logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wzmocnić sygnał czujnika KMZ51 z użyciem LM324N?

mistrzluk 29 Sty 2008 21:56 1676 2
REKLAMA
  • #1 4750146
    mistrzluk
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam zrobiłem sobie miernik (tzn kończe) pola magnetycznego i temperatury oparty na atmega 128, temperatura chodzi ładnie bo przeliczyłem sobie 10mV/stopien K i mam odpowiednia temperature ale nie moge poradzic sobie z czujnikiem pola magnetycznego gdyż jego wartości zmieniają się ok kilka mV w zależnosci od pola, moje Aref to 5V i przetwornik 10bit. tu moje pytanie jaki powinienem zastosować układ by wzmocnić te drobne mV na czujniku by otrzymać coś z przedziału 0-5V, musiał by być to układ różnicowy (bo w czujniku są dwa wyjscia Vo+ i Vo- a czujnik to KMZ51) i najlepiej oparty na wzmacniaczu operacyjnym LM324N (bo mam ich pełno) z góry dziekuje za pomoc i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 4751362
    Matizz
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    witam

Na początek proponuje zmienić wzmacniacz operacyjny na coś lepszego, gdyż ten LM324 nie ma dość kiepskie parametry jak na wzmacnianie sygnału o poziomie mV (napięcie offsetu na poziomie 2-3mV)

prpopnuje więc wykorzystać coś bardziej precyzyjnego np OP07.

Wzmocnienie musisz policzyć w zależności od napięcia wejściowego z czujnika.

Pozdrawiam
    Matizz
  • #3 4756531
    cyberdar
    Poziom 31  
    Ocena: 73
    Witam

Na tym '324 proponuję zrobić wzmacniacz przyrządowy. Sądzę, że będzie to działać całkiem, całkiem.

--
    pozdrawiam
REKLAMA