logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon Pixma iP1500 - brak druku kolorowego mimo drożnych dysz i sprawnego systemu

przemo91 02 Lut 2008 12:25 6393 7
REKLAMA
  • #1 4761639
    przemo91
    Poziom 2  
    Witam ma problem drukarka Canon ip 1500 nie drukuje w kolorze przestała praktycznie z dnai na dzień. Dodam ze dysze są drożne sprawdzone!!. System komputera tez jest w porządku sprawdzone na 3 innych komputerach ten sam objaw co może być przyczyną takiego zachowanie drukarki Czekam na sugestie
  • REKLAMA
  • #2 4762021
    leeart

Poziom 35  
    Ocena: 433
    Problem z głowicą. W jaki sposób sprawdziłeś drożność głowicy? Może tusz masz zamienik i on zapycha głowice. Czy podczas wydruku nie daje żadnych śladów?
    Konto firmowe:
    LEE-CAN SERWIS
    PLAC CZERWCA 1976R NR 2 LOK 06, Warszawa, 02-495 | Tel.: 502XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: serwisdrukarki.pl
  • REKLAMA
  • #3 4762172
    przemo91
    Poziom 2  
    Najpierw wyjąłem tusz i delikatnie chusteczka higieniczną dotykałem aż na chustce nie było śladu tuszu Później znów włożyłem tusz w głowice i na chusteczce zostają 3 równe ślady od koloru wiec na 100 procent dysze sa drożne. Używam zamienników ale drukarka pracuje bardzo często a stało sie to z dnia na dzien kiedy przestała drukować, wiec nie sadze by była to wina zapchanych dysz .A zamienników używam od 1.5 tych samych i nigdy nie było problemów Podczas drukowania nie ma żadnego śladu nawet kropelki koloru.
  • #4 4763146
    leeart

Poziom 35  
    Ocena: 433
    Sprawdź czy od czoła głowicy, tam przy dyszach, nie dostaje się powietrze. bo może się rozwarstwiła i będzie dawać ślady na chusce jak ją dociśniesz, ale nie będzie drukowała. Jeżeli nie to proponuje podmienić drukarkę lub głowice. Raczej bym stawiał na rozwarstwienie w swojej praktyce dużo razy zpotkałem się z tym problemem.
    Konto firmowe:
    LEE-CAN SERWIS
    PLAC CZERWCA 1976R NR 2 LOK 06, Warszawa, 02-495 | Tel.: 502XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: serwisdrukarki.pl
  • REKLAMA
  • #5 7027756
    piwowarczykjm
    Poziom 10  
    Mam ten sam problem. Mój pierwszy Canon IP1500 na nowiutkiej głowicy nie drukuje w polprze. Kupiłem drugi Canon IP1500 (mocno wyekploatowany) i na nim wydruk w kolarze na tej samej głowicy OK.
    Co zrobić by prawie nowy mój pierwszy Canon IP1500 mógł też drukować
    w kolorze na tej nowiutkiej głowicy QY6-0054. Jeśli to awaria elektroniki to kto może ją naprawić ?
  • REKLAMA
  • #6 7029246
    Znacowiec
    Poziom 10  
    Witam

Głowica do wymiany - pada elektronika :/
  • #7 7030569
    piwowarczykjm
    Poziom 10  
    Głowica nowiutka na innych drukarkach drukuje OK na mojej nie
  • #8 7030803
    konmaj
    Spec od drukarek
    Ocena: 496
    Ja miałem już takie sytuacje z drukarkami Canon, że z powodu uszkodzenia na płycie głównej drukarka ze sprawną głowicą wypuszczała tylko czyste kartki. Możliwe, że skoro głowica ma 2 oddzielne zespoły dysz do koloru czarnego i pozostałych (tak jest w m.in. i350, iP1500, iP3000), to i na płycie głównej są 2 zespoły elementów sterujących głowicą i mógł paść ten od pozostałych kolorów...

Podsumowanie tematu

✨ Drukarka Canon Pixma iP1500 przestała drukować w kolorze mimo drożnych dysz i sprawnego systemu operacyjnego, co potwierdzono testami na kilku komputerach. Użytkownik stosuje zamienniki tuszu, które wcześniej nie powodowały problemów. Diagnostyka wskazuje na możliwe uszkodzenie głowicy drukującej, w tym rozwarstwienie lub awarię elektroniki sterującej zespołem dysz kolorowych. Nowa głowica (QY6-0054) działa poprawnie na innej drukarce tego samego modelu, co sugeruje uszkodzenie płyty głównej lub elektroniki drukarki, która może nieprawidłowo sterować kolorowymi dyszami. Wskazane jest rozważenie wymiany głowicy lub naprawy elektroniki płyty głównej, gdyż problem może dotyczyć uszkodzenia modułu sterującego kolorami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA