logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wydajne chłodzenie do procesora Intel Core 2 Quad - rekomendacje i porady

leoryk 29 Sty 2008 23:27 1832 9
REKLAMA
  • #1 4750586
    leoryk
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    WItam wlasnie dzisiaj zmienilem komputer ze strasznie starego grata na core quad. Nie jestem zbytnio na bierzaco ze sposobami chlodzenia procesorow, a chcialbym z nim troche poeksperymentowac. Czy mogl by mi ktos polecic jakis wydajny sposob chlodzenia za rozsadne pieniadze ? I czy powinienem brac pod uwage rowniez ogniwa (o ile to wogole mozliwe) POzdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4750766
    thrower
    Poziom 23  
    Ocena: 11
    Nic nie napisałeś jakie to mają być "eksperymenty".
    Jeśli chodzi o podkręcanie 4ro rdzeniowca to w sumie możesz sobie chyba to odpuścić, bo raczej bardzo wiele nie osiągniesz. Poza tym musiał byś mieć do tego naprawdę porządną płytę i konkretny zasilacz.
    Nie podałeś żadnych szczegółów konfiguracji więc nic nie wiadomo, a w fusach niczego nie widzę :)
    Co do chłodzenia to standardowe wichury Intela radzą sobie całkiem nieźle z chłodzeniem tych potworków, jak chcesz coś lepszego to rozejrzyj się za produktami Thermaltake, Scyte, Zalman... Powinieneś znaleźć coś dla siebie.
  • #3 4750780
    leoryk
    Poziom 13  
    konfiguracja komputera to
    procesor-Q6600 G0 Batch L727B020 3.6 Min Volts
    plyta-4COREDUAL-SATA2
    pamieci-Kingston HyperX DDR 1GB PC-400 CL2
    grafika-Radeon X1950pro 512/256 Agp x8
    dyski-1 dysk 160bg wd 8mb ata 133 a drugi dysk 160 sata2
    dzwiekowka-sb audigy 2 se

a zasilacz JEANTECH - 700W STORM

Przepraszam zapomnialem o zasilaczu. Napewno nie da sie z tego nic wiecej wyciagnac ?
  • REKLAMA
  • #4 4750794
    thrower
    Poziom 23  
    leoryk napisał:
    konfiguracja komputera to
    procesor-Q6600 G0 Batch L727B020 3.6 Min Volts
    plyta-4COREDUAL-SATA2
    pamieci-Kingston HyperX DDR 1GB PC-400 CL2
    grafika-Radeon X1950pro 512/256 Agp x8
    dyski-1 dysk 160bg wd 8mb ata 133 a drugi dysk 160 sata2
    dzwiekowka-sb audigy 2 se

O płycie głównej to ja się z tego nic nie dowiedziałem.
    Może konkretnie producenta i model?
    Mam wrażenie że chyba zapomniałeś o czymś jeszcze...
    Masz w komputerze zasilacz?
  • REKLAMA
  • #5 4750797
    leoryk
    Poziom 13  
    Co do plyty to plyta Asrock, a model jak powyzej, a zasilacz oczywiscie ze jest.
    A tak powaznie to co o tym myslusz wiem ze hyoerx sie niezle kreca. Myslalem o podniesieniu czestotliwosci taktowania rdzenia procesora. Przez podniesienie napiecia.
  • REKLAMA
  • #6 4751070
    thrower
    Poziom 23  
    Poprzez samo podniesienie napięcia nie zwiększysz żadnej częstotliwości! Możesz co najwyżej poszerzyć zakres możliwośći podniesienia częstotliwości. Może najpierw sobie poczytaj w internecie jakieś artykuły traktujące o podkręcaniu najnowszych procesorów? Ale i tak z tym 4-ro rdzeniowcem to jakoś nie wróżę Ci wielkich powodzeń... Z Core 2 Duo to co innego ;)
    Poza tym to AsRock... No niestety ale te płyty to raczej nie należą do tych porządnych które mogą pozwolić na znaczne podkręcenie procesora :) a zwłaszcza quada :)
    Wybacz, ale mam wrażenie że chyba nie jesteś za bardzo zorientowany w temacie... Zresztą nadal nie podałeś jaki masz konkretnie zasilacz, naprawdę wstydzisz się powiedzieć? W tej chwili porządny zasilacz to podstawa i jeden z najważniejszych elementów w komputerze.
  • #7 4810956
    K3
    Poziom 30  
    Ocena: 429
    thrower napisał:

Jeśli chodzi o podkręcanie 4ro rdzeniowca to w sumie możesz sobie chyba to odpuścić, bo raczej bardzo wiele nie osiągniesz. Poza tym musiał byś mieć do tego naprawdę porządną płytę i konkretny zasilacz.

Q6600 chodzi na 3,6GHz zamiast na normalnych 2,4GHz
    czy kolega uważa, że to mało ??

Wydajne chłodzenie do procesora Intel Core 2 Quad - rekomendacje i porady
  • #8 7207161
    leoryk
    Poziom 13  
    Nie wstydze sie..Zasilacz mam etasis 750 wiec chyba nie jest najgorszy, a zwiekszenie napiecia na rdzeniu...hmmm chyba poprawia stabilnosc prawda ?
  • #9 7208116
    blackmolo
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Lepiej późno niż wcale odpowiadać na zadane pytania xD
  • #10 7208159
    leoryk
    Poziom 13  
    Mialem drobny przestoj...Ale ogolnie i tak sie troche pozmienialo w tej konfiguracji moze z wyjatkiem zasilacza:)Temat jest wiec chyba juz do zamkniecia.Dziekuje za wszystkie podpowiedzi-przydaly sie.Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wydajnych metod chłodzenia procesora Intel Core 2 Quad Q6600 oraz możliwości podkręcania. Standardowe chłodzenia Intela są wystarczające, ale dla lepszej wydajności polecane są chłodzenia firm Thermaltake, Scythe i Zalman. Procesor Q6600 w wersji G0 Batch L727B020 jest podkręcany do 3,6 GHz z napięciem minimalnym, jednak dalsze podkręcanie wymaga solidnej płyty głównej i zasilacza. Użytkownik posiada płytę Asrock 4COREDUAL-SATA2 oraz zasilacz Etasis 750W, który jest odpowiedni do podkręcania. Podnoszenie napięcia na rdzeniu może poprawić stabilność przy wyższych częstotliwościach, ale samo w sobie nie zwiększa taktowania. Płyty Asrock nie są uznawane za najlepsze do znacznego podkręcania czterordzeniowych procesorów. Wskazane jest zapoznanie się z materiałami na temat overclockingu, gdyż możliwości podkręcania Core 2 Quad są ograniczone w porównaniu do Core 2 Duo. Autor ostatecznie podziękował za porady i zamknął temat.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA