logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Poszukuję schemat najprostszego generatora losowego

Xeo 24 Sty 2008 11:27 4828 14
  • #1 4729540
    Xeo
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    witam

Tak jak w temacie pilnie poszukuję najprostszego schematu generatora losowego z ręcznym wyzwalaniem na dwie diody led red/green pod czerwona chce podłączyć buzer na 5V przez kondensator aby powoli wygaszał jego dźwięk. Nie znam sie na cyfrówce aż tak dobrze aby przeliczy schemat generatora i licznika a potrzebuję na tzw.przedwczoraj. W zamian na zimny czteropak przeleje ;)

Dziękuje za odpowiedzi.

pzdr.Xeo
  • #2 4732223
    ronwald
    Poziom 27  
    Ocena: 69
    Najprościej wykorzystać 8 bitowy rejestr przesuwny i 4 bramki XOR. Dwie bramki jako generator dwie pozostałe jako "pętle" z wyjść Qn na wejście szeregowe rejestru. Oczywiście jest to generator pseudo-losowy, okresowość "niewidoczna dla wielu" :).
  • #3 4732470
    Xeo
    Poziom 19  
    witaj

a może masz schemat?

pzdr.Xeo
  • #4 4732738
    Marczeli_P
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    A do czego ci potrzebny ten generator, czyżby do gry w totolotka. Troche to nieprecyzyjnie opisałeś. Napisz dokładnie do czegochcesz wykorzystać i co ma generować liczby ,czasy?
  • #6 4733990
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1079
    Witam.
    Można zbudować generator np. na dwóch bramkach NAND i sygnał przez włącznik podać na przerzutnik np. D. Generator niech ma co najmniej 1000Hz. Jeśli wciśniesz włącznik, to przerzutnik zacznie na wyjściu zmieniać na przemian 1 i 0. W momencie rozłączenia styku włącznika, na wyjściu przerzutnika będzie 1 lub 0 i tak zostanie, raczej nie ma możliwości żebyś trzymał wciśnięty włącznik za każdy razem tak samo długo, więc wynik będzie zupełnie przypadkowy. Żeby wynik był przewidziany, musiał byś włącznik trzymać załączony ściśle określony czas z dokładnością do 0,001 sekundy w przypadku generatora 1000Hz.
    Pozdrawiam.
  • #7 4749222
    Xeo
    Poziom 19  
    Witam :)

Dziękuje za podpowiedzi chodzi i przepraszam że dopiero teraz odpisuje mi o prostotę czyli dwie diody led ewentualnie po dwie takie same ale połączone szeregowo. Chciałem przerobić ten schemat http://www.eres.alpha.pl/elektronika/fusion_images/schematy/sch286.jpg
    zostawiając tylko dwa obwody led i do jednego podpiąć buzer. Tylko on popiskuje jak sie losuje jak to wyeliminować? :|.

pzdr.Xeo
  • #8 4749587
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1079
    Xeo napisał:
    Chciałem przerobić ten schemat zostawiając tylko dwa obwody led i do jednego podpiąć buzer. Tylko on popiskuje jak sie losuje jak to wyeliminować? :|.
    pzdr.Xeo

Witam.
    Ten układ działa na tej samej zasadzie co rozwiązanie co ja ci opisałem. Różnica jest taka że w moim opisie generator proponowałem na bramkach, a tu jest na inwerterach, i u mnie elementem liczącym był przerzutnik D, a tu jest licznik dziesiętny resetowany po zliczeniu do sześć. Żeby liczył do dwa to trzeba przełączyć mu wejście resetujące, i już będą tylko dwie diody. Problem buzera można rozwiązać po przez układ logiczny podłączony pod przycisk losowania i jedną z diod, który uruchomi buzer tylko wtedy, gdy zostanie wylosowany właściwy wynik, i losowanie zostanie zakończone. Budując generator na bramkach (np. układ CD74011 - 4 bramki NAND), dwie bramki wykorzystamy do budowy generatora, a pozostałe dwie wystarczą nam do budowy układu logicznego. Stosując układ np. CD4093 - 4 bramki Schmitta NAND, generator można zrobić na jednej bramce, i trzy pozostają nam do innych celów np. układ logiczny sterujący buzerem.
    Pozdrawiam.
  • #9 4750763
    adams987
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    Najprościej jednak to na bramkach NAND szmit. Na jednej robisz generator a na drugiej funkcje STOP czyli odczyt i zawsze masz jedną z dwóch możliwości 0 lub 1
    Dalej możesz wykorzystać pozostałe dwie bramki połączone równoleglw w celu zwiększenia wydajności prądowej do sterowania LED czy przekaźnikiem( ale to przy napięciu 12-15V).
  • #10 4752383
    Xeo
    Poziom 19  
    Witam

To może ktoś schemacik mi mały szkicnie :D ja cyfrówkę skonczyłem w ... nawet już nie pamiętam. Dam 4ropak pifka ;)

pzdr.Xeo
  • #11 4753626
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 4753791
    Xeo
    Poziom 19  
    hey

@WojcikW

a buzer mogę podłączyć do diody led byle jakiej aby wraz z zaświeceniem buzer na 12v zadziałał? hmm..

pzdr.Xeo
  • #13 4754018
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #14 4756898
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 5276866
    Xeo
    Poziom 19  

@WojcikW

Zrobiłem ten układ jednak po włączeniu diody zapalają się na stałe :( użyłem diodek szotkiego. Tyrystorki MCR100-8. Jak wpiołem led-y centralnie pod kolektory palą sie na stałe czyli jakby multiwibrator nie chodził. Jakieś sugestie?

pzdr.Xeo

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy poszukiwania najprostszego schematu generatora losowego z ręcznym wyzwalaniem, sterującego dwoma diodami LED (czerwoną i zieloną) oraz buzerem 5V, który ma wygaszać dźwięk przez kondensator. Proponowano wykorzystanie 8-bitowego rejestru przesuwnego z bramkami XOR jako generatora pseudolosowego oraz prostsze rozwiązania oparte na bramkach NAND Schmitta (np. CD74011, CD4093) i przerzutniku D, generujące sygnał o częstotliwości około 1000 Hz. Wskazano, że buzer powinien być sterowany układem logicznym, który aktywuje go tylko przy określonym wyniku losowania, aby uniknąć ciągłego piszczenia. Podano link do schematu z licznikem dziesiętnym resetowanym po osiągnięciu wartości 6, który można zmodyfikować do liczenia do 2, pozostawiając dwie diody LED. W celu podłączenia buzera do diody LED zalecane jest dodanie rezystora, tranzystora, diody prostowniczej i diody Zenera dla zabezpieczenia tranzystora oraz zastosowanie tyrystorów MCR106 zamiast MCR100 dla większej mocy. Wskazano również na konieczność stosowania diod Schottky’ego do ochrony tyrystorów. Autor zgłaszał problemy z działaniem układu – diody LED świeciły się stale, co sugeruje błędy w podłączeniu lub działaniu multiwibratora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA