logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niebieskie światło zamiast czerwonego w myszy opt?! Tak!

Pth 27 Lis 2006 22:15 15610 54
REKLAMA
  • Niebieskie światło zamiast czerwonego w myszy opt?! Tak!
    Kupiłem kilka dni temu mysz logitecha premium optical i że ma przeźroczystą obudowę to postanowiłem jakoś zmienić ten smętny czerwony kolor na jakiś ciekawszy. na początku po prostu chciałem zamontować diody niebieskie w środku ale szkoda mi było zwrostu poboru prądu przez mysz (ponieważ mam ją przy laptopie) wiec wymieniłem diodę czerwoną na niebieską. Bałem się że mysz przez to nie będzie chodzić ale działa idealnie chyba :) Oto fotki poniżej. Mam takie pytanko, dlaczego w ogóle nie da się kupić gotowych myszy z niebieskim światłem? czy to jakaś norma unijna, czy jakaś TCO czy jak?

Moderowany przez gulson:

nie edytować postu

Załączniki:
    • Niebieskie światło zamiast czerwonego w myszy opt?! Tak! top.jpg (26.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Niebieskie światło zamiast czerwonego w myszy opt?! Tak! bottom.jpg (35.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    Pth
    Poziom 26  
    Pth napisał 1080 postów o ocenie 39, pomógł 9 razy. Mieszka w mieście Kraków. Jest z nami od 2005 roku.
  • REKLAMA
  • #2 3270865
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Cytat:

ale szkoda mi było zwrostu poboru prądu przez mysz

Jedna dioda LED zjada 20mA...
    Zbyt dużego wzrostu (a raczej skrócenia czasu pracy laptopa) by nie było nawet przy kilku :)

Tak wogóle:
    Poczytaj regulamin działu DiY i zdejmij prowizje za zdjęcia.
  • #3 3271117
    KJ
    Poziom 31  
    Ocena: 945
    Jakim cudem to działa ? Jaką diodę zastosowałeś ? Ciekawe dlaczego mi nie działało jak kiedyś taki myk zrobiłem ...
  • #4 3271130
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Niebieska - hmm biała to byłoby coś.

Zauważyłeś jakiekolwiek różnice w działaniu?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 3271292
    kiler129
    Poziom 27  
    Ocena: 80
    Ja mam coś takiego jak vmouse i tam fabrycznie jest niebieska.
    Moja mych opto 013 od a4tech`a ma zmienione podświetlenie na ... rgb :D
    Zmienia się samoczynnie.
    Muszę przy okazji znalazłem sposób na dyskotekę która robi mycha jak komp jest wyłązony.

mrrudzin napisał:
    Cytat:

ale szkoda mi było zwrostu poboru prądu przez mysz

Jedna dioda LED zjada 20mA...
    Zbyt dużego wzrostu (a raczej skrócenia czasu pracy laptopa) by nie było nawet przy kilku :)
    (...)

A słyszałeś o kaksymalnym prądzie jaki można pod ps2 podpiąć ? :D

Może co do tego że fabrycznych nie można kupić to chyba chodzi o to żeby lik myślał że to laser :p
  • #7 3271375
    Paweł007
    Poziom 22  
    Ocena: 21
    Witam.

A jakoś mnie to niekręcii. Słabe to DIY jest, czemu nikt niepokaże jakiejś hardcorowej konstrukcji a nie takie coś....

Pozdrawiam.
  • #8 3271441
    ruff22
    Poziom 20  
    Ocena: 9
    Paweł007 napisał:
    Witam.

A jakoś mnie to niekręcii. Słabe to DIY jest, czemu nikt niepokaże jakiejś hardcorowej konstrukcji a nie takie coś....

Pozdrawiam.

Takie rzeczy Panie Pawle to tylko w Erze.
  • #9 3271453
    Łizi
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    ruff22 napisał:
    Paweł007 napisał:
    Witam.

Pozdrawiam.

Takie rzeczy Panie Pawle to tylko w Erze.

Miekoniecznie w Erze, a poza tym to poco zmieniać już istniejącą diodę
  • #10 3271643
    Snikers
    Poziom 24  
    Ocena: 33
    ee takie rzeczy....

przerabialem niebieskie, zielone, w sumie najlepiej dziala na bialej. pozatym za wielkiego odkrycia nie zrobiles (apropo tytulu)

pytales czemu nie mozna kupic takiej. mozna! trzeba szukac a tanie nie sa wiec pewnie dlatego malo popularne.
  • #11 3271717
    kokodin
    Poziom 21  
    Ocena: 175
    fajne ale ja bym wolał zielono-żółtą diode bardziej po wystrój pokojy mi by pasowało a najlepiej podczerwoną żeby nie świeciło bo niektórych to wkurza jak mysza świeci zwłaszcza na czerwono :D

a apropo hardkorowych konstrukcji moja myszka ma całą płytke diy w dodatku to moja pierwsza trawiona płytka :D więć "to dopiero hardcore" moja konstrukcja to myszka kulkowa a4 solo mini 015 szczególnie mini to ona nie jest ale jest jedyną myszką jaką znalazłem pod kolor kubka (pastelowy zielony) przeróbka płytki polegała na zwiększeniu otworka na kulke i rolki by zamontować normalnej wielkości a nie mini :D myślałem że to mało na diy ale teraz chyba ją pokaże światu
  • #12 3272195
    elektromax2
    Poziom 14  
    Ja nawet wstawiłem diode która emituje promienie podczerwone (taka z pilota). I nic nie świeci, a działa idealnie.
  • #13 3272438
    Paweł007
    Poziom 22  
    Ja was nierozumiem. Co w tym fajnego jak ci ta myszka nocą świeci niewiadomo oco. Jak sobie ostatnio kupiłem optyczną to się cała świeciła to w środku zakleiłęm diode żeby świeciłą tylko tam gdzie trzeba bo to tylko wkurza człowieka...
  • #15 3272608
    DntSLn
    Poziom 22  
    Ocena: 11
    Pomysł fajny, a jeżeli mamy stylizację pokoju/kompa na Niebiesko, to po co nam Czerwony?!

Ja swoją równiez chce podmienic, ale słyszałem że jak sie "zapoda" mocną to ma lepszą dokładność:)

Pytanie tylko jaką diodę użyć?
  • #16 3272653
    kostek6
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Bardzo fajny pomysł ale czy nie nie można było kupić myszki z diodą niebieską
    ja osobiście mam myszkę z dwoma diodami
    niebieską i czerwoną
    A4TECH OPTO 415
  • #17 3273020
    lex00
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Osobiście mnie się to podoba zam bym sobie zmienil tylko mam myszkę bez przezroczystych elementów.
  • #18 3273036
    NightHawk121
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Można by się pokusić o diodkę UV, albo zielono-niebieską. Ciekawe tylko, czy mysza by wtedy działała... :)
  • REKLAMA
  • #19 3273148
    Pth
    Poziom 26  
    Ocena: 39
    Jeśli chodzi dlaczego nie kupiłem od razu z niebieską diodą myszy (pomijając już fakt niedostępności takiej myszki) to jest tez taka sprawa, że nie preferuje innych myszy niż logitecha (co prawda moja mysz jest chyba najtańszą możliwą myszką logitecha ale i tak wolę tą firmę)
    Co go gwarancji to jak się coś pochrzani to zmieniam diode na czerwoną z powrotem i nikt nawet się nie dowie że grzebałem w myszce :)

a co do ilości pobieranego prądu przez dodatkowe diody to wygląda to tak : Tylko się wydaje, ze to mało bo 20mA ale jak są np już dwie diody to mamy 40mA i jak się jeszcze po podłącza kilka innych bajerów w laptopie typu jakieś latarki, huby usb inne takie to już to trochę razem pobiera. Jak to mówią "ziarnko do ziarnka a uzbiera się miarka" :]
  • #20 3273252
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    NightHawk121 napisał:
    Można by się pokusić o diodkę UV

To już lepiej IR (podczerwień - od pilotów) - wogóle nie będzie świecić...
  • #21 3273447
    Damianx2x2
    Poziom 2  
    Bardzo fajny pomysł, jutro sobie takie coś zrobię :) a myslal ktos nad zrobieniem diody żeby przy poruszaniu migała czy cos :))
  • #22 3273462
    Paweł007
    Poziom 22  
    Dn'tSLn napisał:
    Pomysł fajny, a jeżeli mamy stylizację pokoju/komputera na Niebiesko, to po co nam Czerwony?!

Ja swoją równiez chce podmienic, ale słyszałem że jak sie "zapoda" mocną to ma lepszą dokładność:)

Pytanie tylko jaką diodę użyć?

Dokładnośc...?? oco chodzi jaką dokładność?
  • #23 3273482
    foxiu
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    rozdzielczości to mysz nie zwiększy po zmianie diody

za to zmienić się może czułość, chyba częściej na gorsze, ale zleży od myszki
  • #24 3273549
    flashrider1989
    Poziom 17  
    diode w myszce mozna zmieniac ale jest jedno ale , są myszki które mają napięcie na diodzie 0,6V tak jak moja i niebieska dioda wtedy nie będzie świecić
  • #25 3273572
    SaraniS
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    kokodin napisał:
    (...)jest jedyną myszką jaką znalazłem pod kolor kubka (pastelowy zielony)(...)

Dn'tSLn napisał:
    Pomysł fajny, a jeżeli mamy stylizację pokoju/komputera na Niebiesko, to po co nam Czerwony?!

Witam
    Ja w takim przypadku jak u Kol. kokodin po prostu przemalowałem obudowę myszki :-D
    Swoją drogą, miałem cały zestaw - obudowa komputera, klawiatura i mysz - pomalowany na taki jaskrawotrawiastozielony kolor (właśnie dopasowany do wystroju wnętrza, jak u Kol. Dn'tSLn) 8-) Zresztą obudowę mam do tej pory, stoi na szafie :-) (jakby ktoś chciał, to na PW, z tym że to mała AT ;-) )
    Malowałem pędzlem, farbą akrylową, 3 dość grube warstwy, trzeba się solidnie namęczyć, żeby uszkodzić tą powłokę :-D
    W myszy szybciej padła elektronika, niż się farba starła :-D
    kokodin :arrow: A co do Twojego przypadku, to problemem mógłby być tylko dobór koloru, jednak może jest jakaś mieszalnia farb akrylowych wg wzorników?
    Pozdrawiam

Dodam jeszcze, że obecnie mam przy laptopie mysz Tracera MS3361 z rolką podświetloną na niebiesko i czerwonym światłem czujnika. Ponieważ jest nieprzezroczysta, w ogóle nie widać tego czerwonego światła 8-)
    Za to niebieska rolka świeci troszkę za mocno... Chyba się w końcu za to zabiorę i wstawię jakiś rezystorek zmniejszający prąd na tej diodzie :-D
  • #26 3273884
    siekierra
    Poziom 12  
    hehe ja od 3 mies jade na białej diodzie i tez sie zastanawiałem czy będzie działac.
    a tu psikus.
    działa jeszcze lepiej niż wcześniej :D :D :D :D :D
    bez kitu
  • #27 3274158
    Duch__
    Poziom 31  
    Ocena: 1598
    Damianx2x2 napisał:
    Bardzo fajny pomysł, jutro sobie takie coś zrobię :) a myslal ktos nad zrobieniem diody żeby przy poruszaniu migała czy cos :))

Ja się metoda prób i błędów podpiołem pod starego szczura diode niebieską i ona zapala się tylko w momęcie poruszania myszką i naciskania dowolnego klawisza. O ile dobrze pamiętam to był to pin DATA i GND w szczurze....
  • #28 3274298
    kiler129
    Poziom 27  
    Ocena: 80
    Ej no ten pomysł z IR jest genialny :D Zapodam go sobie jutro :p
  • #29 3274333
    Snikers
    Poziom 24  
    Ocena: 33
    gorzej z mysza bezprzewodowa :) nie widac czy baterie sie skonczyly czy cos nie zakluca, wogole nic nie widac :) jak to mawial kononowicz
  • #30 3275905
    marcin176
    Poziom 11  
    Zaden wypas. Moj kumpel zrobil takie cos ponad rok temu :P Z niebieska dioda nie dziala na kazdej powierzchni. Np. u tego wlasnie kumpla dziala tylko na bialej powierzchni (podlozyl kartke:) )

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy modyfikacji myszy optycznej Logitech Premium Optical poprzez wymianę fabrycznej czerwonej diody LED na niebieską, co w praktyce działa poprawnie, choć nie na każdej powierzchni. Użytkownicy zauważyli, że niebieska dioda LED wymaga jasnego podłoża (np. białej kartki) do prawidłowego działania, a na ciemnych powierzchniach, takich jak brązowa płyta wiórowa czy czarna okleina, mysz może nie działać poprawnie lub wcale. Wymiana diody wpływa na czułość, ale nie zwiększa rozdzielczości sensora. Wskazano, że napięcie i prąd diody muszą być kompatybilne z układem myszy, a niektóre modele mają rezystory ograniczające prąd, które można modyfikować, by poprawić działanie diody innego koloru. Alternatywnie proponowano użycie diod podczerwonych (IR), które nie emitują widzialnego światła, co eliminuje efekt świecenia myszy, a także diod białych, zielonych, żółtych, pomarańczowych czy RGB z możliwością zmiany koloru. Wymiana diody może powodować większe zużycie baterii w myszach bezprzewodowych. Dyskutowano również o estetyce i praktyczności podświetlenia myszy, a także o ograniczeniach dostępności fabrycznych myszy z niebieskim światłem, które mogą wynikać z norm lub popularności. Wspomniano modele takie jak Logitech M-BJ69, A4Tech OPTO 013, OPTO 415, Tracer MS3361 oraz Manta Multimedia, a także kwestie techniczne związane z napięciami diod i kompatybilnością z sensorami optycznymi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA