logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[AVR] ATTiny 26L - czy zewrzeć oba piny GND?

MarasK 05 Lut 2008 22:59 1773 8
REKLAMA
  • #1 4774581
    MarasK
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Witam!

Mam pytanko odnośnie układu ATTiny 26. W nocie katalogowej na wyprowadzeniach elementów są podane 2 masy GND - tak samo oznaczone. Czy muszę je zewrzeć do GND obydwie? Czy są wewnętrznie zwarte?

Bo VCC i AVCC wiem czym się różnią i ona muszą być podłączone, nawet jeśli nie korzystamy z ADC.

Z góry dzięki za odpowiedzi

Zał1: Wycinek noty katalogowej interesującego mnie układu:
  • REKLAMA
  • #2 4774636
    big_foot
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Prawdopodobnie nóżka 16 jest to masa układu analogowego (AGND)
    W ATMega8 nie działa mi ADC jeśli ta druga masa nie jest podłączona.
  • REKLAMA
  • #3 4774650
    MarasK
    Poziom 18  
    tzn, która druga? I czemu nie jest oznaczona AGND? Man nadzieję,że jest to tylko zdublowane, do łatwiejszego projektowania płytki.

a tak patrzę na ATMEGA8 i w obudowie PDIP ma 2x GND a TQFP 3x GND hmmm

ciekawa jest jeszcze strona 200 dok. atmega8. Pokazany jest tam sposób zasilania przetwornika ADC (filtr LC na avcc).. i jedna z mas jest niepodłączona.
  • #4 4774839
    Dr_DEAD
    Poziom 28  
    Ocena: 3
    MarasK napisał:

Mam pytanko odnośnie układu ATTiny 26. W nocie katalogowej na wyprowadzeniach elementów są podane 2 masy GND - tak samo oznaczone. Czy muszę je zewrzeć do GND obydwie? Czy są wewnętrznie zwarte?

Witam. Zapewne są wewnętrznie zwarte bo mają takie samo oznaczenie, ale to wcale nie oznacza że nie należy ich podpinać, wręcz przeciwnie, wszystkie GND należy podłączyć do masy i dodatkowo wepnij blisko nóżek po 100n dla pary VCC GND i pary AVCC GND nawet jeżeli nie używasz przetwornika ADC. I napewno 2xGND nie służy łatwiejszemu projektowaniu płytki. Poprostu takie są zalecenia dotyczące EMC.
  • REKLAMA
  • #5 4778553
    MarasK
    Poziom 18  
    :/ no to mnie nie pocieszyłeś... no nic. Będzie trzeba pomęczyć się z płytką.

Dzięki za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #6 4778771
    seba_x
    Poziom 31  
    Ocena: 112
    pin 6 i 16 są zwarte wewnątrz procesora
  • Pomocny post
    #7 4779618
    Nawigator
    Poziom 33  
    Ocena: 159
    Gdzieś tu podałem link go zdjęcia struktury avr w środku, po wytrawieniu obudowy. Widać na nim doprowadzenia i masa jest doprowadzana tak jak inne pady cienkimi drutami. Czyli połaczenie 6-16 prowadzi przez te druty a nie przez blachę rastra.
    Temat masy był wielokrotnie omawiany np. na avrfreaks i zawsze konkluzja była jedna - masa musi być połączona do obu pinów. Podobnie jest w innych np. mega8.
    Puść drut nad scalakiem i po problemie.
    Pzdr. N.
  • #8 4785500
    MarasK
    Poziom 18  
    Dzięki wielkie za pomoc
    Co prawda nie wiem co to jest blacha rastra, ale najważniejsza jest konkluzja - masa do obu.

Przewodu górą nie puszczę, bo jeszcze gdzieś go trzeba przylutować, a wokół procesora - sajgon :)
    Już z tym sobie poradziłem.

P.S. Jak radzicie sobie z podłączaniem zlącza ISP? (ja używam IDC10, ale układ ścieżek pozostawia wiele do życzenia).
  • #9 4786734
    Nawigator
    Poziom 33  
    Ocena: 159
    Raster to wycięta taśma z wyprowadzeniami układu scalonego a jej końcówki po odłamaniu zobaczysz na krótszych bokach obudowy. Też jest zazwyczaj podłączona do masy.
    Pzdr. N.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji dotyczącej mikrokontrolera ATTiny26L poruszono kwestię podłączenia dwóch pinów GND oznaczonych identycznie w dokumentacji. Uczestnicy potwierdzili, że piny GND (np. 6 i 16) są wewnętrznie zwarte, jednak zalecane jest ich podłączenie do masy osobno, aby zapewnić poprawne działanie układu i spełnić wymogi EMC. Podobna praktyka występuje w innych mikrokontrolerach AVR, takich jak ATMega8, gdzie masa analogowa (AGND) i cyfrowa powinna być odpowiednio uziemiona, nawet jeśli nie korzysta się z ADC. Zaleca się stosowanie kondensatorów 100nF blisko nóżek VCC-GND i AVCC-GND. Wskazano, że połączenie masy powinno być wykonane starannie, np. przewodem nad układem, aby uniknąć problemów z zakłóceniami. Wyjaśniono również pojęcie "blachy rastra" jako taśmy z wyprowadzeniami układu scalonego, która jest zwykle połączona z masą. Podsumowując, oba piny GND należy podłączyć do masy, co jest standardową praktyką projektową w mikrokontrolerach AVR.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA