logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vista Basic i Blueconnect poprzez USB - pojawia się i znika

michalk2 31 Sty 2008 22:41 7603 6
REKLAMA
  • #1 4757323
    michalk2
    Poziom 18  
    Ocena: 21
    Otrzymałem nowego HP G5000 (service tag G5050EW) od kolegi aby mu zainstalować Blueconnect z USB. Podłaczam pod komputer i instalują się sterowniki dysku wymiennego. Komputer na chwile pokazuje wymienny dysk i po ~5sek. słychać dźwięk odłączanego urządzenia USB i dysk znika. Po chwili ponownie się na chwile pojawia aby za chwilę zniknąć. System zainstalowany to Vista Basic. Modem zainstalowałem na innym lapie ale z XP i działa bez problemu - modem wykluczony.
    W tym komuterze działają porty USB a modem podłączałem do pozostłych dwóch i efekt taki sam. Wczoraj w menedżerze urządzeń zrobiłem aktualizację sterowników wymiennego dysku (tego modemu blue) i było ok - ikonka nie znikała, zainstalowałem modem i program i internet działał.
    Na tym komputerze zainstalowałem XP-ka bo koledze nie zależy na Viście a na działającm necie i na tym systemie wszystko jest w porządku. A więc to jest sprawa programowa Visty - doszedłem do takiego wniosku. Musiałem jednak przywrócić Vistę ponieważ producent na swojej stronie (HP) nie zapewnia sterowników do grafiki (to jeden z problemów) a sterowniki do dźwięku pobrane do tego modelu nie działają, ponieważ ten komputer nie posiada takiej karty dźwiękowej. Brak słów. Widać producent tego komputera "ożenił" go z Vistą.

Na stronie ery znalazłem aktualizację do tego modemu (HUAWEI E220) ale ten modem już ma najnowsze oprogramowanie takie jak na stronie i aktualizacji nie przeprowadzałem.

Szukałem w różnych miejscach jakiejś wzmianki nt. probemów tego modemu z vistą i ze znikającym modemem i nic. Może ktoś z Was ma podobne doświadczenia?
    Prosze o pomoc bo straciłem już za dużo godzin i zrwałem nockę. Być mozę rozwiązanie jest śmiesznie proste a ja błądzę jak ślepy.

Z góry dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 4758220
    draco78
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witaj! Sam mam Blueconnecta z tym modemem i na Viscie net mi chodzil jak mu sie chcialo i dopiero po formacie na XP chodzi mi normalnie ale tez nie mam dzwieku wiec musisz wybrac albo dzwiek i slaby net albo net dobry z brakiem dzwieku i innycz kompletnych sterownikow.
  • REKLAMA
  • #3 4759962
    metalli
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    Zainstaluj oprogramowanie Orange tylko po to aby zainstalować sterowniki :-) Potem soft zastąp oprogramowaniem Ery. Mi pomogło. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 4761409
    michalk2
    Poziom 18  
    Jak napisałem problem nie jest w programie Mobile Connect lecz w samej Viście bo co chwila dysk (cały modem) pojawia się na chwile i znika z meneżdzera urządzeń i nic nie można w tym czasie zrobić.
    Pozatym przeszukałem stronę orange i nie znalazłem informacji nt. Huawei E220. Kiedy Wpiszę w wyszukiwarkę samo E220 to pojawią się trzy stuprocentowe wyniki ale po ich otwarciu strona jest pusta więc tych modemów już chyba nie ma w ofercie Orange.
  • REKLAMA
  • #5 4762856
    Ibuprom
    Poziom 26  
    Ocena: 180
    W notebookach HP również miałem sporo problemów z urządzeniami sieciowymi, stabilnością połączeń kiedy te udało się już nawiązać itp. Pozostanie przy XP będzie narazie dla Ciebie najlepszym wyjściem, bynajmniej do czasu ukazania się SP1, może ten coś naprawi.
    Sterowniki do grafini napewno są jakieś standardowe, sprawdź w menedżerze Visty jaki to model i szukaj sterowników pod XP, niekoniecznie firmowanych przez HP.
  • #7 5165939
    michalk2
    Poziom 18  
    Komputer oddałem ostatecznie koledze. Za dużo straciłem czasu na rozwiązanie tej zagadki. Na Viście nie działało prwidłowo (praktycznie wcale), a do XP brak części sterowników do tego komputera (m.in. do grafiki).
    Nie często się poddaję ale w tym przypadku nie miałem już sił.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy niestabilnego działania modemu Huawei E220 Blueconnect podłączanego przez USB do laptopa HP G5000 z systemem Windows Vista Basic. Po podłączeniu modem pojawia się jako wymienny dysk na kilka sekund, a następnie jest odłączany i znika z menedżera urządzeń, co uniemożliwia stabilne korzystanie z internetu. Modem działa poprawnie na innym laptopie z Windows XP, co wskazuje na problem programowy w Viscie. Próby aktualizacji sterowników wymiennego dysku oraz instalacji oprogramowania Orange i Ery nie przyniosły trwałego rozwiązania. Użytkownik ostatecznie zdecydował się na reinstalację systemu Windows XP, gdzie modem działa stabilnie, jednak napotkał brak sterowników do niektórych komponentów laptopa, m.in. grafiki. Problemy z kompatybilnością i stabilnością urządzeń sieciowych na laptopach HP z Vistą są znane, a poprawę może przynieść dopiero Service Pack 1 dla tego systemu. Ostatecznie użytkownik zrezygnował z dalszych prób rozwiązania problemu na Viscie z powodu braku stabilności i wsparcia sterowników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA