logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć tylne głośniki w Audi A4 1996 po zmianie radia na JVC?

jare23 03 Lut 2008 17:53 8580 8
  • #1 4766565
    jare23
    Poziom 10  
    Witam wszystkich.
    Zmieniłem ostatnio radio w moim audi (A4, 1996) z oryginalnego Delta na radyjko JVC. Problem polega na tym że po podłączeniu nowego radyjka nie grają tylne głośniki. W radiu fabrycznym były 3 kostki: 2 kostki ISO (czarna i brązowa) i kostka miniISO. W nowym radiu jest tylko wejście na 2 kostki ISO i 2 wyjścia liniowe. Z tego co wyczytałem w innych tematach na forum w tym modelu auta z tyłu są montowane głośniki aktywne. Po lekturze innych tematów wymyśliłem sobie, że kupię na allegro takie gniazdo:
    http://allegro.pl/item305425890_gniazdo_mini_iso_2rca_vw_audi_skoda_do_wzmacniacza.html i podłączę do wyjścia liniowego w radiu. Problem polega na tym, że jestem laikiem jeżeli chodzi o elektronikę więc nie jestem pewien czy to dobry pomysł. Co o tym sądzicie?
  • #2 4766864
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Tak, dobrze myślisz a jak to będzie brzmieć to pokaże życie bo grać powinno.

SławeK
  • #3 4766870
    daras984
    Poziom 22  
    Ocena: 105
    witam
    ta wtyczka uruchomi ten wzmacniacz z tyłu ale lepszym rozwiązaniem jest przeciągniecie przewodów od radia do tylnich głośników Wykorzystując wzmacniacz w radiu, daje lepsze efekty
  • #4 4766919
    jare23
    Poziom 10  
    Dzięki za odzew.
    daras984 czyli podłączyć tylne głośniki z pominięciem wzmacniacza z auta (jako głośniki pasywne) do kostki ISO? Czy wystarczy te kable pociągnięte do kostki miniISO odpowiednio przelutować do kostki ISO czy trzeba nowe kable pociągnąć?

Dodano po 1 [godziny] 51 [minuty]:

Aha i jeszcze jedno pytanie: dodatkowy kabelek w tej przejściówce to uziemienie, tak? Trzeba go podpiąć w konkretne miejsce w aucie czy można go w ogóle pominąć?
  • #5 4767777
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5108
    Ten kabelek,to pewnie sterowanie plusem zalaczajace wzmacniacz po wlaczeniu radia,wiec trzeba go polaczyc z kablem remote z radia
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #6 4767793
    SlaweK
    Poziom 43  
    Jeszcze lepszym rozwiązaniem jest zastosowanie nowych głośników bo fabryczne z pominiętymi wewnętrznymi wzmacniaczami podłączone bezpośrednio do radia mogą dać niezadowalający efekt. Radzę wypróbować najpierw jak się zagra sprzęt z przejściówką a potem w wersji z pominiętymi wzmacniaczami i nowymi kablami. To dobierali kiedyś projektanci aktustycy i miało dobrze działać w fabrycznej konfiguracji a jeśli ją zmieniasz może się okazać różnie, z resztą nieznane są Twoje preferencje odsłuchowe.

SławeK
  • #7 4768285
    daras984
    Poziom 22  
    Ocena: 105
    Na forum czytałem że nie którzy wykorzystywali te przewody z orginalnej instalacji ale ja bym pociągną nowe przewody, tą przejściówkę podłączałem już z 5 razy, pod radio pioniera jvc lg, i zawsze tył grał dużo ciszej niż przód ,wyglądało to tak jak by tył musiał być wysterowany wyższym poziomem sygnału, jakim radia nie standardowe nie dysponują
  • #8 4768303
    jare23
    Poziom 10  
    milejow napisał:
    Ten kabelek,to pewnie sterowanie plusem zalaczajace wzmacniacz po wlaczeniu radia,wiec trzeba go polaczyc z kablem remote z radia

Czy kabel remote to to samo co sterowanie anteną (5 na kostce zasilającej)?
    Czyli w skrócie instalacja wyglądała by tak:
    -kostkę miniISO wpinam w przejściówkę, końcówki wpinam w wejście liniowe w radyjku a kabelek, który pozostał wlutowuję do 5 na ISO zasilającej
    -wpinam kostki ISO w radyjko i wszystko powinno hulać (ale jakość może być różna). Dobrze rozumuję? Wiem, że dla was to wszystko jest banalne ale ja naprawdę jestem laikiem w tych sprawach więc muszę mieć wszystko wyjaśnione "wprost" :D Jeszcze raz wielkie dzięki.
  • #9 4768657
    SlaweK
    Poziom 43  
    Tak, dobrze rozumujesz a potrafisz te kostki wpiąć inaczej ? :) Tylko co mnie dziwi to to, że w większość radii z wyjściami liniowymi w kostce miniIso jest styk sterujący wzmacniaczem i nie rozumiem dlaczego producent tej przejściówki od razu go nie podłączył do kostki tylko każe podłączyć do wyjścia sterującego anteną.

SławeK

Podsumowanie tematu

✨ W Audi A4 z 1996 roku po wymianie fabrycznego radia Delta na radio JVC pojawia się problem z brakiem dźwięku z tylnych głośników, które w oryginale są aktywne i zasilane przez wzmacniacz wbudowany w samochód. Fabryczna instalacja posiadała trzy kostki: dwie ISO (czarną i brązową) oraz miniISO, natomiast nowe radio ma tylko dwie kostki ISO i dwa wyjścia liniowe. Propozycja podłączenia tylnego wzmacniacza za pomocą przejściówki miniISO na RCA do wyjścia liniowego radia jest możliwa, ale wymaga podłączenia przewodu remote (sterowanie wzmacniaczem) do wyjścia remote (zwykle pin 5 w kostce zasilającej ISO). Alternatywnie, można pociągnąć nowe przewody bezpośrednio od radia do tylnych głośników, pomijając fabryczny wzmacniacz, jednak efekt może być gorszy, zwłaszcza jeśli pozostaną oryginalne głośniki aktywne. Zaleca się testowanie obu rozwiązań, gdyż fabryczna konfiguracja była projektowana z uwzględnieniem wzmacniacza i specyficznych parametrów głośników. Warto zwrócić uwagę, że wyjścia liniowe w radiu mogą mieć niższy poziom sygnału, co skutkuje cichszym dźwiękiem z tyłu. Kabel remote nie jest uziemieniem, lecz sygnałem włączającym wzmacniacz. Podłączenie przejściówki wymaga odpowiedniego lutowania i podpięcia przewodu remote do kostki zasilającej radia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA