logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chieftec GPS-400AA-101A - brak napięcia -5V, gdzie szukać stabilizatora?

Alexik85 05 Lut 2008 12:35 5499 8
REKLAMA
  • #1 4772204
    Alexik85
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam...
    Mam problem z zasilaczem Chieftec`a GPS-400AA-101A.
    Zamiast podawac nap -5V podaje :
    Cytat:
    w biosie : -62 V
    w systemie : +3,4 V

Pierwsza mysl ... stabilizator, ale rozebralem swoj zasilacz i o dziwo nie moge znalezc tego stabilizatora.
    Czy ktos mial juz podobny problem z tym zasilaczem?
    Moze stabilizacja jest inaczej realizowana?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4772256
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1285
    Sprawdziłeś to napięcie miernikiem, a jak tak to spróbuj uruchomić zasilacz bez komputera i wtedy sprawdź napięcie.
  • REKLAMA
  • #3 4772320
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 406
    Obecnie napięcie -5V nie jest do niczego wykorzystywane w komputerach i wielu producentów w ogóle rezygnuje z tworzenia tej gałęzi w zasilaczach.
  • REKLAMA
  • #4 4772464
    Alexik85
    Poziom 12  
    Hmm no, ale skoro producenci odchodzą od napięcia -5V to dlaczego w biosie otrzymywałem wskazania takiego napięcia? Wcześniej były poprawne, dopiero ostatnio zaczęło wariować...
    PS.
    Jeżeli ktoś ma schemat do Chieftec GPS-400AA-101A byłbym ogromnie wdzięczny.

Jako, że wystąpił nowy problem bo przez przypadek zwarłem obudowę z radiatorem i mała iskierka zrobiła swoje... Tym razem na wyjściu brak jakiegokolwiek napięcia... (tzn na zasilaniu np dysku HDD, bo napięcie +5V na złączu do płyty głównej jest, za to nie ma +12V...
    Także bez schematu ciężko będzie cokolwiek zrobić.
  • REKLAMA
  • #5 4772591
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Alexik85 napisał:
    Hmm no ale skoro producenci odchodza od napiec -5V... to dlaczego w biosie otrzymywalem wskazania takiego napiecia ? wczesniej byly poprawne, dopiero ostatnio zaczelo wariowac...
    Ps. Jezeli ktos ma schemat do Chieftec GPS-400AA-101A bylbym ogromnie wdzieczny.
    Ano właśnie dlatego, że zasilacz tego napięcia nie podaje to układ na płycie głównej "zgłupiał" i BIOS pokazuje to, co pokazuje... :cry:

Alexik85 napisał:
    Bo wystapil nowy problem... przez przypadek zwarlem obudowe z radiatorem :P mala iskierka ... i na wyjsciu brak jakiego kolwiek napiecia... (tzn na zasilaniu np dysku, bo napiecia 5V na zlaczu do plyty glownej jest, za to nie ma 12... ) ahh
    Takze bez schematu ciezko bedzie cokolwiek zrobic... :/
    Google Twoim Przyjacielem, a szczególnie strony rosyjskojęzyczne, ale poszukaj też i tu na Elektrodzie.
  • #6 4775307
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3818
    Witam .
    Firma w tym modelu GPS-400AA-101A zasilacza nie stosuje tego napięcia -5V więc nie wiem dlaczego go poszukujesz (patrz etykieta) ?
    Natomiast co do schematu to mnie nie jest wiadome , aby do Twego modelu takowy był dostępny .
    Możesz skorzystać natomiast ze schematów jakie są na Elektrodzie pod tymi linkami:
    HPC-360-302 DF
    HPC-420-302 DF
    Sądzę że i tak nie będzie Ci potrzebny schemat tego zasilacza ponieważ najprawdopodobniej masz tylko uszkodzoną diodę w linii +12V i może coś jeszcze, ale to wyjdzie podczas naprawy.
    Tylko zasilacz już nie podłączaj do PC .
    Poczytaj jak naprawiać zasilacze jest wiele postów na ten temat na naszych łamach...
    Pozdrawiam Brać lutującą.... :D
    Chieftec GPS-400AA-101A - brak napięcia -5V, gdzie szukać stabilizatora?
  • #7 4775623
    Alexik85
    Poziom 12  
    W zasadzie tak jak napisałem na początku nie tyle szukałem tego napięcia co zdziwił mnie fakt wskazania biosu. Ogólnie problem wyglądał tak, że nie wiadomo dlaczego komputer wyłączał się... Wiec pierwsze co zrobiłem to spojrzałem w bios czy temp procesora itp. nie jest za wysoka... Wszystko było w normie oprócz właśnie problemowego "-5V" ... no i potem historia jest już znana, a co do schematów to raczej te linki, które zamieściłeś nie pomogą z dwóch przyczyn:
    1.) Nie mam punktów aby zobaczyć schematy.
    2.) Znalazłem cześć schematu który zamieściłeś w innym poście Linki tam w układzie są stabilizatory czyli konstrukcja tych HPC rożni się od GPS...

Do kolegi Quarz :) :
    Niestety na elektrodzie nie znalazłem żadnego schematu, a co do rosyjskojęzycznych portali to problem dotyczy komunikacji :P, ni w ząb nie rozumiem tych ich szlaczków :P (literek)... także znalezienie tego schematu chyba graniczy z cudem...

Mimo wszystko dziękuję wszystkim za pomoc...
    Jeżeli jednak ktoś posiadał schemat do tego zasilacza byłbym naprawdę wdzięczny.

Pozdrawiam :)
    Poprawiłem TONI_2003.
  • Pomocny post
    #8 4775699
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3818
    Napiszę krótko w każdym zasilaczu linia +12 V zasadniczo się niczym nie różni, a to czy tam są dla linii -5V oraz linii-12V stabilizatory czy ich nie ma to nie ma praktycznie żadnego znaczenia (to jak są te linie realizowane przez konstruktora zasilacza) rozwiązania są w zasadzie tylko dwa, a to i tak nie ma wpływu na naprawę tego zasilacza. Schemat mogę Ci przesłać na PW, ale który chcesz?
    Zaznaczam, że to również nie ma wpływu jaki z nich zostanie wybrany są praktycznie prawie takie same...
    Inaczej mówiąc do tej naprawy nie jest potrzebny schemat!
    Tylko miernik i podstawy pomiarów oraz dobre chęci...
  • #9 6218225
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Do wykonania pomiarów napięć wystarczy miernik za ~ 20zł, a sam SpeedFan pokazuje bzdury.

Podsumowanie tematu

✨ W zasilaczu Chieftec GPS-400AA-101A występuje problem z brakiem napięcia -5V, które według dyskusji nie jest w tym modelu stosowane ani wymagane przez producenta. Wiele współczesnych zasilaczy rezygnuje z linii -5V, co może powodować błędne wskazania BIOS-u. Uszkodzenie zasilacza mogło nastąpić po zwarciu obudowy z radiatorem, co skutkowało brakiem napięć +12V i -5V na wyjściach. Schematy do tego modelu są trudne do znalezienia, a dostępne schematy podobnych modeli HPC-360-302 DF i HPC-420-302 DF różnią się konstrukcją, zwłaszcza w zakresie stabilizatorów. Do diagnozy i naprawy wystarczy miernik oraz podstawowa wiedza o pomiarach napięć. Wskazano, że linia +12V jest kluczowa, a uszkodzenie może dotyczyć diody lub innych elementów w tej gałęzi. Pomiar napięć powinien być wykonany na zasilaczu uruchomionym bez podłączonego komputera. Programy monitorujące, takie jak SpeedFan, mogą pokazywać nieprawidłowe wartości napięć. Schematy nie są konieczne do podstawowej naprawy, a pomocne mogą być fora i zasoby internetowe, choć dostęp do schematów GPS-400AA-101A jest ograniczony.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA