logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SE K750i - brak podświetlenia LCD po zalaniu, jak naprawić?

porucznik 02 Lut 2008 15:14 2004 25
REKLAMA
  • #1 4762283
    porucznik
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam problem ze swoim SE K750i. Telefon został zalany.Uruchamia się normalnie,ale nie ma podświetlenia LCD.Czy jest jakas możliwość, żeby to działało.Czy da rade zrobic jakieś obejście montując jakąś diode typu smd przy LCD?

Drugie pytanie to do czego sluza te dwie sciezki slepo zakonczone zaznaczone na rysunku?Czy to nie sa wyprowadzenia do podswietlenia LCD?

Z gory dzieki za wszelkie wyjasnienia
    Załączniki:
    • SE K750i - brak podświetlenia LCD po zalaniu, jak naprawić? lcd_k750i.jpg (20.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4762382
    kamil_tel
    Poziom 19  
    Ocena: 6
    Po pierwsze jak masz mozliwosc podloz inny LCD czy zaswieci..jesli nie to na płycie tel.od strony baterii na dole przy zlaczu systemowym jest mały ekran..zdejmuj blaszke i pod nia jest malutki układzik(glass) odpowiedzialny za podswietlenie lcd
  • #3 4762408
    lala166
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    Ta brązowa taśma prowadzi włąśnie do podświetlenia lcd
    Załączniki:
    • SE K750i - brak podświetlenia LCD po zalaniu, jak naprawić? DSC00113 [800x600].JPG (69.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 4762455
    KanekS
    Poziom 29  
    Ocena: 40
    Te 2 "ślepo zakończone ścieżki" są od podświetlenia i sa przylutowane do reszty taśmy.
    Popraw na nich luty, może coś nie łączy. Sprawdź, czy mają przejście. ™
  • #5 4764013
    PiM_FM
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    weź woltomierz i sprawdź jakie jest napięcie między tymi jasnobrązowymi ścieżkami co dobrze widać na fotce usera lala166
  • #6 4765287
    porucznik
    Poziom 11  
    Czy zwykłą lutownicą (pistoletową) można to podlutować?

Wiecie może jakie napięcie powinno być na tych końcówkach?
    A jeśli jest to znaczy, że układ poleciał na płycie głównej?

Tylko nie nie wiem dokładnie o który układ (typu glass) chodzilo userowi "kamil_tech".Jesli by mógł jakieś zdjęcie zamieścić z zaznaczonym elementem lub umiescić schemat.
    Czy ten układ da rade samemu wymienić?
  • #7 4765783
    PiM_FM
    Poziom 25  
    porucznik napisał:
    Czy zwykłą lutownicą (pistoletową) można to podlutować?

Wiecie może jakie napięcie powinno być na tych końcówkach?
    A jeśli jest to znaczy, że układ poleciał na płycie głównej?

Tylko nie nie wiem dokładnie o który układ (typu glass) chodzilo userowi "kamil_tech".Jesli by mógł jakieś zdjęcie zamieścić z zaznaczonym elementem lub umiescić schemat.
    Czy ten układ da rade samemu wymienić?

Napięcie to powinno wynosić coś koło 12V. Jak nie masz hot air to nie interesuj się glassem przetwornicy DC/DC. tasiemkę jak najbardziej można polutować grotówką, ew transformatorową
  • #8 4775265
    porucznik
    Poziom 11  
    Część elementów na płycie jest strasznie czymś ubrudzona(telefon jest po zalaniu) Wygląda jak gęsty smar.Czym można to BEZPIECZNIE przeczyścić nie uszkadzając płyty? Jest jakiś środek np. benzyna ekstrakcyjna lub spirytus?
  • REKLAMA
  • #9 4775413
    KanekS
    Poziom 29  
    Spirytusem można, ale Izopropanolem najlepiej i w wannie ultradźwiękowej. ™
  • #10 4775433
    BlueStar
    Użytkownik obserwowany
    Część elementów czyli co ? może mówisz o ukladach klejonych, które są zalewane żywicą epoksydowa. Plyte jak masz po zalaniu czysci się izopropanolem lub plynem o nazwie SPA.
  • #11 4775440
    KanekS
    Poziom 29  
    LOL nie pomyslałem, że może chodzić o klej BGA. xD
    W takim razie, jeśli chodzi Ci o to czarne w około niektórych układów, to jest to specjalny klej BGA i jego nie ruszaj. ™

BlueStar napisał:
    Plyte jak masz po zalaniu czysci się izopropanolem lub plynem o nazwie SPA.

Chyba IPA. :)
  • #12 4775533
    BlueStar
    Użytkownik obserwowany
    SPA :wink: Do płyt po zawilgoceniu powinno się stosowac SPA.
  • #13 4775552
    porucznik
    Poziom 11  
    Chcę wyczyścić tylko płytę główną.Czyli izopropanol.

Odnośnie braku podświetlenia.
    Teraz mierzyłem woltomierzem te 2 wyjścia, które są pokazane na rysunkach no i niestety ale nia ma napięcia. Czy mozna sprawdzić czy przetwornica DC/DC dostarcza napięcie?Jak tak to w którym miejscu.Moze macie jakies zdjęcie lub schemat tego miejsca, bo zależy mi żeby dobrze to zdiagnozować.
  • #14 4775797
    PiM_FM
    Poziom 25  
    porucznik napisał:
    Chcę wyczyścić tylko płytę główną.Czyli izopropanol.

Odnośnie braku podświetlenia.
    Teraz mierzyłem woltomierzem te 2 wyjścia, które są pokazane na rysunkach no i niestety ale nia ma napięcia. Czy mozna sprawdzić czy przetwornica DC/DC dostarcza napięcie?Jak tak to w którym miejscu.Moze macie jakies zdjęcie lub schemat tego miejsca, bo zależy mi żeby dobrze to zdiagnozować.

Co z tego jak bedziesz wiedział gdzie jeste przetwornica, jak bez Hot Air nic nie zdziałasz
  • #15 4992553
    merowingain
    Poziom 12  
    a czy te dwa lutowane kabelki od podświetlenia lcd można podpiąć pod zasilanie podświetlenia klawiatury chodzi mi o to żeby nie bawić się z przetwornicą bo nie mam ani sita do tego ani nowego układu a znająć życie kulki powypadają proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #16 4993337
    andrev800
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    merowingain napisał:
    a czy te dwa lutowane kabelki od podświetlenia lcd można podpiąć pod zasilanie podświetlenia klawiatury chodzi mi o to żeby nie bawić się z przetwornicą bo nie mam ani sita do tego ani nowego układu a znająć życie kulki powypadają proszę o pomoc

Można ale musisz najpierw wyeliminować zwarcie na przetwornicy lcd bo jeśli nie działa to prawdopodobnie było zwarcie i sie spaliła.Wystarczy jeden kabelek poszukaj na Elektrodzie.
  • #17 4993361
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 4993484
    andrev800
    Poziom 18  
    KierownikGSM napisał:
    andrev800 napisał:
    merowingain napisał:

Można ale musisz najpierw wyeliminować zwarcie na przetwornicy lcd bo jeśli nie działa to prawdopodobnie było zwarcie i sie spaliła.Wystarczy jeden kabelek poszukaj na Elektrodzie.

Ciekawe od kiedy można :wink: LED'y w LCD są zasilane z deka większym napięciem niż na klawiaturze :wink: Gdyby tak można było zrobić to po co w telefonie przetwornica ???

1 Od kiedy? odtąd odkąd wymyślono telefon;)
    2 w tym modelu są dwie sekcje LED'ów na klawiaturce
    3 No właśnie po co przetwornica:)? Może po to żeby klawiaturka przygasała wcześniej :)
  • #19 4994262
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    andrev800 napisał:

Układy przetwornicy dc/dc od podświetlenia lcd oraz klawiszy są niezależne. Podłączenie diód lcd do dc/dc klawiatury spowoduje 2x zwiększenie prądu dla tej przetwornicy (nawet więcej). Jak zareaguje automatyka - trudno powiedzieć czy wogóle wystartuje (2x większy prąd, a vincenne ma pomiar tego prądu). Na pewno będzie pracować na przeciążeniu. ponieważ jest tam mosfet kluczujący może nie będzie tak tragicznie. Trzeba spróbować żeby sprawdzić, jest ryzyko głębszego uszkodzenia telefonu.

KierownikGSM napisał:

LED'y w LCD są zasilane z deka większym napięciem niż na klawiaturze

Lm3501 (dc/dc od lcd) steruje 5 diodami http://www.national.com/pf/LM/LM3501.html , klawiatura ma 6szt. Wynika z tego że połaczenie obu obwodów pod podświetlenie klawiszy da większe obiążenie tej przetwornicy niż 2x.
  • #20 4995528
    merowingain
    Poziom 12  
    no ok a jest możliwe podpięnie tych diod np tylko tych 3 dolnych w wyświetlaczu z jakimś innym zasilaniem w k750i ?? jakieś pomysły ? może zredukować ilość diod na klawiaturze o połowe i napięcie pobór prądu bedzie przybliżony do poprzedniego piszcie co uważacie w razie czego mam sprzet do hardware'u i telefon który jeśli się spali to nikt nie zapłacze
  • REKLAMA
  • #22 4998299
    merowingain
    Poziom 12  
    czyli wywalić przetwornice i zastosować tą solucje??

Dodano po 1 [minuty]:

aha i jest tam napisane że mam jeszcze " bridge any 2 leds " ?? czy dobrze to kminie ?? czyli mam zmostkować 2 diody ok ale jest napisane obojętnie tylko katode czy anode??
  • #23 4999967
    andrev800
    Poziom 18  
    Wywal przetwornice i połącz te dwa punkty.To wszystko :D
  • #24 5006602
    merowingain
    Poziom 12  
    to po co jest w takim razie przetwornica!! pewnie ładnie tel przeciąże co ??
  • #25 5006870
    andrev800
    Poziom 18  
    Podsunąłem ci tą solucje ponieważ piszesz w innych postach że u ciebie w okolicy nie chcą sie tego podjąć (Prawdopodobnie brak odpowiedniego sprzętu).Oczywiście najlepszym rozwiązaniem jest wlutować nową przetwornice.
  • #26 5006910
    merowingain
    Poziom 12  
    nie no ja rozumiem ze to jest najlepsze rozwiazanie a w mojej okolicy nie chca sie podjac tylko wymiany złacza lcd bo tak jak piszesz pewnie nie maja podgrzewacza kwarcowego

Podsumowanie tematu

✨ Telefon Sony Ericsson K750i po zalaniu uruchamia się, lecz brak podświetlenia LCD wskazuje na uszkodzenie układu odpowiedzialnego za podświetlenie, zwanego "glassem" – przetwornicą DC/DC znajdującą się na płycie głównej przy złączu systemowym. Podświetlenie LCD jest zasilane napięciem około 12V, które można zmierzyć na dwóch wyprowadzeniach taśmy podświetlenia. Zaleca się sprawdzenie ciągłości i jakości lutów na taśmie oraz pomiar napięcia w tych punktach. W przypadku braku napięcia problem najprawdopodobniej leży w uszkodzonej przetwornicy DC/DC. Wymiana tego układu wymaga specjalistycznego sprzętu (np. hot air) i precyzyjnego lutowania. Jako prowizoryczne rozwiązanie można usunąć uszkodzoną przetwornicę i bezpośrednio zasilić diody podświetlenia LCD, jednak wiąże się to z ryzykiem przeciążenia i dalszych uszkodzeń, gdyż układy podświetlenia LCD i klawiatury są zasilane niezależnie i mają różne wymagania prądowe. Czyszczenie płyty głównej po zalaniu najlepiej wykonać izopropanolem lub specjalnym środkiem SPA, unikając uszkodzenia elementów pokrytych klejem BGA. Dyskusja zawiera także wskazówki dotyczące lutowania taśmy LCD zwykłą lutownicą grotową oraz uwagi o konieczności eliminacji zwarć przed podłączeniem zasilania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA