logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie sygnały generuje hydrostat analogowy Privileg 6610cn?

bzibzio 31 Sty 2008 11:17 3542 3
REKLAMA
  • #1 4754850
    bzibzio
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    witam jak w temacie chodzi o ten osławiony czujnik poziomu wody,mam pytanie czy ktoś kiedyś sprawdzał jakie sygnały wychodzą z takiego czujnika??>>>to znaczy czy są to jakieś impulsy cyfrowe czy może jest to tylko jakieś napięcie ,które powiedzmy zmienia sie proporcjonalnie do ciśnienia wody,był bym wdzięczny za wszelkie informacje na ten temat
  • REKLAMA
  • #2 4754972
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1407
    Zmienia się częstotliwość.Jest to obwód rezonansowy strojony rdzeniem ferrytowym popychany membraną.
    Nie mierzyłem.
  • REKLAMA
  • #3 4755096
    bzibzio
    Poziom 19  
    ok ale wewnątrz jest układ rezonansowy strojony elektromagnetycznie i to już wiem ale poza tym układem znajduje sie układ pic12c508 i właśnie chodzi mi o to jakie on ma zadanie w tym całym czujniku bo sygnał do procesora pralki wychodzi z tego pic-a i chciałem się dowiedzieć czy ten pic wysyła jakieś impulsy do procesora czy tylko zmienia sie na wyjsciu napięcie proporcjonalnie do odchylenia membrany,może ktoś to już sprawdzał albo powiedzmy mierzył napięcie na wyjsciu sprawnego czujnika,sprawa polega na tym że mam taki czujnik w którym poszedł ten układ pic o czym już kiedyś pisałem na forum ,chciałem kupić ostatecznie nowy (używany) i kupiłem ale niestety trochę inny a do tego obwód rezonansowy w tym kupionym okazał się uszkodzony a za to pic jest chba sprawny więc chciałem się dowiedzieć poprostu jakie ostatecznie sygnały mają wychodzić z czujnika do procesora aby mieć porównanie przy uruchamianiu tego z uszkodzonym rezonatorem,czekam na wszelkie informacje
  • #4 4858567
    bzibzio
    Poziom 19  
    Odświeżam temat hydrostatu gdyż już dokładnie wiem jakie impulsy powinny znajdować się na wyjściu i wiem już dokładnie co i jak,obecnie jestem w trakcie testowania i kalibracji układu zastępczego tegoż hydrostatu a więc informacje które posiadam na dzisiaj są takie:
    z hydrostatu analogowego wychodzą impulsy o wartości od 2,5v do 3v,ale znaczenie ma częstotliwość tych impulsów ,jest to najczęściej przebieg prostokątny o określonej częstotliwości :

46Hz - bęben pusty
    45Hz - nabieranie wody
    44Hz - nabieranie wody,załączenie pompy obiegowej
    43Hz - pierwszy górny poziom (oszczędny najczęściej przy praniu)
    42Hz - drugi górny poziom (płukanie)
    41Hz - trzeci i ostatni górny poziom (krochmalenie)
    40Hz - alarm,przelewanie wody automatyczne załączenie pompy sp.

sprawdziłem to w przypadku pralki Privileg 6610cn podając jej te sygnały z zewnętrznego generatora i obserwując co się dzieje przy danej częstotliwości,nie wiem jak to się ma do innych pralek typu Aeg czy Elektrolux gdzie też są stosowane tego typu hydrostaty ale zasada na pewno jest taka sama może tylko mieć znaczenie częstotliwość pracy ale to już pozostawiam innym do sprawdzenia,tak jak pisałem wcześniej jestem na ukończeniu układu zastępczego który jeśli będzie mi ostatecznie działał może załatwić sprawę i zaoszczędzić wiele pieniędzy gdyż jego koszt to jakieś 8-10 zł i trochę czasu,po sprawdzeniu wszystkiego zamieszcze schemat na forum
REKLAMA