Witam. Trafił mi się uszkodzony telewizor Telestar 9870 tn croma. Po właczeniu pojawia się głos, działa zmiana programów ale brak jest treści obrazu. Kineskop świeci tylko na czerwono i w dodatku widać powroty. Podejrzewałem kineskop. Najpierw zmierzyłem napięcia na PK. Sygnał czerwony 36Volt natomiast zielony i niebieski po 163Volty. Zamieniłem miejscami sygnały czerwony z niebieskim aby wykluczyć uszkodzenie wzmacniacza wizji. Obraz znów był jaskrawo czerwony z powrotami, więc to nie wzmacniacz wizji. Zdjąłem PK z kineskopu i ponownie zmierzyłem napięcia. Teraz wszystkie trzy sygnały miały po ok. 163V. Więc to uszkodzenie kineskopu. Przeciołem ścieżki na PK od obwodu żarzenia tak by podłaczyć zewnętrzny zasilacz a mimo to ponownie pojawił mi się czerwony obraz z powrotami. Sądziłem, że katoda "czerwona" zwiera mi do masy przez włókno żarzenia które ma z jednej strony trafopowielacza połaczenie z masą. Numer z zewnętrznym odizolowanym zasilaniem włókien żarzenia nie wypalił. Powiedzcie zatem do czego przywiera katoda "R" i czy da się jeszcze coś zrobić. Dzięki za wszelkie info.