logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Automatyzacja ogrzewania domu: sterowanie piecem węglowym i termostatami

superbzyku 04 Sty 2008 20:04 3674 22
  • #1 4657622
    superbzyku
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam od niedawna mam okazje mieszkać w domku jednorodzinnym (10 pokoi 2 łazienki 2 kuchnie) Ogrzewane wszystko jest piecem węglowym 20kW termostat przy każdym kaloryferze.

Jeśli ktoś kiedyś ogrzewał taki domek to we że nie lada wyczynem jest utrzymać temperaturę która usatysfakcjonowała by wszystkich domowników, a nawet żeby temperatura wody w piecu CO była przez cały dzień taka sama.

Spalanie takiego pieca reguluje sie dopływem powietrza do komory spalania (małą klapką na dolnej pokrywie) jeśli jest za mała temperatura to bardziej trzeba uchylić a jeśli za duża to przykręcić nieco i tak w koło macieju co co 40 minut.

Pomyślałem sobie ze tą klapką mógłby sterować silnik krokowy ;) Podłączony do komputera który zaś byłby połączony z czujnikiem temperatury wody w piecu. Idąc dalej tym tropem wpadłem na pomysł że do tego komputera można by podłączyć czujnik temperatury w każdym pokoju, a do każdego termostatu zamontować silniczek krokowy który sterował by wpływem gorącej wody do kaloryfera. W taki oto sposób wstając rano było by mi w końcu ciepło!! hehe

Silniczki krokowe zamierzam wymontować ze sprzętu komputerowego gdzieś czytałem że te z napędów dyskietek doskonale sie nadają oczywiście do sterowania termostatem będzie trzeba zmontować jakieś przełożenie ale to już kwestia szczegółów.

Myślę, myślę nad tym dalej i skoro już będę pod schodami "na górę" zamontowanego PC który steruje CO to równie dobrze można go wykorzystać w sezonie "ciepłym" np mam 4 zraszacze na trawniku i pociągnięte do nich w ziemi - w piwnicy odkręcam kurek i roślinki mają mokro hehe

Zapewne kilka rzeczy można sobie jeszcze w ten sposób ułatwić (otwieranie bramy garażu, żeby po 5 minutach sama się zamkła itd..)

Od kilku lat zajmuję się programowaniem w kilku językach, więc myśę że z napisaniem odpowiedniego oprogramowania nie miałbym większego problemu.

Problemem jest natomiast skonstruowanie odpowiedniej "centralki" do której mógłbym podłączyć jakieś 15 czujników temperatury i sterować kilkoma silnikami krokowymi.

GPS dla kota sobie daruje ;)

:arrow: Oczekuję na państwa pomysły, sugestie - może taką centralne można kupić gotową bo obecnie nie potrawie znaleźć nigdzie.

Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji. :idea:
  • #2 4658574
    megao
    Poziom 25  
    Ocena: 91
    Pomysł ciekawy, nawiązuje do szeroko rozumianej i od pewnego czasu popularnej tematyki domu inteligentnego. Pewne rozwiązania z pewnością będą bardzo przydatne tj. sterowanie piecem, regulacja temperatury oraz wiele innych.
    Nie chcę w tym momencie filozofować, ale podczas projektowania całej instalacji warto sobie zadać pytanie co jest naprawdę potrzebne i wprowadzi nową funkcjonalność a co jest zbędne. Krótko mówiąc nic na siłę.

Jeśli chodzi o elektronikę to oprócz centralki zastanów się nad jakimś układem interfejsu, na długich liniach połączeniowych (szczególnie pracujących jako wejścia) mogą pojawić się poważne zakłócenia.

Kolejna sprawa... Czy do sterowania takim systemem wykorzystać PC-ta?
    Pewnie można, ale ja nie chciałbym takiego systemu.
    Standardowy PC-et średnio się do tego nadaje.
    Już widzę awaryjność tego systemu, nie wspomnę też o poborze energii.

Dodano po 3 [minuty]:

superbzyku napisał:
    ...może taką centralne można kupić gotową bo obecnie nie potrawie znaleźć nigdzie.
    Tutaj to akurat sprawdziłby się jakiś sterownik PLC.
  • #3 4659091
    Ganz
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    megao napisał:
    Tutaj to akurat sprawdziłby się jakiś sterownik PLC.

PLC to się nadaje, ale głównie zastosowań przemysłowych. Mówię to jako zawodowy programista PLC, którego działka może niedługo się poszerzy o inteligentne budynki. ;-) Choć nie mówię, że się nie da na PLC. Do domu ja bym wybrał raczej któryś z systemów tzw. inteligentnego budynku na EXO. Te systemy oprócz sterowników oferują także często przystosowane do całego systemu elementy wykonawcze np. zawody do grzejników przystosowane do sterowania przez sterownik, albo jakieś aktuatory które mogą manewrować klapką.
  • #4 4659577
    qrdel
    Poziom 28  
    Ocena: 70
    Mnie się marzy cos zbliżonego nawet już w moim mieszkanku, mimo że ogrzewanie centralne - ze spółdzielni.
    Ale są inne urządzenia do obsłużenia.

Myślę, że najważniejsze to wybór centralnego sterownika i sposobu komunikacji na dużą odległość.
    Dalej decyzja o realizacji i bezpieczeństwie układów wykonawczych.

Na centralkę proponuję jakiś stabilny i dobrze opanowany system mikroprocesorowy.
    Co do transmisji, to bardzo źle rokuje instalacja wymagające oddzielnego kabla do każdego efektora. Ze sterownika robi się centrala telefoniczna.
    Myślę że jakaś magistrala 2-3 przewodowa byłaby najlepsza.
    Albo drożej, ale Ethernet, tylko trzebaby dużo switchów, żeby nie robić zbyt dużej pajęczyny.
    Efektory chyba każdy z małym procesorkiem.
    No i temat bezpieczeństwa.
    Nie może być tak, że brak zasilania, zawieszenie sterownika (głównego), przerwa przewodu spowoduje np. wygaszenie pieca, albo rozpalene poza granice bezpieczeństwa, albo skręcenie wszystkich grzejników na zero.
    Każdy efektor powinien mieć:
    - wizualną kontrolkę prawidłowej pracy i łączności
    - możliwość wyłączenia sterowania zdalnego i nastawiania ręcznego
    - w miejscach krytycznych (piec) efektor nie może blokować regulacji ręcznej [tzn. przy grzejnikach może wystarczy ręczna regulacja efektora (elektronicznie); przy piecu musi być możliwość odłączenia efektora i przejścia na nastawianie mechaniczne].
    No i na koniec wygodne zdalne sterowanie, żeby nie biegać za często do piwnicy.
  • #5 4660005
    superbzyku
    Poziom 10  
    Dzień dobry :) Cieszę się niezmiernie z zainteresowania tematem.

Kilkoro z was (jak nie wszyscy) poruszali kwestię budowy magistrali.. w moim przypadku chyba mniej potrzebnej - na wiosne mam w planach ocieplać dom więc pod styropianem spokojnie mogę schować sobie pajęczynę kabli. Centralna wyglądająca jak centrala telefoniczna będzie miała swój urok w kąciku w piwnicy.

- Wskaźniki prawidłowej pracy? Oczywiście.

Jednak dalej myślę o zintegrowaniu owej centralki z PC-tem
    nie zamierzam oczywiście zainstalować tam Visty :D Myślę bardziej o specjalnie spreparowanym linuxie pozbawionego zbytecznych rzeczy w kernelu. Chcę też żeby komputer był pozbawiony dysku twardego. 512MB RAM + Bootowalna Live CD z linuxem. Rozwiązało by to problemy ewentualnego restartu. System zawsze uruchomił by się w taki sam sposób. Stabilność podstawą - co powiedzieli byście o urządzonku do którego na którymś z portów komputer co 5 minut przesyłał by jakiś testowy pakiet jeśli go nie otrzyma uruchamia system na nowo. Pakiet oczywiście wysyłany był by po tym jak program zweryfikuje czy prawidłowo otrzymuje wszystkie dane i czy wszystkie efektory pracują prawidłowo

(potencjometr zamontowany do osi silnika krokowego - Przesuwamy o 1 krok i sprawdzamy reakcję potencjometru profilaktycznie co kilkanaście minut)

Poza tym PC dałby Mi większą możliwość rozbudowy - co powiedzielibyście o budzeniu każdego mieszkańca każdego pokoju włączając radio podając temperaturę i może nawet prognozę na cały dzień.

Wiem, wiem są gotowe rozwiązania, ale pomyślcie jaką będę miał satysfakcję gdy ukończę cały system.

Cały czas myślę jednak o zakłuceniach na długich przewodach "na wejściach do systemu" Może gdyby informacje te były przekazywane cyfrowo? Niestety jestem laikiem jeśli chodzi o elektronikę :( Ale szybko się uczę i mam nadzieję że z Waszą pomocą uda mi się.

Pozdrawiam

Ps. Jest może jakiś katalog online produktów EXO - zainteresował bym się kupnem samych zaworów. Nie mogę się doszukać
  • #6 4660079
    Ganz
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    superbzyku napisał:

Ps. Jest może jakiś katalog online produktów EXO - zainteresował bym się kupnem samych zaworów. Nie mogę się doszukać

EXO to system wypuszczony przez firmę Regin ze Szwecji. Dopierą próbują wejść na Polski rynek. Ich dystrybutorem jest Polftraf.

Tu masz linka do zaworów. Mają tam jeszcze trochę innych ciekawych rzeczy, które mogą Ci się przydać.

http://www.poltraf.com.pl/pl/group/lst/10/
  • #7 4660126
    superbzyku
    Poziom 10  
    Zdaje się że znalazłem to, co sprawiło by najwieksze problemy konstrukcyjne mianowicie Siłownik do zaworów regulacyjnych, napisałem już maila do firmy z pytaniem o cenę i termin realizacji zamówienia. :)

Doskonale nadadzą się do nakręcenia na zwór zamiast ręcznie regulowanych termostatów :D
  • #8 4661688
    qrdel
    Poziom 28  
    Strategii uprzyjemniania moze być wiele.
    Np. zmniejszanie grzania w pokojach na noc i lepsze dogrzewanie dopiero godzinkęprzed pobudką.
    Budzik personalizowany z tygodniową tabelką pobudek i możliwością wprowadzenia jednorazowego wyjątku bez zmian stałego porządku (Żeby w sobotę wcale nie budziło, a w niedzielę dopiero na Teleranek; a jak raz trzeba wstać o 5:00 to żeby się to potem nie powtarzało).
    No i możliwość odsłuchiwania wiadomości/muzyki najpierw w sypialni, kontynuacji w kuchni/łazience i ukończenia w salonie przy śniadaniu.
  • #9 4662165
    superbzyku
    Poziom 10  
    qrdel albo sie śmiejesz albo myślisz jak ja :)

Do rzeczy wpadłem na sposób zrobienia magistrali
    myślę o wykorzystaniu kabla sieciowego (8śmio żyłowego) z czego

- 2 żyły jako zasilanie uC Efektorów
    - 2 żyły jako zasilanie właśnie silników krokowych etc
    - 2 żyły jako dane wejścia
    - 2 żyły jako dane wyjścia

To narazie moja teoria bo nawet się nie orientuje ile takie uC mogą kosztować najtańsza ale do rzeczy.

Tak sobie wymyśliłem to przesyłanie 8 bitów na 2 żyłach

Np komputer a raczej centralka wysyła do efektora uC nr 15 informację 255 co oznacza, że ma zakręcić całkiem kaloryfer

normalnie były by 2 bajty

00001111
    11111111

ale przecież mogę sobie to podzielić na

00
    00
    11
    11

11
    11
    11
    11

nie wiem czy dobrze kombinuje czy da rade uC "nauczyć" przetwarzania czegoś takiego

I jeszcze raz ile mogę zapłacić za najtańcze uC które temu podołają

Pozdrawiam.
  • #10 4662550
    megao
    Poziom 25  
    qrdel napisał:
    Budzik personalizowany z tygodniową tabelką pobudek i możliwością wprowadzenia jednorazowego wyjątku bez zmian stałego porządku (Żeby w sobotę wcale nie budziło, a w niedzielę dopiero na Teleranek; a jak raz trzeba wstać o 5:00 to żeby się to potem nie powtarzało).
    No i możliwość odsłuchiwania wiadomości/muzyki najpierw w sypialni, kontynuacji w kuchni/łazience i ukończenia w salonie przy śniadaniu.
    LUDZIE... Bardzo to wszystko fajne, ale na SZCZĘŚCIE z wiekiem mija :D
    To całe inteligentne sterowanie, spersonalizowane pod danego użytkownika jest dobre, ale... w TEORII.
  • #11 4662860
    DonRomano
    Poziom 34  
    Ocena: 730
    superbzyku napisał:

Jeśli ktoś kiedyś ogrzewał taki domek to we że nie lada wyczynem jest utrzymać temperaturę która usatysfakcjonowała by wszystkich domowników, a nawet żeby temperatura wody w piecu CO była przez cały dzień taka sama.

Spalanie takiego pieca reguluje sie dopływem powietrza do komory spalania (małą klapką na dolnej pokrywie) jeśli jest za mała temperatura to bardziej trzeba uchylić a jeśli za duża to przykręcić nieco i tak w koło macieju co co 40 minut.

Masz termostaty na każdym grzejniku więc możesz w każdym pomieszczeniu ustawić temperaturę taką jaką chcesz.
    A jeżeli chodzi o kocioł to zamontuj miarkownik ciągu, utrzyma zadaną temperatuę automatycznie przez cały czas.
    Jak nie wystarczy pomyśl o dmuchawie i odpowiednim sterowniku np. pogodowym.
  • #12 4663490
    qrdel
    Poziom 28  
    Sorry za Oftop
    ale jaki to wiek w którym sie odechciewa?
    bo mnie jeszcze się chce...
  • #13 4663664
    megao
    Poziom 25  
    qrdel napisał:
    Sorry za Oftop
    ale jaki to wiek w którym sie odechciewa?
    bo mnie jeszcze się chce...
    przede wszystkim zależny od doświadczeń...
    Podobny system kilka lat temu zbudowałem i jak wcześniej pisałem nie warto zajmować się rzeczami mało potrzebnymi przykładowo: spersonalizowany budzik z tygodniową tabelką pobudek, odsłuch muzyki przełączany pomiędzy pomieszczeniami, itd.

Przykładowo - budzik zawsze mogę sobie ustawić na żądaną godzinę, muzyki też mogę posłuchać wtedy kiedy będę chciał - czy do tego jest potrzebny system inteligentny? A może jeszcze ten system wybierze to co akurat w danej chwili będę chciał usłyszeć? :D

Moim zdaniem lepiej się skupić nad rzeczami typu - sterowanie oświetleniem, ogrzewaniem, systemem zabezpieczeń, itd.
  • #14 4664086
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1142
    Co do wykorzystania skrętki do zasilania silników - to marny pomysł, skrętka ma duży opór, co prawda efekt końcowy zależy od tego ile twój "Efektor" TM będzie brał prądu. Z PC są 2 wygodne metody wyjścia LPT i COM. Jak użyjesz COM'a możesz dać za nim przejście na rs-485 (2 scalaki) i masz 2 kablową (ewentualnie + ekran) linie szeregową. Ja robie na prockach i używam tego systemu na 100m kablu, działa. Możesz wyjśc LPT'em i dawać bramki w stylu przerzutnik Dx8 + multiplexer do ich wyboru i też uzyskasz dużo we/wy ale tam mogą być akcje z zakłoceniami na długim kablu. Więc ja bym się skłaniał do RS-485, tyle ze odbiorniki muszą mieć na sobie elektronikę. Nie wiem czy gotowce ci podpasują, bo jeśli nie to ja tam bym widział procki (uC) A zasilanie niestety osobnym kablem , chyba że w skrętke wysokie napięcie i przetwornice na miejscu... 3cia metoda wyjścia z PC jak masz ISA można kupić płytki-karty prototypowe, i zrobić własną. Dostęp do ISA jest jak do portów instrukcjami in i out, znacznie prostszy niż do PCI.
  • #15 4664126
    superbzyku
    Poziom 10  
    Poczytałem troszkę o uC teraz uczę się je programować :)

Przedstawiam wam koncepcje urządzenia sterującego w każdym pokoju - będzie ono podłączone do magistrali

Przyciski:

F - Zmiana pozycji w menu [OSWIETLENIE | TEMPERATURA | ...]
    + i - Ziekszanie / zmniejszanie wartości
    <- - Cofnięcie bez zapisania
    OK Potwierdzenia

Duży kwadrat to płytka po dotknięciu której światło zapala się bądź wyłącza.

Jeśli np ktoś zadzwoni do drzwi / furtki to Mryga czerwona LED i Pokazuje odpowiedni komunikat, a przyciskiem OK można otworzyć

Każde z urządzeń będzie maiło zaprogramowany własny nr.

Centralka na magistrale wysyła NR urządzenia ok którego che uzyskać dane np

10000000

gdy będzie oznaczać skrajną wartość np

11111111

oznaczać to będzie, komunikat / przekazanie informacji dla wszystkich interfejsów (np z dzwonkiem do drzwi)

(Co jakiś czas odczytuje zaprogramowana temperaturą / odczytuje temp w pokoju) wtedy każdy interfejs generuję ciąg np:

00001111
    11111111

Teraz 2 pytania - dobrze kombinuję?
    Jakie uC AVR ATMega powinny podołać?

Pozdrawaim.[/img]
    Załączniki:
    • Automatyzacja ogrzewania domu: sterowanie piecem węglowym i termostatami Koncepcja.jpg (25.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 4664553
    qrdel
    Poziom 28  
    A ja wymieniłem dokładnie to co mi się marzy.
    Trafia mnie szlag, kiedy po odebraniu kogos z lotniska, następnego dnia budzi mnie o 5:00.
    No i muszę pamiętać po upojnej piątkowej nocy żeby budzik wyłączyć, a jak go nie włączę w niedzielę to się w poniedziałek mogę spóźnić.
    Czy ja jestem procesor żeby cyklicznie wykonywać powtarzalne operacje?
    A rano lubię sobie posłuchać Trójki, między innymi wiadomości. I jest to ostatni moment kiedy mogę posłuchać lubianych od lat audycji, bo w robocie warunków raczej nie ma.
    Ale muszę w połowie wiadomości iść umyć zęby, a potem lecieć szybko do salonu włączyć amplituner żeby dalej słuchać. Przed wyjściem wypada wrócić do sypialni i wyłączyć radio, no i w salonie też.
    Znowu zasuwam jak socjalistyczny chłopo-robot.
    Czy mam jak niektóre osoby w moim domu nosić się wszędzie z radyjkiem bateryjnym? Na starych bateriach chrypi tak że aż boli. To juz wolę proste negocjacje czy teraz w tym pokoju słuchamy Trójki czy Jedynki, czy może Bacha.

A o tym wieku granicznym się nie dowiedziałem.

========

Wygląd sterownika bardzo pięknie, ale to jest detal, można sobie pomarzyć o designie ale wiele to nie da.
    Co do magistrali to myślałem o dwóch przewodach Dallasa, albo RS, tylko że urządzenia Slave nadają tylko zapytane, albo ewentualnie po okresie odsłuchu linii zwrotnej czy nie ma kolizji. Wtedy do magistrali wystarczą trzy przewody (w tym 1 masowy).
    Prowadzenie zasilania od sterownika to chyba błąd. Jeżeli to robić, to może od razu sterować efektorem bezpośrednio włączając mu zasilanie.
    Dla mnie, bez sensu.
    Po to jest magistrala, żeby przekazać informację.
    Jeżeli sterujesz drzwiami garażu, lampą, wentylatorem - to one mają swoje zasilanie, układ sterujący też może z niego skorzystać, a potrzebuje jedynie informacji kiedy i jak.
    Urządzenia typu elektrozawory grzejnikowe, czujnik temperatury, napęd rolet mogą mieć jeden zasilacz niskiego wspólny na dany pokój/piętro. Ale kable krótkie i odpowiednio grube.
    A jak masz duuużo pieniędzy to wstaw Ethernet, jeszcze prościej - bezprzewodowy (znaczy WiFi).
  • #17 4664795
    superbzyku
    Poziom 10  
    mógłbyś mi przybliżyć nieco o co chodził Ci z magistralą Dallasa? Troszkę mam plątaniny w głowe z tą magistralą potrzebuje jakiejś instrukcji dla początkujących. Ethernet raczej odpada :)
  • #18 4664906
    qrdel
    Poziom 28  
    Dallas produkuje elementy do magistrali dwuprzewodowej.
    Magistrala nazwana 1-Wire (bo drugi to masa).
    Najbardziej znane są pamięci stałe w pastylce, używane jako klucze p. w autoalarmach/immobilizerach.
    W magistrali są 2 przewody + i - które zasilają, ale i jednocześnie przesyłają dane.
    Popularne są, pamięci i termometry, ale istnieją też: zegary czasu rzeczywistego, bitowe wejścia/wyjścia, przetworniki A/C i cała gama interfejsów do magistral: RS232, I2C, USB i pewnie jeszcze czegoś.
    Wszystko wisi na parze drutów, każdy element ma unikalny numer, nie ma kolizji (tzn. nie my się o to martwimy).
    Przegląd na http://www.maxim-ic.com/pl_list.cfm/filter/21/ln/en .

A z innych rozwiązań to jest jeszcze wspomniane I2C i jeszcze pewnie kilka, jakiś Canbus czy coś.
  • #20 4666117
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ja bym robił na RS, bo kolega bardzo lubi PC a to można prosto przekształcić. Szynę robisz na zasadzie 1 master, reszta slave. Master odpytuje i czeka na odpowiedź, wysyła adres, komendę, ewentualnie jakieś dane i crc. Do tego prosty timeout i śmiga. Mikrokontrolery AVR jak najbardziej, a czy mega, czy tiny to zależy ile nóg Ci potrzeba w danym module :-) Ważne żeby miały rs-232, optymalny z zasady jest Atmega8, ale to moje prywatne zdanie i przypadki. Kup mechanikę do tego, zaopatrz w zapas piwa i nocleg i możemy rzeźbić :D
  • #21 4667637
    qrdel
    Poziom 28  
    Ta Caraca całkiem ciekawa.
    Oczywiscie rozwiazuje tylko sprawę cyfrówki, resztę trzeba dorzeźbić.
    Jak zwykle jest tylko problem: w jakim zakresie to kopiować?
    Czy czekać aż wszystko dopracują, czy przyciąć na własny gust i wszystko samemu uskuteczniać?
  • #22 4683184
    joovie
    Poziom 11  
    Ja podrzucę idee z wieloma masterami w takiej magistrali. Wyobraźcie sobie możliwości które które dzięki temu dochodzą...Włącznik w ścianie który jest masterem i nadaje informacje zdarzeniu, które ma uruchomić....a co to już można sobie dowolnie zaprogramować/przeprogramować (zaczerpnięte z EIB)

Jeśli chodzi o magistrale RS-485 to długość 1200m i odporność na zakłócenia, plus tanie tranceiver'y, nic tylko opracować protokół i budować sterowniki hehe
  • #23 4685573
    jarekgol
    Poziom 40  
    Można też zawsze jednego mastera nauczyć, ze jak odbierze coś ze slave'a A to zarządzi slave'm B. A sieć prostsza, bo bez kolizyjna.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy automatyzacji ogrzewania domu jednorodzinnego z piecem węglowym 20 kW i termostatami przy każdym kaloryferze. Głównym problemem jest utrzymanie stabilnej temperatury wody w piecu oraz indywidualnej temperatury w pomieszczeniach. Proponowane rozwiązania obejmują sterowanie dopływem powietrza do komory spalania za pomocą silnika krokowego podłączonego do komputera, który zbierałby dane z czujników temperatury wody i w pokojach. Wskazano, że standardowy PC może być niewystarczający ze względu na awaryjność i pobór energii, sugerując zastosowanie sterownika PLC lub systemów inteligentnego budynku, takich jak EXO firmy Regin. Dyskutowano o konieczności stabilnej magistrali komunikacyjnej, preferując magistrale 2-3 przewodowe lub RS-485, z rozproszonymi mikroprocesorami (mikrokontrolerami AVR) przy efektorach, co zapewnia niezależność i bezpieczeństwo działania. Poruszono temat magistrali 1-Wire firmy Dallas jako prostego rozwiązania do komunikacji i zasilania urządzeń. Autor planuje zastosować magistralę opartą na kablu sieciowym (skrętce) z podziałem żył na zasilanie i transmisję danych. Wskazano na konieczność zabezpieczeń przed awariami, aby system nie powodował niebezpiecznych stanów pieca. Wspomniano o dostępnych siłownikach do zaworów regulacyjnych kompatybilnych z systemem EXO, które mogą zastąpić ręczne termostaty. Dyskusja obejmuje także kwestie programowania mikrokontrolerów, protokołów komunikacyjnych i projektowania interfejsów użytkownika do sterowania oświetleniem i temperaturą w pomieszczeniach. Podkreślono, że system powinien być prosty, stabilny i skoncentrowany na kluczowych funkcjach takich jak ogrzewanie, oświetlenie i zabezpieczenia, unikając nadmiernej komplikacji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA