Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Dziwny problem z bramką VOIP AG-188

31 Sty 2008 01:18 6384 24
  • Poziom 14  
    Witam !
    Od niedawna mam dość dziwny problem z w.w bramką. Bramkę tą posiadam od ponad roku i nigdy nie było z nią takich problemów, aż tu od jakiegoś tygodnia podczas rozmowy średnio co minutę albo i częściej mam zaniki głosu na około sekunde - takie sobie przerwy. Nie jest to wina łącza do internetu bo softphon odpalony na kompie chodzi idealnie. I teraz ciekawostka... Po długich poszukiwaniach przyczyny doszedłem do tego że po wymianie KABELKA (patchcorda) pomiędzy bramką a routerem problem zniknął. Poprzednio miałem kabel o długości około pół metra, a wymieniłem na 3 metrowy. No myślę sobie trudno kabel przerywa, więc trza zrobić nowy. No i zrobiłem kolejny, też jakieś pół metra długości (oczywiście według specyfikacji), wtykam i co ? Znowu przerwy. Na wykresach w routerze widzę spadki transferu w tych momentach, a i diody przy gniazdkach ethernetowych na bramce i w routerze przestają na chwile migać. Jakby na moment traciła się komunikacja. Na 3 metrowym kablu problem znika... Bardzo dziwne. Obawiam się że dzieje się coś niedobrego z portem WAN w bramce i stąd te problemy (zmiana portu na routerze nic nie zmienia).
    Szczerze mówiąc to ta bramka podczas pracy osiąga dość wysoką temperaturę co sugeruje kłopoty po dłuższym czasie, ale na razie nie chcę w niej grzebać, bo być może jest to znany problem...
    I w koncu dochodzę do sedna. Czy ktoś widział już podobne problemy z tą bramką ? Jakieś wskazówki ? Byle nie "odkręć i wymień wszystkie elka", bo tego się spodziewam... A spodziewam się również ze po pewnym czasie i na 3 metrowym kablu zaczną się kłopoty, a rolka kabla za bramką to chyba kiepski sposób na naprawę :D
  • Relpol przekaźniki
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Podaj kolejność przewodów we wtyczce RJ45 w 1,5 metrowym przewodzie.

    Skoro działa bez problemu na przewodzie 3-metrowym to nie będzie to problem samej bramki.
  • Poziom 14  
    Post 31 Sty 2008 14:08

    Zarówno poprzedni krótki kabel jak i ten nowy (0,5m) są zrobione według standardu T568B czyli: biało-pomarancz, pomarancz, biało-ziel, niebieski, biało-niebieski, zielony, biało-brązowy, brązowy. W obu wtyczkach tak samo czyli kabel bez przeplotu. Ten długi kabel na którym działa OK ma identyczne połączenia. Kabel kategorii 5E linka, wtyczki dostosowane do linki.

    Dodano 01 Lut 2008 02:11

    Widzę że będę musiał poczekać do czasu aż na 3 metrowym kablu zaczną się robić jaja po czym zabrać się za naprawę chińszczyzny (albo dorobić wentylator ). Na razie upchnąłem zwitek kabla za routerem i jest dobrze.
    Niemniej może w międzyczasie ktoś zdiagnozuje podobny problem i się nim podzieli. Zawsze kilka głów to nie jedna.

    Dodano 06 Lut 2008 01:05

    No chyba wykrakałem... Na tym dłuższym kablu też zaczynają się pojawiać zaniki. Będę musiał rozebrać tę bramkę i posprawdzać. Jak znajdę problem to dam znać, może komuś się kiedyś przyda.
    Edit.
    Rozebrałem, poczekałem aż wystygnie i podłączyłem bez obudowy na krótkim kablu. Działa dobrze. Jutro będę testował podgrzewanie, zobaczymy co z tego wyjdzie.

    Dodano 06 Lut 2008 19:43

    No i znów odpowiadam sam sobie...
    Koło gniazdek ethernetowych bramki jest tranzystor Q5, taki większy SMD. Grzeje się jak diabli, a jego dodatkowe podgrzanie natychmiast ujawnia problem. Przylutowałem mu kawałek blaszki miedzianej jako radiator, poskładałem całość i testuję. Obok stoi też kondensator elektrolityczny 220uF/10V który raczej należało by wymienić, bo jest mocno podgrzewany poprzez ów tranzystor, ale ze względu na brak takiej miniaturki na razie go nie wymieniłem. Zobaczymy co będzie dalej.
    Zapomniałem dodać że moja bramka nie ma idealnych warunków chłodzenia bo jest zamknięta w szafce wraz z modemem ADSL i routerem.

    Dodano 07 Lut 2008 19:34

    No więc w końcu sprawa się wyjaśniła. Winowajcą był kwarc 25MHz stojący obok owego tranzystora (stabilizator z 3.3 na 1.8V) i był skutecznie podgrzewany przez niego. Kwarc ten taktuje główny procesor tej bramki. Po roku pracy w wysokiej temperaturze jego częstotliwość na tyle odjechała w górę, że bramka traciła synchronizację z routerem na porcie WAN. Wystarczyło dolutować trymer 4-25pF równolegle z kwarcem i ustawić na środek zakresu trzymania synchronizacji z routerem (regulacja przy ciepłej bramce).
    W nawiązaniu do poprzedniego posta pisze że kwarc stoi koło tego tranzystora Q5, więc jego podgrzewanie dmuchawką grzało również ów kwarc.
  • Poziom 10  
    Mis, czy bylbys zainteresowany platna naprawa kilku bramek ag-188 ? objawy sa dosc rozne, w zaleznosci od bramki:
    1) po podlaczeniu swieca sie od razu wszystkie 3 diody, bramka nie reaguje na nic, nie ma sygnalu po podniesieniu
    2) po podlaczeniu nic sie nie dzieje, martwo i cicho
    3) po podlaczeniu jest ok, ale nie mozna bramki skonfigurowac. Po zalogowaniu do panelu na bramke juz automatycznie narzucaja sie wartosci w pole haslo i w pole proxy o tresci admin (czyli tak samo jak do logowania). Niestety wgranie na sztywno configu nie pomaga.
    4) Bramka sie mega, ale to mega nagrzewa. Mozna by nalesniki na niej smazyc.

    Jezeli masz chociaz blade pojecie jak sie za to zabrac to daj znac. Za ktorykolwiek z powyzszych problemow to daj znac.

    Pozdrawiam!
    nrblck
  • Poziom 14  
    Moja bramka już wylądowała na złomie. Podany wcześniej sposób tylko opóźnił jej agonię o jakiś miesiąc.
    Ale bramka nr 3 powinna się dać naprawić bez problemu. Trza uruchomić tryb "POST mode (safe mode)" czyli połączyć się z bramką poprzez port WAN przy pomocy telnetu na IP = 192.168.1.179 w ciągu 4 sekund od załączenia zasilania bramki, po czym wybrać opcję 3 (Clear Config), a następnie 4 (Exit). Po tym bramka powinna odżyć.
    Dla bramek 1 i 2 możesz również sprawdzić ten sposób, jeśli się zgłosi, to najpierw Clear Config, a jeśli to nie pomoże to zrób upgrade softu w trybie POST (opcja 1).
  • Poziom 14  
    Mam podobny problem z tą bramką. Póki co wymieniłem kondensator (220uF/10V) od przetwornicy 3V3 --> 1V8 i dołożyłem 18pF równolegle do kwarcu. Na razie śmiga jak trzeba. Najlepiej synchronizację testować fping'iem z kilkoma parametrami:
    Code:
    fping [IP AG-188] -s 819 -t 100 -c -b- -w 100
  • Poziom 16  
    moja odmówiła współpracy

    po podłączeniu zasilania było słychać pstryk jak od przekaźnika, dioda POWER świeciła bardzo słabo i koniec

    teraz tylko mruga jak wkładam kabel zasilający

    Czy jest dla niej jakaś szansa?
  • Poziom 10  
    Odpowiedz do dr_Henio

    Miałem podobny problem po ok. 2 letnim użytkowaniu. Najprawdopodobniej pada zewnętrzny zasilacz 12V. Ja u siebie wymieniłem w tym zasilaczu kondensator elektrolityczny (nie pamiętam już jakiej wartości, ale łatwo go poznać bo dużo ich nie ma, a jest on największy). Mój zasilacz w trybie jałowym dawał 12V, więc tak prosto nie da się sprawdzić, dopiero po podłączeniu bramki napięcie spadało ponad połowę wartości. Po wymianie kondensatora OK. Jeśli nie masz ochoty bawić się w naprawę tego zasilacza (praktycznie jest on nie rozbieralny) to można kupić gotowy stabilizowany 12V/ minimum 500mA (wtyk zasilający: + w środku, - na zewnątrz).

    Obecnie po następnych kilku miesiącach pojawił się u mnie problem podobny jak u Mis i Holy.
    Pytanie do Holy: czy podana przez Ciebie modyfikacja pomogła na dłużej? Czy nie lepiej zamiast równoległego kondensatora od razu wymienić kwarc?

    Pozdrawiam, a_zie
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 16  
    Padł u mnie blok zasilania. Zasilacz też został podrasowany i już wszystko działa.
  • Poziom 10  
    Witam,

    Moja bramka też przestała działać prawidłowo - nie dało się rozmawiać. Zgodnie z sugestią wymieniłem kwarc i kondensator obok - jakość dźwięku wróciła do normy ale pojawił się przydźwięk. Przydźwięk znika gdy dotknie się palcem metalowej obudowy złącza RJ-45 lub gdy uziemi się bramkę. Czy ktoś może poradzić co trzeba jeszcze wymienić aby się pozbyć tego problemu z przydźwiękiem?

    Pozdrawiam
    Michał
  • Poziom 10  
    Po podłączeniu linii miejskiej problem z przydźwiękiem sam się rozwiązał.
  • Poziom 10  
    Może kogoś zainteresuje dalszy ciąg "zabawy" z AG-188. Najpierw wymieniłem kwarc 25MHz oraz założyłem radiator na ukł. stabilizatora (radiator również się grzał dość mocno). Niestety po jednym dniu poprawnego działania znowu pojawiły się błędy w połączeniach. Następnie wymieniłem kondensator 220uF/10V, a ponieważ zamiennik był 3x większy więc nie zamykałem górnej pokrywy polepszając dodatkowo chłodzenie. Od tej pory już ponad 2 tygodnie AG-188 działa bez zarzutu. Nie wiem czy w końcu pomógł kondensator, lepsze chłodzenie czy obie rzeczy na raz. Mam nadzieję, że sprzęt pochodzi jeszcze przynajmniej rok lub dwa. Jeśli nie to dam znać na tym forum. Pozdrawiam użytkowników AG-188
  • Poziom 16  
    Znów probelm z bramką.

    telefon VOIP chodzi bez problemu ale komputer podpiety do portu LAN stracił łączność z internetem.

    W ustawieniach sieciowych widac jak zmienia sie status: łączenie/identyfikacja/rozłaczenie/łaczenia....

    Nie mogę się również zalogować do bramki 192.168.11.1 nie działa

    Jak to naprawić?
  • Poziom 14  
    Połączyć się z bramką poprzez telnet w trybie recovery, czyli w czasie do 5 sekund po załączeniu zasilania bramki, po czym wydać komendę czyszczenia ustawień. Powinno poskutkować... Lub (moje prywatne zdanie !) wywalić ten chiński bubel do kosza i kupić normalną bramkę VOIP z prawdziwego zdarzenia.
  • Poziom 16  
    podlaczyc bramke przez wan czy lan?
    jaki adres podac aby zalogowac sie do bramki?
    jestem (bylem) zadowolony z tej bramki. funkcjami nie ustepuje linksysowi czy fritz'owi ktore tez mam ale krocej.
  • Poziom 16  
    Podłączylem bramkę WAN->PC

    Start->Uruchom->Telnet
    Podłączylem zasilanie do bramiki i wpisałem w oknie Telnetu 192.168.1.179

    Kilkanaście razy, niestety nic sie nie stało, nie połączylem sie z bramką. Czy zrobiłem coś zle?
  • Poziom 14  
    Aha :)
    Po pierwsze w kompie musisz zmienić IP na statyczne (jeśli korzystasz z DHCP). Czyli we właściwościach protokołu TCP/IP ustawiasz "Użyj następującego..." i w okienkach wpisujesz:
    Adres IP 192.168.1.5
    Maska 255.255.255.0
    Reszta nieistotna. (końcówka IP może być dowolna, byle nie 0, 179 i 255)
    Dalej: Start->Uruchom->Telnet [ENTER]
    Pojawi się okno telnetu. Piszesz:
    open 192.168.1.179
    I NIE NACISKASZ ENTER !!!
    Teraz załączasz zasilanie bramki, i po około sekundzie dusisz ENTER.
    Powinno załapać. Jak się pokaże taki napis "VoIP System Boot" bla..bla..bla.. dusisz 3 (Clear config) i ENTER.
    Potem mogą być jakieś potwierdzenia (nie pamiętam), więc trza się na nie zgodzić.
    A potem chińczyk powinien ożyć, i interfejs WWW powinien ruszyć.
  • Poziom 16  
    niestety nie udalo sie, ciagle jest komunikat ze nie udalo sie nawiazac polaczenia na porcie 23
  • Poziom 10  
    hej czy wogole ktos w Polsce zajmuje sie odplatna naprawa bramek voip? bo u nas w firmie mamy tego sprzetu pelno (kilkadziesiat sztuk) i nikt nie potrafi naprawic, glownie ag-188 ale nie tylko.

    Po tym jak bramka przestanie dzialac kupuje sie nowa bo to i tak oplacalne przy oszczednosciach na rozmowach, ale tego sprzetu nagromadzilo sie calkiem sporo i przydaloby sie to jakos naprawic. Pech chce ze bramki voip sie psuja akurat po tym jak skonczy sie gwarancja.
  • Poziom 11  
    Nie wygląda to może zbyt estetycznie, ale wyciąłem otwór w pokrywce bramki, wsadziłem wentylatorek (za parę groszy od jakiejś karty graficznej) w taki sposób, aby wyciągał powietrze i problemy w AG-188 zniknęły.
    A ... obniżyłem napięcie zasilającego ten wentylatorek do takiego, aby tylko się kręcił - rezystor coś ponad 1 k (dokładnie już nie pamiętam)
  • Poziom 14  
    hsurim napisał:
    Nie wygląda to może zbyt estetycznie, ale wyciąłem otwór w pokrywce bramki, wsadziłem wentylatorek (za parę groszy od jakiejś karty graficznej) w taki sposób, aby wyciągał powietrze i problemy w AG-188 zniknęły.

    Nie chcę być złym prorokiem, ale tym wentylatorkiem to raczej tylko przedłużyłeś nieco jej agonię. Ale pewnie przez kolejne kilka miesięcy jeszcze podziała. Potem przyjdzie czas na zmiany :D
  • Poziom 11  
    Hm ... nie bardzo rozumiem, jaki negatywny wpływ może mieć wentylatorek na bramkę (??)
    Swoja drogą, to kwarc i tak mam pewnie do wymiany, bo czasami (baaardzo rzadko) podczas rozmowy słyszę zamiast rozmówcy ok. 1-2 sekundowy szum.
    (przed włożeniem wentylatorka, bramka działała do ok. 10 minut)
    =============

    No i wymieniłem dzisiaj kwarc 25 MHz, oraz kondensator 220 μF - zgodnie z sugestią Kolegi Mis - i ... brameczka działa przecudnie.
    (na wszelki wypadek rozglądam się a nową - myślę o Linksys SPA 3102-EU