logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

RTOS lub mały Linux na AVR – opinie o projekcie systemu kontroli dostępu 2.4GHz

gothye 03 Lut 2008 19:52 3774 9
  • #1 4767026
    gothye
    Poziom 33  
    Ocena: 60
    co sądzicie o takim systemie :

- ilość wejść na płycie 16 + rozbudowa do 256
    - ilość wyjsc 6 wysoko-prądowych +8 nisko-prądowych (100mA) + - - ----- rozbudowa do 128
    - ilość uzytkowników 8000 z indywidulanymi uprawnieniami , 64 grupy ,
    - 64 strefy
    - powiadamianie (DTMF)
    - syntezator 60s lub 120s na płycie
    - pamięc 5.000.000 zdazen
    - kontrola dostępu za pomocą kart unique ,mifer
    - system inteligentego budynku
    - komunikacja bezprzewodowa 2.4GHz ,z czyjkami i podcentralami (Slave)
    - 2 szyny rs485 full-duplex dla expanderów (64 max) / manipulatorów (32max)
    - system RCP (rozliczanie czasu pracy )
    - LCD na płycie
    - 2 szyny zasilające
    - zasilacz 3A
    - uC ładowanie / nadzorowanie pracy akumulatora ,prąd ładowania 350mA/700mA/1500mA

Pomysł na system sam przyszedł ,niektóre centrale są oparte o procesory nxp z rdzeniem '89 ,co oznacza ze procesor wykonuje jedną operacje przez 8 cykli zegara , co daje wydajność 3Flopsy przy taktowaniu 24MHz !!!!!!

ciekaw jestem jake wy macie opinie na ten temat

ponizej screan z protela pcb centrali której parametry podaje wyzej

na pcb jest atmega256 co daje wydajnosc samego uC na poziomie 16 Flopsów ,pamiec DataFlash o łacznie ok 96Mbit (3x32Mbit)

System to RTOS (taki mały linux na AVR ;) )
    Załączniki:
    • RTOS lub mały Linux na AVR – opinie o projekcie systemu kontroli dostępu 2.4GHz centrala.JPG (80.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 4767534
    s6spn6
    Poziom 24  
    Ocena: 34
    - komunikacja bezprzewodowa 2.4GHz ,z szyjkami i podcentralami (Slave) <-- nie sprawdzi sie... za Malo kanałów za dużo urządzeń... maxymalna dopuszczalna moc 100mw(URTiP) brak możliwości pewnego zabezpieczenia pasma... za dużo kart 2.4 i programów do łamania zabezpieczę i podsłuchu transmisji w eterze..

hmm Pamięć najlepiej jakby była na Kartach Zmiennych typu CF lub Pendrive ;) zawsze można wgrać oprogramowanie w firmie i podmieniać klientowi łatwiej... pry zmianie centrali z pamięcią zapamiętana.... i dostępem z komputera...

skoro linux to konsola, do kontroli systemu i możliwości zmiany ustawień... jeśli Bedzie moduł internetowy to możliwość zdalnego zalogowania sie przez ssh

jeśli juz Linux to httpd mały ;) zarządzanie ze strony... ;)
  • #3 4767551
    gothye
    Poziom 33  
    hmm ,komunikacja jest za pomoca modułu cc2500 kodowanie manchester ,po za tym zapomniałem napisać ze centrala posiada USB ;)

zarządzanie przez http (webserver) tez jest w pomysle ,z tym ze jako odzielny moduł połączony z centralą przez rs232

za 2 tyg będzie pierwszy prototyp :)
  • #4 4767588
    s6spn6
    Poziom 24  
    no tak tylko usb Bedzie miało za zadanie ???... najlepiej jakby trzymało calom konfiguracje…

co do LCD na płytce… to w sumie nie ma potrzeby… moim zdaniem.
    Ewentualnie ten monit orek jako dodatkowy przy klawiaturze.. po wejściu w tryb konserwacji jako by taka była.. odpala się ten pomocniczy monitorek i pokazuje podstawowe parametry.. Stan pamięci. Ilość alarmów w pamięci. Stan usterek. Lub taki tam…

orientacyjna cena ?? ;)
    jak to Bedzie z obsługa przez użytkownika ?
  • #5 4767688
    gothye
    Poziom 33  
    USB zdecydowałem z tego względu ze zadko który teraz nowy laptop posiada rs232 a przewaznie z tym programuje sie centrale na instalacjach ;)

obsługa przez uzytkownika moze byc przez :

webserver http - obsługa inteligentego domu ,stan stref w alarmie ,stan drzwi dla kontroli dostępu

przez manipulator - uprawnienia do systemu okresla administrator systemu

dodawanie uzytkowników przez połączenie bez posrednie z centralą ,nie podoba mi sie sposób edycji/dodawania userów w systemie integra satela,a tak całość bedzie w jednym okienku

Moderowany przez norbert.s.:

Proszę pisać dbalej, używać polskich znaków "ś,ć", stosować interpunkcję i nie popełniać tak prostych błędów jak "żadko".

• #6 4782469
    joy
    Poziom 21  
    Ocena: 45
    Jestem ciekaw efektu, ale czy coś z tego wyniknie? np. w satelu za projektem stoi sztab ludzi i ogromnym zapleczem badawczym. Ale z ciekawością czekam na efekty. Ja największy nacisk położył bym prostotę interfejsu użytkownika, instalator sobie poradzi, bo musi :D, ale robi to raz a użytkownik potrzebuje czegoś bardzo prostego. I jeszcze jedno bym dodał czujnik temperatury np. z dwoma programowanymi progami, ależ na to czekam. Co do transmisji bezprzewodowej to na 2,4 dałbym sobie z tym spokój. To tyle i życzę powodzenia.
  • #7 4785491
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    gothye napisał:
    USB zdecydowałem z tego względu ze zadko który teraz nowy laptop posiada rs232 a przewaznie z tym programuje sie centrale na instalacjach ;)
    Większość profesjonalnych systemów działa w oparciu o stary prosty RS232, ma on tę zaletę że nie wymaga duże nakładu na oprogramowanie i prawie znikome wymagania czasowe dla obciążenia procesora.
    gothye napisał:
    co sądzicie o takim systemie :
    - ilość wejść na płycie 16 + rozbudowa do 256
    - ilość wyjsc 6 wysoko-prądowych +8 nisko-prądowych (100mA) + - - ----- rozbudowa do 128
    - ilość uzytkowników 8000 z indywidulanymi uprawnieniami , 64 grupy ,
    - 64 strefy
    - powiadamianie (DTMF)
    - syntezator 60s lub 120s na płycie
    - pamięc 5.000.000 zdazen
    - kontrola dostępu za pomocą kart unique ,mifer
    - system inteligentego budynku
    - komunikacja bezprzewodowa 2.4GHz ,z czyjkami i podcentralami (Slave)
    - 2 szyny rs485 full-duplex dla expanderów (64 max) / manipulatorów (32max)
    - system RCP (rozliczanie czasu pracy )
    - LCD na płycie
    Generalnie masz dużo pomysłów, ale implementacja tego "zje" Ciebie. Wydaje mi się że rzucasz się z motyką na słońce. Może spróbuj najpierw zrobić układ powiedzmy 8 linii wejściowych, dwie strefy, manipulator i wyświetlacz. Pozwoli to oszacować siły na zamiary.
    Ja bym osobiście nie pakował tyle sprzętu w jedną płytkę.
    Kontrola dostępu z poziomu centralki to jedynie przechowywanie listy kart i uprawnień, czytniki i tak będą zdalne na magistrali.
    Komunikacja 2.4GHz niby ok, ale to i tak będzie jakaś płytka wpinana w płytę główną, podpięta pod UART, SPI czy I2C.
    Podobnie problem powiadomienia czy syntezatora, to aż się prosi żeby był odrębny moduł czy płytka, bo komunikuje się wyłącznie z centralką i jest niezależne od innych urządzeń.
    Co do płytki głównej to wydaje mi się że jest ona dość mała jak na takie urządzenie. Jak przymierzałem się do projektowania podobnego układu to przy takiej ilości wejść-wyjść to najwięcej pcb zajmują elementy wejściowo-wyjściowe i układy zabezpieczające.
    No i na projekcie płytki widze wyświetlacz na oko 2x16 linii, do tak rozbudowanego projektu chyba byłby wskazany jakiś większy, chociażby 4x20 linii lub graficzny.
  • #8 4785535
    gothye
    Poziom 33  
    z czujnikami temperatury to dobry pomysł ,dołącze to do expanderów ,co poszeży zakres odległosci czujników od centrali ,napewno będą dallasa lecz jeszcze niewiem jaki model wybiorę

elektryk

oprogramowanie do centrali jest prawie gotowe ,co do 2.4ghz to jest osobny układ cc2450 połaczony z uC przez SPI ;) i miewa się dobrze

Kontrola dostępu z poziomu centralki to jedynie przechowywanie listy kart i uprawnień, czytniki i tak będą zdalne na magistrali.

tak ,chodzi mi o scentralizowanie bazy użytkowników po za tym duża pamięć centrali pomiesci to bez problemów,szybkość komunikacji z układami peryferyjnymi jest szybka (rs485 full-duplex) co znacznie skraca czas na odpowiedź (nadal piszę protokuł kominikacji szyfrowanie ,którego klucz sie zmienia )

lcd jest tylko informacją o stanie centrali (czas ,awarie ,itp) poniewaz daje to instalatorowi bez podpiecia PC pewien obraz o stanie systemu

układ USB jest zaimpletowany w uC co pozwala na szybką wymiane danych (baza userów,dziennik zdarzeń) ,przykładem jest system roger programowanie obiektu przeze mnie gdzie zainstalowałem 43 stacje PR402 zajmuje ok 40 min !!!!!!! wielka przesada ,a zaprogramowanie bazy na ok 5000 userów przewiduje na max 30s

przymierzam sie do procesorów ARM i projektu centrali w której wydajnosci uC 200MIPS :!: 50 x szybciej jak integra Satela ,bedzie bazować na systemie linux ,w skrócie - mały serwer :) 190MHz/64Mb RAM/1GB DF
  • #9 4808600
    gothye
    Poziom 33  
    Od planu do realizacji .....
    Załączniki:
    • RTOS lub mały Linux na AVR – opinie o projekcie systemu kontroli dostępu 2.4GHz SP_A0074.jpg (78.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 4808698
    s6spn6
    Poziom 24  
    no no ;) oby tak dalej

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektu systemu kontroli dostępu 2.4GHz opartego na mikrokontrolerze AVR z rozbudowaną funkcjonalnością: 16 wejść z możliwością rozszerzenia do 256, 6 wyjść wysokoprądowych i 8 niskoprądowych z rozbudową do 128, obsługą do 8000 użytkowników z indywidualnymi uprawnieniami, 64 grupami i strefami, powiadamianiem DTMF oraz syntezatorem mowy na płycie. System ma pamięć na 5 milionów zdarzeń, kontrolę dostępu kartami unique i MIFARE, komunikację bezprzewodową 2.4GHz realizowaną przez moduł CC2500 z kodowaniem Manchester, dwie magistrale RS485 full-duplex dla expanderów i manipulatorów, system rozliczania czasu pracy (RCP), wyświetlacz LCD oraz zasilacz 3A z nadzorem i ładowaniem akumulatora. Propozycje i uwagi dotyczą m.in. ograniczeń pasma 2.4GHz (mała liczba kanałów, ryzyko podsłuchu), sugestii stosowania wymiennej pamięci typu CF lub pendrive, implementacji małego serwera HTTP do zarządzania systemem przez sieć, a także modularnej budowy urządzenia z oddzielnymi modułami komunikacji i syntezatora. Podkreślono znaczenie prostoty interfejsu użytkownika i rozdzielenia funkcji na moduły, aby uniknąć nadmiernej złożoności płytki głównej. Wskazano na zalety stosowania RS232 i RS485 w komunikacji oraz konieczność szyfrowania transmisji. Do systemu planowane jest dołączenie czujników temperatury (np. Dallas) jako rozszerzenie. Autor projektu planuje prototyp i podkreśla, że USB zastąpi RS232 ze względu na dostępność w nowoczesnych laptopach. LCD ma pełnić funkcję informacyjną dla instalatora. Projekt jest w fazie realizacji, a oprogramowanie jest prawie gotowe.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA