logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Najprostszy sygnalizator dźwiękowy z regulacją tonu i głośn.

mateusz_1411 29 Sty 2008 20:49 5033 16
REKLAMA
  • #1 4749749
    mateusz_1411
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam. Czy ktoś mógłby podać mi schemat budowy najprostszego sygnalizatora dźwiękowego na buzzerze? Dobrze by było gdyby była też możliwość regulacji tonu i głośności dźwięku. Całość miałaby działać na baterii 9v. Układ miałby uruchamiać się podczas złączenia styków kontaktronu.

Z dziedziny elektroniki jestem zupełnie zielony. Z góry dziękuję za odpowiedź.:D
  • REKLAMA
  • #2 4752363
    Domin94
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam !!
    Z tego co tu wyczytałem to ma być alarm?? Jak tak to PRC produkuje takie małe zasilane na 3 bateryjki zegarkowe .
    Pozdrawiam Dominik
  • #3 4752610
    mateusz_1411
    Poziom 10  
    Układ ma być do wędkarskiego sygnalizatora brań ( coś na zasadzie alarmu), podczas zwarcia styków kontaktronu dioda LED zaświeci się, a z brzęczyka popłynie dźwięk. Czy w buzzerach z generatorem można jakimś sposobem regulować głośność? Jeżeli nie, to jak zbudować układ, w którym mógłbym regulować głośność i ton?

PS.:Całość będzie zasilana z baterii 9v. Obliczałem jaki rezystor dobrać do diody (czerwona 3,6v , 20mA) wyszło mi, że będzie potrzebny rezystor 270Ω. Czy 270Ω to to samo co rezystor 2,7Ω? Jeśli nie to który jest najbliższy tej rezystancji? To samo zapytanie do 300Ω. Czy jest na to jakaś tabelka? Przepraszam za takie pytania ale dopiero się uczę.:|
  • #4 4753187
    Domin94
    Poziom 13  
    Witam!!
    Tak mi się wydaje że w buzzerach z generatorem można regulować głośność przez zmianę napięcia zasilania w jakiejś tam granicy.Regulacje tonu zapewnia NE555 był schemat na elektrodzie.
    Co to za dioda czerwona na 3,6v standardowe (czyt popularne)są raczej na 2,6v . Jak nie ma ta dioda oślepiać to radze dać od razu 1k 0,25w. Rezystor 270Ω to 270Ω ale na przykład to też może być 0,27kΩ
    Pozdrawiam Dominik
  • REKLAMA
  • #5 4753696
    mateusz_1411
    Poziom 10  
    Faktycznie, pomyliłem się. To jest dioda 2,6v.

Z regulacją tonu dam sobie spokój, ponieważ jest to dla mnie trochę zbyt skomplikowane. Do regulacji głośności wystarczy zwykły potencjometr? Jeśli tak, to rodzi się moje kolejne pytanie: Jak go podłączyć? Gdyby miał dwie nóżki, wszystko byłoby OK, jednak ma trzy nóżki i już się gubię. Układ będzie bardzo prosty : bateria 9v, kontaktron i buzzer z generatorem ( po drodze będzie jeszcze dioda, ale można ją narazie pominąć). W którym miejscu podłączyć potencjometr i którą nóżką do czego?

Schemat: http://img502.imageshack.us/img502/5317/ukadqc4.png
  • #6 4754729
    Domin94
    Poziom 13  
    Witam!!!!
    Potencjometr jeśli masz do obudowy (czyli nie do druku) to musisz środkową nóżkę połączyć z buzzerem i pozostaną jeszcze dwie musisz teraz podłączyć je jak ci odpowiada.Jeśli połączysz nóżkę 1 (patrząc od strony ośki i od lewej)napięcie będzie się zwiększało jak będziesz kręcił w lewo a malał w prawo. Identycznie (czyli lustrzanie) będzie się to zachowywało w drugą stronę (nóżka 3). Mam nadzieje żę ta moja bleblanina została w jakimś stopniu zrozumiała
    P.S. Czy ten potencjometr będzie wystarczający standardowe mają 0,25W a to trochę może być mało.
    Pozdrawiam Dominik
  • #7 4754766
    mateusz_1411
    Poziom 10  
    Czyli w efekcie ma wyglądać to tak:
    http://img205.imageshack.us/img205/4137/ukad2lx5.png

Podłączam środkową nóżkę do buzzera, a jedną z pozostałych( w zależności, w którą stronę ma się zmniejszać) do plusa?
    Postaram się znaleźć jakiś potencjometr o wiekszej ilości W.
    Dziękuję za zainteresowanie tematem:D

Pozdrawiam, Mateusz!
  • #8 4754958
    Domin94
    Poziom 13  
    Witam!!
    No właśnie tak to ma być podłączone
    Pozdrawiam Dominik
  • REKLAMA
  • #9 4754962
    mateusz_1411
    Poziom 10  
    Serdecznie dziękuję za pomoc. Jestem dopiero początkującym elektronikiem i bardzo mi Pan pomógł.:D
  • #10 4790960
    mateusz_1411
    Poziom 10  
    Witam ponownie. Chciałem zamówić części w sklepie, a tu pojawił się kolejny problem. Nie wiem jaki potencjometr zastosować. Nie chodzi tu o zwykłe potencjometry do drugu, tylko o taki, który mógłbym zamontować w obudowie i dodać jakąś gałkę do regulacji głośności. Tak jak już wspominałem układ zasilany będzie z 9v. Brzęczyk będzie 24v, 20mA. Jakiego potencjometru powinienem użyć.

Mam jeszcze jedno pytanie: jak zmienić schemat, aby buzzer brzęczał po rozwarciu styków kontaktronu? Można byłoby użyć przełącznika kontaktronowego, ale są dużo droższe od zwykłych kontaktronów, a słyszałem, że da się to wykonać.

Pozdrawiam Mateusz!:D
  • #11 4791623
    Domin94
    Poziom 13  
    Witam
    Nie rozumie jaki potencjometr chodzi jak ma być z ośką do gałki to jest do obudowy! A schemat to nie wiem czy o to chodziło ale
    Najprostszy sygnalizator dźwiękowy z regulacją tonu i głośn.
    może to to . To zone to podłączasz tam kontaktor i jak jest rozłączony to wtedy będzie piszczeć i zaświeci się dioda! Jak coś to pisz!
    Pozdrawiam Dominik
  • REKLAMA
  • #12 4791732
    mateusz_1411
    Poziom 10  
    O jaki potencjometr chodzi to ja wiem, ale nie wiem jaką powinien mieć wartość.
  • #13 4792200
    Domin94
    Poziom 13  
    A o to chodziło to ok 1k powinien starczyć ale mam obawę czy ten buzzer w ogóle zadziała jak on jest na 24v robiłeś jakieś próby ??
  • #14 4792940
    mateusz_1411
    Poziom 10  
    Jeszcze w ogóle go nie zamówiłem. Może lepszy będzie na 12v?
  • #15 4793809
    Domin94
    Poziom 13  
    Jak masz to zasilać z 9V to buzzer na 12V będzie lepszy a potencjometrem będziesz mógł regulować jego głośność
  • #16 4793950
    mateusz_1411
    Poziom 10  
    Czyli potencjometr 1kΩ będzie dobry?
  • #17 4793976
    Domin94
    Poziom 13  
    Tak sie mi widzi ale może że tak zaproponuje jakiś LM317 to moim zdaniem sprawę trochę upraszcza ale jak chcesz potencjometr to pamiętaj ze przydało by sie z 2w albo więcej inaczej będzie się grzał chyba ze to ma pracować chwilowo parę sekund to wytrzyma
    Pozdrawiam Dominik

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy najprostszego sygnalizatora dźwiękowego na buzzerze z możliwością regulacji głośności i ewentualnie tonu, zasilanego z baterii 9V i uruchamianego przez kontaktron. Proponowano użycie buzzera z generatorem, gdzie regulacja głośności może być realizowana przez potencjometr podłączony do zasilania buzzera – środkowa nóżka potencjometru łączy się z buzzerem, a pozostałe dwie nóżki do plusa i masy, co pozwala na płynną regulację natężenia dźwięku. Zalecany potencjometr to około 1kΩ o mocy co najmniej 2W, aby uniknąć przegrzewania, zwłaszcza przy pracy chwilowej. Regulacja tonu jest możliwa przy użyciu układu NE555, jednak dla początkującego użytkownika jest to zbyt skomplikowane i można ją pominąć. W kwestii diody LED do sygnalizacji załączenia kontaktronu, dobrano rezystor około 270Ω (0,27kΩ) dla diody czerwonej o napięciu przewodzenia 2,6V i prądzie 20mA. W przypadku buzzera zasilanego napięciem 24V zasugerowano wybór buzzera na 12V, lepiej dopasowanego do zasilania 9V. Dodatkowo omówiono możliwość zmiany działania układu tak, aby buzzer brzęczał po rozwarciu styków kontaktronu, co można osiągnąć przez odpowiednie podłączenie kontaktronu i diody w układzie. Wskazano również na dostępność gotowych sygnalizatorów zasilanych bateryjnie, np. produkowanych przez firmę PRC.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA