nie zawiodłem się na was ;) Ale mam jeszcze jeden problem. Może zacznę od początku. Mam zasilacz na 12V tyle że napicie wyjściowe jest zmienne :/ Zaś prąd wyjściowy to 1700mA. Mam też silniczek 12V który kręci jak diabli, silniczek oczywiście DC. I teraz chciałem pogodzić obie rzeczy. Silnik ma mieć połowę mniejsze obroty a z zasilacza ma iść prąd stały. Podłączyłem więc do zasilacza dodatkowo mostek Graetza i niby wszystko ok, gdyby nie to że sam mostek po chwili się dosłownie gotuje :/ Poza tym gdy włączę rezystor 100Om w szereg do silnika, to silnik w ogóle nie reaguje, no może drgnie, a rezystor robi się gorący :/ Pomożecie?
  • REKLAMA
  • #5 4748884
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 692
    Za słaby mostek, powinien być 5 amperowy. Możesz spróbować zasilania jednopołówkowego (przez jedną diodę).

Rezystor tu nie jest najlepszym rozwiązaniem, bo prąd silnika się zmienia wraz z obciążeniem. Tu się raczej stosuje zasilanie impulsowe ale to komplikuje układ.
  • #6 4748919
    Dante Navaro
    Poziom 10  
    Jeszcze raz dzięki.
REKLAMA