logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projektowanie pamięci zewnętrznej RAM i programu dla układu 8051 - porady

pint 04 Lut 2008 23:25 1298 6
REKLAMA
  • #1 4771178
    pint
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam zaprojektować pamięć zewnętrzną programu RAM, która składa się z 4kości po 2kB oraz zewnętrzną pamięć programu składającą się z 8kości po 2kB

Tylko, że zupełnie nie wiem jak się do tego zabrać. Jeśli ktoś mógłby coś podpowiedzieć, jak to zrobić, bądź mógłby podać jakieś inne przykładowe projekty systemów mikroprocesorowych używając układu 8051 byłbym wdzięczny, żeby się po prostu na czymś oprzeć.

Przeniosłem z Mikrokontrolery. [c_p]
  • REKLAMA
  • #2 4771413
    markosik20
    Poziom 33  
    Ocena: 147
    pint napisał:
    Mam zaprojektować pamięć zewnętrzną programu RAM, która składa się z 4kości po 2kB oraz zewnętrzną pamięć programu składającą się z 8kości po 2kB

Napisałeś że masło jest maślane :wink:.
    Pamięci RAM się nie programuje. Rozumiem że masz plik .hex który musisz wgrać w kości? Nie wiem jaka ma być to pamięć ale szukaj programatorów eeprom.
    Swoja drogą to takie rozwiązania były wykorzystywane...10 lat temu :wink:. Może dałoby się to uświadomić nauczycielowi?
  • REKLAMA
  • #3 4774658
    pint
    Poziom 11  
    markosik20 napisał:

Swoja drogą to takie rozwiązania były wykorzystywane...10 lat temu :wink:. Może dałoby się to uświadomić nauczycielowi?

Powiem tak, że wątpię czy się da coś temu akurat nauczycielowi uświadomić, wiem tylko tyle, że muszę to zrobić - jak tego już nie wiem :D

tam jest zewnętrzna pamięć danych 4kości po 2kB i zewnętrzna pamięć programu 8kości po 2kB

wg nauczyciela, jakieś przykłady są w książce Andrzeja Rydzewskiego "Mapa adresów bitów" Mikrokomputery jednoukładowe rodziny MCS-51 - tylko, że tej książki nigdzie nie można znaleźć, ani w bibliotece, ani w internecie, gdzie się pokończyły nakłady, dlatego też szukam pomocy na forum :)
  • REKLAMA
  • #4 4774677
    markosik20
    Poziom 33  
    Ocena: 147
    Hmm :wink:. Szukaj zagadnień mapowania pamięci lub magistrali adresowej w 8051.
  • REKLAMA
  • #5 4775637
    pint
    Poziom 11  
    hmnnn.... no nie za duzo pomogles... :) ale zawsze to cos... a jakichś przykładów nie posiadacie moze?
  • Pomocny post
    #7 4776622
    Michal19881
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 62
    pint napisał:

jakieś przykłady są w książce Andrzeja Rydzewskiego "Mapa adresów bitów" Mikrokomputery jednoukładowe rodziny MCS-51 - tylko, że tej książki nigdzie nie można znaleźć, ani w bibliotece, ani w internecie

Jak to nie - kolega chyba źle szukał.
    http://rapidshare.com/files/81967957/Mikrokom...e_rodziny_MCS-51_-_Andrzej_Rydzewski.pdf.html
    Prawa autorskie nie dotyczą tej książki bo uległy przedawnieniu.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektowania zewnętrznej pamięci RAM i pamięci programu dla mikrokontrolera 8051, składającej się odpowiednio z 4 kości po 2 kB dla pamięci danych oraz 8 kości po 2 kB dla pamięci programu. Podkreślono, że pamięci RAM nie programuje się bezpośrednio, a do wgrywania danych używa się programatorów EEPROM. Zwrócono uwagę na konieczność zrozumienia mapowania pamięci i magistrali adresowej w układzie 8051, który posiada multipleksowaną szynę adresową i danych. Zaproponowano zapoznanie się z techniką stronicowania pamięci. Wskazano na dostęp do książki Andrzeja Rydzewskiego „Mapa adresów bitów” dotyczącej rodziny MCS-51, która zawiera przykłady systemów mikroprocesorowych z 8051, oraz udostępniono link do opisu systemu z 8051 na stronie edw.com.pl. Podkreślono, że rozwiązania z zewnętrzną pamięcią programu i danych były popularne w starszych projektach, a obecnie mogą być przestarzałe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA