logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lexus CB5489PST - telewizor nie włącza się, hałasy w kineskopie

qkiz 31 Sie 2004 17:53 984 3
REKLAMA
  • #1 824933
    qkiz
    Poziom 11  
    Miałem już kiedyś ten telewizor u siebie, naprawiłem (jak się wydawało) i znowu do mnie wrócił. A wrócił na takowe zjawisko: po włączeniu czasem było ok, a czasem obraz nieco się powiększał i rozjaśniał się aż do zupełnej białości. Gdy po takim rozjaśnieniu zjechałem na trafie drugą siatką do zera, na ekranie widać było bliżej nieokreślony jednolity obraz, kolor... Doradzono mi, żebym przelutował trafo i podstawkę kineskopu. Tak zrobiłem, złożyłem wszystko ponownie i teraz jest tak: stdby działa ok, ale jak chcę go włączyć, to słyszę w kineskopie (i w szyjce wyraźnie widzę!) jakieś hałasy, jakby mi tam strasznie "rzygało"... czasem po sekundzie sam telewizor wraca w stdby, a czasem sam muszę go wyłączyć (bo i tak obraz sie nie pojawia nawet po kilku sekundach). Mam nadzieję, że niczego nie uszkodziłem, bo to po znajomości robię, nie sobie... Ale jestem pełen strachu, bo niechcący zahaczyłem podczas prac o szyjkę... :| Nie wiem za co się złapać...
  • REKLAMA
  • #2 825018
    elnika
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Witam, no cóz jeżeli po zahaczeniu o szyjkę rozłegł sie charakterystyczny syk to znaczy ,że kineskop stracił próżnie i jest po sprawie..... Jeżeli widać w szyjce fioletowe iskrzenie .....to patrz wyżej. Opisane przez Ciebie symptomy mogą świadczyć również o: uszkodzonej podstawce kineskopu tzn. przebija iskiernik ,zazwyczaj widać "gołym okiem "zielonkawy nalot po jej zdjęciu .Pozdrawiam i mam nadzieję ,że to jednak nie kineskop....
  • REKLAMA
  • #3 825123
    PLASTUS
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    witam,no cóż z twojego opisu niestety wnioskuje że uszkodzony masz kineskop .niestety szyjki kineskopu są bardzo delikatne i przy uderzeniu często pękaja ,pozostaje ci tylko sprawdzic czy świeci na fioletowo ,jeżeli tak to jest do wymiany.pozdrawiam.mam nadzieje że sie jednak pomyliłem. :wink:
  • #4 825890
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 866
    no cóż uwaliłeś banię (kineskop)....a post przenoszę do Poczatkujący........
REKLAMA