logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

KMZ10A - Wybór wzmacniacza różnicowego do układu z LT1167CS8

malenz 23 Kwi 2014 11:45 1479 5
REKLAMA
  • #1 13535090
    malenz
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Złożyłem sobie układ z dwóch KMZ10A posiadają po dwa wyjścia. Między wyjściami pojawia się różnica napięć zależna od pola magnetycznego. Różnica oscyluje gdzieś między -30 +30 mV (pomiar miernikiem). I teraz musiałbym zastosować wzmacniacz różnicowy, aby uzyskać jedno wyjście analogowe wzmocnione powiedzmy G=100, które można by wysłać do przekaźnika programowalnego. Jako wzmacniacz zastosowałem LT1167CS8. Dałem zasilanie 5V, ustawiłem prąd zasilający wzmacniacz na 1 mA, uzyskując 1.5V spadku napięcia. Referencyjny punkt dałem do masy, rezystor dałem miedzy pinami 1 i 8 dałem 500om, a na wyjściu 0,4 V i nic się nie zmienia. Niestety moja wiedza z zakresu elektroniki się wyczerpała i potrzebuję pomocy we właściwym pokierowaniu. Nie wiem czy zastosowałem odpowiedni wzmacniacz. Zastanawiam się co się stanie jeśli na wejściu działania różnicowego pojawi się znak ujemny to na wyjściu będzie ujemne wzmocnienie?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 13535287
    malenz
    Poziom 10  
    Oj przepraszam literówka się pojawiła miało być wzmocnienie G=100. Uzyskam jakieś 3V, które mogę już wykorzystać do komparatora dwóch takich wyjść. Nie zależy mi na dokładności pomiaru poszczególnych sygnałów tylko na tym by dwa układy na KMZ10A były identyczne i identycznie zmieniały się w zależności od pola magnetycznego.

Dodano po 41 [minuty]:

Czyli jak zbuduję układ z rys. 11 mostki będą KMZ10A, spróbuję też KMZ10B jak się będzie zachowywać to będzie to czego chcę? Co dać w miejsce wzmacniacza IC1. Czy pokazany schemat jest kompletny?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 13535485
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 13535652
    malenz
    Poziom 10  
    Dobra zamówię sobie części, zbuduję dam znać czy się udało.
  • #6 13572269
    malenz
    Poziom 10  
    Niestety sugerowany układ nie sprostał mojemu zapotrzebowaniu.
    Nie mniej jednak nie poddawałem się, poduczyłem się i zbudowałem swój własny.

KMZ10A - Wybór wzmacniacza różnicowego do układu z LT1167CS8 KMZ10A - Wybór wzmacniacza różnicowego do układu z LT1167CS8 KMZ10A - Wybór wzmacniacza różnicowego do układu z LT1167CS8

Działa troszkę inaczej niż zakładałem ale uzyskałem zmianę napięcia na wyjściu ze wzmocnieniem do 5 V. Kmz skierowany centralnie w środek taśmy magnetycznej ma napięcie wyjściowe najniższe, po bokach napięcie rośnie wiadomo. Bez pola utrzymuje wartość ok 4,7 V. Przetestuję jeszcze KMZ10B
REKLAMA