logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips DVDR 730/02 - jak przywrócić stary sterownik i naprawić odczyt DVD?

kkdx 05 Lut 2008 12:12 3650 8
REKLAMA
  • #1 4772149
    kkdx
    Poziom 11  
    Witam serdecznie.
    Otrzymałem w prezencie od znajomego nagrywarkę stacjonarną Philips DVDR 730/02. Wspomniana nagrywarka nie odtwarza płyt DVD. Płyty CD czyta normalnie. Zanim wspomniany model trafił do mnie, był w serwisie, gdzie stwierdzono uszkodzony sterownik i przeprowadzono update sterownika. Po wprowadzeniu nowego sterownika nagrywarka przestała wyświetlać funkcje na swoim wyświetlaczu. Dostępne są one tylko na ekranie TV. Chciałbym się dowiedzieć czy można wgrać stary sterownik i jeśli tak, to jak i skąd go ściągnąć.
    Stwierdziłem również, że napęd optyczny DVD to zwykły napęd komputerowy DVDR, więc spróbowałem uruchomić go na zwykłym PC. Tam również czytał tylko płyty CD. Stąd moje stwierdzenie, że to czytnik, a nie sterownik, był uszkodzony.
    Wstawiłem zwykły napęd DVD, lecz nie współpracował z płytą główną nagrywarki. Czy można wstawić dowolną nagrywarkę DVDR, czy musi być to identyczny model jak fabryczny? :cry:
  • REKLAMA
  • #2 4772284
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1285
    Na pewno musi być identyczny jak model fabryczny, co do sterownika - poszukaj oryginalnego softu- moźe być na stronie producenta.
  • #3 4775972
    kkdx
    Poziom 11  
    Dzięki instrukcji znalezionej na stronie Philipsa wykonałem reset nagrywarki i sprawa wyświetlacza została rozwiązana - działa prawidłowo. Czytnik nadal nie czyta płyt DVD. Wiem że napęd musi być taki sam lub podobny. Oryginalny czytnik to VAD8041/01, a jeden z zastępczych to VAD8031. Czy można zamontować jeszcze jakiś inny napęd niż powyższe oraz gdzie można je ewentualnie kupić.
  • REKLAMA
  • #4 4776179
    dzimi
    Nie bo muszą się zgadzać nie tylko typ lasera ale również złącza itd.
  • #5 4776438
    kkdx
    Poziom 11  
    Jest to normalna wypalarka komputerowa DVD, która może pracować w każdym PC, więc złącza są identyczne jak w każdej wypalarce lub odtwarzaczu do komputera. Napęd ten sprawdziłem w PC, jest wykrywany i działa tak samo jak w nagrywarce, czyli czyta tylko CD.
  • #6 4776734
    dzimi
    No to spróbuj wstawić w takim razie podobny napęd do dvd i sprawdź jak pracuje.
  • REKLAMA
  • #7 4776790
    kkdx
    Poziom 11  
    Nie jestem jednak pewny czy każdy napęd będzie pasował, ponieważ inny użytkownik forum wstawił Lite-On'a (w tym temacie - https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic835776.html) i niestety nie działało. Może wystarczy wstawić dowolny czytnik Philipsa?
  • #8 4787299
    kkdx
    Poziom 11  
    Troszkę inna sprawa. Ściągnąłem sterownik do tego Philipsa z strony głównej producenta - http://tinyurl.com/2kybzn W załączonej instrukcji pisało, aby wypalić plik .iso, jednak okazało się, że po rozpakowaniu ukazało się ku mojemu zdziwieniu, że nie jest to plik .iso, tylko szereg dziwnych plików oraz plik autorun.info. Spróbowałem to wypalić na płytę CD, po czym włożyłem do wypalaraki Philipsa, jednak nic to nie dało, sprzęt nie wykrywa płyty (NO DISC). O co chodzi z tym sterownikiem? Czy można go jakoś uruchomić, czy może producent wstawił złe pliki (lub instrukcję)?
  • REKLAMA
  • #9 4803669
    kkdx
    Poziom 11  
    Czy możliwe jest, aby przyczyną nie czytania płyt DVD był uszkodzony driver SA 56202 ?

Moderowany przez oldboy:

Scalono dwa tematy - regulamin

Podsumowanie tematu

✨ Philips DVDR 730/02 po aktualizacji sterownika przestał wyświetlać funkcje na własnym wyświetlaczu, które są widoczne tylko na ekranie TV. Reset urządzenia zgodnie z instrukcją producenta przywrócił poprawne działanie wyświetlacza. Problem z odczytem płyt DVD pozostał – nagrywarka czyta tylko płyty CD. Napęd optyczny to standardowy napęd komputerowy DVDR (model VAD8041/01 lub zamiennik VAD8031), który również na PC odczytuje tylko CD. Wymiana napędu na inny model nie działa, ponieważ musi być identyczny lub bardzo podobny pod względem typu lasera i złączy. Próba użycia napędu Lite-On zakończyła się niepowodzeniem. Próby wgrania oryginalnego sterownika z plików pobranych ze strony Philipsa nie powiodły się, gdyż pliki nie były w formacie ISO i nie były rozpoznawane przez nagrywarkę. Pojawiło się pytanie, czy uszkodzony może być driver SA 56202, co mogłoby powodować problem z odczytem DVD.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA