logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak bezpiecznie wyjąć przewody z oprawki żarówki – blokada w otworach, co zrobić?

AnkaQwe 14 Maj 2025 16:30 1590 3
  • #1 21549066
    AnkaQwe
    Poziom 2  
    Cześć, w nowej lampce wypięły mi się z oprawki kable (słaba jakość lampki), więc postanowiłam spróbować to sama naprawić. Naprawiłam, częściowo, bo zapomniałam na kabel nałożyć dwóch elementów lampki. Potrzebuję teraz znów wyjąć te kable z oprawki, ale nie mogę wyciągnąć ich z oprawki żarówki. Kręcę w lewo i prawo, ciągnę i nic. Może trzeba gdzieś coś nacisnąć śrubokrętem, próbuję w tych otworach, które są od wewnątrz kabli naciskać, ale to nic nie daje. Jak będę tak dłubać, to popsuję tę oprawkę. Proszę o poradę, jak wyciągnąć te kable.

Zbliżenie na gniazdo oprawki E27 z dwoma włożonymi przewodami elektrycznymi, nie do końca zamontowanej lampki.

AI: Jaka to dokładnie oprawka żarówki? Możesz podać typ (np. GU10, E27) albo producenta/model, jeśli jest na niej napisane?
    E27
    AI: Czy przewody są wkręcane na śrubki, wsuwane, czy może mają jakieś sprężynowe zaciski? Jeśli nie wiesz, możesz opisać albo wrzucić zdjęcie wnętrza oprawki?
    Wsuwane i chyba mają jakieś zaciski, skoro gdy je wsunęłam, nie chcą się teraz wysunąć.
  • #2 21549138
    mw1983marcin
    Poziom 25  
    Ocena: 174
    Nie wiem czy dobrze widzę, ale włożyłeś kable do miejsca gdzie się podważa śrubokretem .
    Utnij kabel , oprawka w sklepie elektrycznym max 5 zł lepsza na skręcanie 10. Unikam tych na wcisk bo są upierdliwe
  • #3 21549143
    CMS
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2598
    Weź jakiś sztywny szpikulec, który z lekkim luzem zmieści się w otwory obok podłączonych przewodów i mocno go wciśnij we wspomniane otwory. Nie wyjmując szpikulca pociągnij za przewód i powinien wyjść bez trudu.
  • #4 21549195
    AnkaQwe
    Poziom 2  
    Po dłuższych męczarniach z dłubaniem w tym prostokątnym wycięciu po środku oprawki, w końcu odgięłam blaszki z zewnętrznej strony kabli i wyszły... uff. Teraz muszę poskładać lampkę, co też może być niełatwe, bo kabla za dużo nie da się wyciągnąć. Dzięki za odpowiedzi.
REKLAMA