logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy jest możliwość wymiany diody w myszce A4TECH X-750BF?

kostekk 04 Lut 2008 18:23 2251 6
REKLAMA
  • #1 4769855
    kostekk
    Poziom 12  
    Jak w temacie. Potrzebuje wymienić w tej myszce diodę, ponieważ prawdopodobnie jest padnięta. Czy jest możliwość wymiany tej diody na jakąś inną czy taką samą? Czy jest to w ogóle opłacalne?
  • REKLAMA
  • #2 4770085
    charles1991
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Jeśli dioda jest padnięta to nie ma problemu. Ja w swojej myszce podmienilem na niebieską (taką z zapalniczki) i działa do dziś.
  • REKLAMA
  • #3 4770187
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    Którą diodę, są dwie - dwukolorowa podświetlająca rolera i IR dla czujnika położenia.
  • REKLAMA
  • #4 4770938
    kostekk
    Poziom 12  
    Właśnie zapomniałem napisać o którą chodzi. W myszce działa wszystko prócz kursora - nie rusza się. Trzeba wymienić tą diodę od poruszania kursora, czy da rade na jakąś inną np. z innej myszki optycznej ?
  • REKLAMA
  • #5 4770992
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    Wystarczy oświetlić zwykłą dioda led czujnik; tak jak w oryginale za pomocą plastikowego soczewkowo-pryzmatu - jeżeli nie reaguje na ruch to jest problem z samym czujnikiem lub komunikacją USB
  • #6 4772507
    kostekk
    Poziom 12  
    Sprawdzałem całość pod względem zimnych lutów i nic nie ma, kabel również nie ma przerw. A jak sprawdzić ten czujnik i gdzie on jest ?
    Można zastąpić tą diodę laserową zwykłą?

Dodano po 30 [minuty]:

Czujnik chyba znalazłem, to chyba ta dziurka pod kością. Na tej diodzie oryginalnej pisze laser-led i nie wiem czy da radę podmienić na zwykłą żeby działało poprawnie.
  • #7 10369831
    matric
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam
    Postanowiłem odświeżyć temat.
    Wylutowałem ten laserek i założyłem diodę led czerwoną 2,5mm w szeregu z 47Ω napięcie zasilania na płytce 2,3 V
    [Kabel sprawny/napięcie z usb ok/na innym komputerze sprawdzana/brak zwarć]
    Myszka zaczęła pracować choć w dziwny troszkę przerywany sposób.
    Zastanawiam się czy czegoś źle nie ułożyłem, dokładnie chodzi mi o odległość.
    Myszka na zwykłym oklejonym blacie biurka prawie w ogóle nie reaguje na książce czy podkładce od dużej biedy można by pracować ale powiedzmy tak przez dzień bo później człowieka szlag trafi.
    Jeżeli przejadę palcem ( przy złożonej myszce ) po optyce to myszka chodzi idealnie (chodzi mi o przerywany sposób pracy) więc zastanawiam się czy nie za bardzo odsunięty jest czujnik od powierzchni blatu / książki

Jeden kolega pisał że włożył niebieską tylko nie wiem czy napięcie go puściło jest za niskie dla niebieskiego led

Oraz czy można ten laser czy diodę IR gdzieś kupić oznaczenie 2AHG
    To wogóle jest IR czy laser ?

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono możliwość wymiany diody w myszce A4TECH X-750BF, której oryginalna dioda laserowa prawdopodobnie uległa uszkodzeniu, co skutkuje brakiem ruchu kursora. Wskazano, że mysz posiada dwie diody: dwukolorową podświetlającą rolkę oraz diodę IR (lub laser) odpowiedzialną za czujnik położenia kursora. Wymiana diody laserowej na inną, np. zwykłą diodę LED (czerwoną lub niebieską), jest możliwa, jednak może wpływać na jakość działania czujnika. W praktyce zastosowano czerwoną diodę LED 2,5 mm z rezystorem 47 Ω przy napięciu zasilania 2,3 V, co pozwoliło na częściowe przywrócenie funkcji myszy, choć z przerywanym działaniem i ograniczoną czułością na różne powierzchnie. Zwrócono uwagę na konieczność odpowiedniego ustawienia odległości diody od powierzchni oraz na możliwe problemy z samym czujnikiem lub komunikacją USB, jeśli wymiana diody nie przynosi efektów. Oznaczenie oryginalnej diody to 2AHG, a jej charakterystyka (IR czy laser) pozostaje nie do końca potwierdzona. Wymiana diody laserowej na zwykłą LED jest możliwa, ale może wymagać dostosowania parametrów i montażu, aby mysz działała poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA