logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

mhc-690 sony nie można uruchomić ( bezpieczniki sprawne )

Adam76-76 05 Lut 2008 09:13 1862 5
REKLAMA
  • #1 4771724
    Adam76-76
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam.

ostatnio przestała mi działać moja wieża Sony mhc-690. wogóle nie raguje na przycisk power. po rozebraniu sprawdziłem bezpieczniki są sprawne. co można jeszcze sprawdzić?

Dzięki za odpowiedzi.

adam76-76
  • REKLAMA
  • #2 4771955
    dexter_86
    Poziom 26  
    Ocena: 29
    Sprawdź uzwojenie pierwotne transformatora. Jeżeli ma przerwę to musisz sie dostać do termika i go wymienić. Po tym zabiegu wieża powinna ożyć.
  • REKLAMA
  • #3 4775123
    Adam76-76
    Poziom 11  
    Przepraszam ale czy mogłbym prosić o dokładniejszy opis gdzie sie taki termik znajduje lub jak wygląda ( na płytce z transformatorem nie ma żadnej części elektronicznej z płytki wychodza kabelki do płyty głownej wiezy, tam jest mostek prostowniczy i inne części - ale która jest termikiem? ). poproszę jakis symbol części lub opis jak ją zidentyfikować.

Z góry dzięki za odp.
    Adam76-76

Dodano po 2 [godziny] 32 [minuty]:

Przepraszam zapomniałem jeszcze dodać, czasami wieży zdarzało się, że samoczynnie załączał sie magnetofon i samodzielnie zmieniał odtwarzanie w kieszeniach raz 1 raz 2, ale magnetofon już mi nie był do niczego potrzebny więc taśmę od magnetofonu wypiąłem z płyty głównej już kiedys i pozostałem rzeczy działały bez najmniejszych problemów aż do teraz.
  • REKLAMA
  • #4 4775610
    dexter_86
    Poziom 26  
    Ocena: 29
    A sprawdziłeś uzwojenie pierwotne miernikiem ustawionym na rezystancję?! Bo może się okazać że to nie jest wina trafa. A jak pierwotne będzie miało przerwę to musisz trochę rozebrać trafo po stronie pierwotnej z izolacji i szukać tam małego prostokąta z dwiema nóżkami. To będzie właśnie termik.
  • REKLAMA
  • #5 4778981
    Adam76-76
    Poziom 11  
    Dexter_86 dzięki za podpowiedz, ale z trafo jest wszystko ok.

Wszystkie połączenia płytek przelutowałem ponownie aby wyeliminować ewentualne zimne luty.
  • #6 4784928
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1323
    Sprawdź układ od resetu - szczególnie czy dochodzi do procesora głównego i sterownika wyświetlacza. Mam swoją warsztatową mini Sony, której musiałem dorobić reset do przedniego panela (najprostszy na 1 kondensatorze) i pomogło.
    Ewentualnie po kolei zabezpieczenia na zasilaniach i liniach danych - jest tego trochę.
REKLAMA