logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LEXUS XT-5656 - zamazany obraz i pomieszane kolory po włączeniu telewizora

Liu Kang 21 Wrz 2002 15:28 2067 7
REKLAMA
  • #1 45453
    Liu Kang
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Telewizor LEXUS MODEL: XT-5656
    Po którymś włączeniu na ekranie nic się nie pojawiło, był tylko głos. Rozjaśniłem na maksa i pojawił się obraz, ale strasznie zamazany, jak gdyby kolory się pomieszały. Widać tylko kolorowe tęcze. Brak ostrości. Może mi ktoś pomóc ?
  • REKLAMA
  • #2 45474
    Alan
    Poziom 27  
    Ocena: 30
    Na poczatek sprawdz napiecia na PK.
  • REKLAMA
  • #3 45484
    packetm
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    W związku z tym że ostatnio wilgotność powietrza znacznie wzrosła. Zaczynają dawać o sobie znać usterki związane z wysokim napięciem. Brak ostrości spowodowany jest przeważnie brakiem lub nieodpowiednim napięciem na siatce ogniskującej kineskopu. Proponuję sprawdzić napięcie na odpowiedniej elektrodzie kineskopu. Dochodzi do niej przewód z trafopowielacza , przeważnie ten grubszy (cieniszy to siatka 2).
    Najczęstszym powodem niskiego napięcia jest uszkodzony iskiernik, najczęściej montowany jest on na podstawce kineskopu. Dlatego przy tej usterce należy wymienić podstawkę wraz z iskiernikiem.
    Sprawdź również cokół kineskopu (plastykowa nasadka ) czy niema śladów ulotu wysokiego napięcia.
    Nie wykluczony sam trafopowielacz, ale to się nie często zdarza.
    Pozdrawiam
  • #4 45514
    DWAserwis
    Poziom 29  
    Ocena: 51
    jeżeli zdechnie elektrolit na zasilaniu trafa WN to wszystkie napięcia z trafa też się obniżają i sciemnia się kineskop i ostrość, częcto kineskop dostaje upływności między siatkami i efekt jest podobny, w tańszych koreańcach i Philipsach to się zdaża coraz częściej.
  • #5 45624
    stan
    Poziom 25  
    Ocena: 171
    Ostatnio miałem kilka przypadków w Lexus-ie gdzie przerwy na ostrości miały podstawki kineskopu
  • REKLAMA
  • #6 45764
    Wojtek27
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 54
    Otwórz podstawkę i sprawdź iskiernik - często dostaje przebicia plastik w którym siedzą elektrody iskiernika.
  • #7 45808
    Bavido

Poziom 24  
    Ocena: 28
    Czy obraz ma normalny rozmiar ? Sprawdź czy jest przylutowany pin trafopowielacza do masy.
    Konto firmowe:
    BAVIDO-MED
    Murawa 35/16, Poznań, 61-655
  • REKLAMA
  • #8 45970
    Liu Kang
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Dzięki chłopaki !!! TV działa.
    Rozkręciłem go, przeleciałem lutownicą po lutach trafa, odpaliłem i działa.
    Jeszcze raz dzięki - pozdrawiam !!!

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor LEXUS model XT-5656 po włączeniu wyświetlał tylko dźwięk, a obraz był zamazany z pomieszanymi kolorami i tęczowymi efektami. Przyczyną braku ostrości i nieprawidłowego obrazu jest najczęściej niewłaściwe napięcie na siatce ogniskującej kineskopu, które pochodzi z trafopowielacza. Częstą usterką jest uszkodzony iskiernik montowany na podstawce kineskopu, co powoduje spadek napięcia i pogorszenie jakości obrazu. Zaleca się sprawdzenie napięć na elektrodach kineskopu, kontrolę podstawki z iskiernikiem oraz lutów trafopowielacza, zwłaszcza po wzroście wilgotności powietrza. W przypadku uszkodzenia elektrolitów zasilających transformator wysokiego napięcia również może dojść do obniżenia napięć i pogorszenia obrazu. Po przelutowaniu połączeń trafopowielacza telewizor odzyskał prawidłowy obraz i ostrość.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA