logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie w kujawsko-pomorskim naprawić płytę główną?

karina 27 Gru 2003 23:28 2137 17
REKLAMA
  • #1 452658
    karina
    Poziom 25  
    Ocena: 41
    no właśnie szukam kogoś z kuj-pom.?
  • REKLAMA
  • #2 452899
    elektronik321
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    w zasadzie płyt sie nie naprawia , jesli pada jedna częsc to ciągnie za sobą łąncuszek jarania nastepnych częsci . widziałem jak spalony zasilacz rozwalił mostek(wypalony otwór) oraz 2 karty pci tez wypalone - radze juz kupic nową płyte bo naprawa będzie tyle kosztowała co ze sklepu
  • #3 452927
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 10265
    moze inaczej - naprawia, ale zalezy co sie popsuło... jestem z kuj-pom, z torunia dokładniej, moze jakis opis tego co dokładniej na płycie poszło?
  • #4 453473
    Thomaster
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    Płyty główne naprawiam zawodowo (fakt że od laptopów ale to prawie to samo). Jakby co daj znać na PW.
  • #5 454852
    hobbysta5
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Ja mam AOpen ax59pro (padł zasilacz) na płycie uszkodzony jest tranzystor fdb6030l. Czy mogę podmienić z innej płyty?.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 456739
    Deejay
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Thomaster napisał:
    Płyty główne naprawiam zawodowo (fakt że od laptopów ale to prawie to samo). Jakby co daj znać na PW.

slyszalem o tobie :-) - i nawet moge powiedziec ze nic zlego... same pozytywy
  • REKLAMA
  • #7 456761
    Sebastain
    Poziom 20  
    Ocena: 58
    A z Inowrocławia może ktoś być?? Troszkę już napraw mam za sobą.. :) I wszystko działa!!
  • #8 456762
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3822
    hobbysta5 napisał:
    Ja mam AOpen ax59pro (padł zasilacz) na płycie uszkodzony jest tranzystor fdb6030l. Czy mogę podmienić z innej płyty?.
    Pozdrawiam.
    :arrow: jak tylko dasz sobie radę z wylutem starego (nogi utnij przed wylutowanie by byly osobno) a potem takiego samego ale sprawnego z innej płyty ( zacznij od nozek podwazaj delikatnie ) a potem korpus po wylutowaniu sprawdz czy jest oki .Przygotuj miejsce do w lutowania i do dziela.Sprawdz czy elka w jego poblizu lub inne sa w dobrej kondycji przynajmniej w zrokowej i tyle.Powodzenia :wink:
  • #9 458390
    karina
    Poziom 25  
    prawdopodobnie trzeba zaprogramować bios po próbie przetaktowania komp sie nie uruchamia tzn włącza się pokazuje napędy pomiary diagnostyczne i w pewnym momencie staje ale jest to taki moment że nie moge biosa zaprogramować z dyskietki chodzi o zewnetrzny programator ja jestem z okolic grudziadza dokładnie staje w momencie gdy pokazuje sie napis Veryfing DMI Pool Data. Jest to płyta Msi BXmaster i bardzo m na niej zależy
  • #10 458410
    Stefan[stce]
    Poziom 11  
    Cytat:
    prawdopodobnie trzeba zaprogramować bios po próbie przetaktowania komp sie nie uruchamia tzn włącza się pokazuje napędy pomiary diagnostyczne i w pewnym momencie staje ale jest to taki moment że nie moge biosa zaprogramować z dyskietki chodzi o zewnetrzny programator ja jestem z okolic grudziadza dokładnie staje w momencie gdy pokazuje sie napis Veryfing DMI Pool Data. Jest to płyta Msi BXmaster i bardzo m na niej zależy

Trzeba zrestartować bios najlepiej za pomocą zworki na płycie głównej (patrz w instrukcji od płyty) lub odłącztć od zasilania i wyjąć baterię na 10-20 min.
  • #11 460472
    karina
    Poziom 25  
    juz próbowałam i nic po przełożeniu zwory komp uruchamia sie z domyślną predkoscia tj 5x100 pentium III i nic. Sprawdza napięcia temperatury podłączone urządzenia ide procek ram i staje próbowałam załadować bios z dyskietki ale rzecz w tym ze komp nie dochodzi do miejsca kiedy rozpoczyna sie bootowanie z jekiegokolwiek napędu - zatrzymuje sie tuz przed tym właśnie momencie ps: do setup-u mozna normalnie wejść wszystkie nastawy działają (wydaje ,i sie ze to bios a nie procek bo były w postach i takie porady) sprawdzałam z inną pamięcią ram i twardzielem i nic a procka nie mam na podstawienie nie próbowałam tylko z wyjęciem baterii ale dzis to sprawdzę!! dziękuję za wszelkie odpowiedzi
  • #12 462473
    karina
    Poziom 25  
    wyjęcie baterii na dwa dni - nie pomogło
  • #13 462601
    Sebastain
    Poziom 20  
    Ocena: 58
    A z jakieggo napędu próbujesz zastartować??? Spróbuj z dyskietki startowej albo bootowalnego Cd romu. Chociaż i tak dziwnie to wygląda.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #14 463236
    karina
    Poziom 25  
    z dyskietki - w necie nie znalazłam podobnegi przypadku zeby niby wszystko chodziło a nie chciało zabootować
  • #15 466983
    hobbysta5
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Cześś.
    Dzięki TONI.
    Szukam takiego. Czy mogę zastosować inne?.
    Miłego dnia.
  • #16 467008
    55
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Co chodzi o naprawę płyty głównej
    trzeba się głęboko zastanowić czy się opłaca naprawiać.
    Bo jeżeli jest to tylko przeprogramowanie BIOSU to może tak.
    A jeżeli siadł ci Chipset to już napewno nie. W warunkach domowych ciężko jest naprawiać płytę główną chyba że dysponujesz dobrym sprzetem chodzi mi np. o lutownicę.Sam dałem płytę do serwisu i tak mnie skasowali że głowa boli.
  • #17 467021
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3822
    hobbysta5 napisał:
    Cześś.
    Dzięki TONI.
    Szukam takiego. Czy mogę zastosować inne?.
    Miłego dnia.
    :arrow: Witam :lol: Tak...nawet na pewno tak. Poniewaz pare dni temu własnie tak postapiłem i jest klawo do dziś .Lecz jest jedno ale :!: ja musialem wymienić dwa a miałem taki sam tylko jeden wiec wymieniłem oba ale na jednakowe inne :idea: Powodzenia w wymianie tylko nie daj o gorszych parametrach :wink:
  • #18 467036
    jerry77
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    :arrow: karina

Objaw, który opisujesz występuje bardzo często przy nadwyrężonych kondensatorach. Jeżeli masz taką możliwość, spróbuj obejżeć czy nie są wybrzuszone.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat naprawy płyt głównych w województwie kujawsko-pomorskim. Zwrócono uwagę, że naprawa płyt głównych jest trudna i często nieopłacalna, zwłaszcza gdy uszkodzeniu ulegają kluczowe elementy, takie jak chipset czy kondensatory. Wskazano, że uszkodzenia mogą wynikać z awarii zasilacza, co prowadzi do uszkodzenia mostka i kart PCI. Zalecane jest raczej kupno nowej płyty niż kosztowna naprawa. Jednakże istnieją specjaliści z Torunia i Inowrocławia oferujący profesjonalne usługi naprawy, także laptopów. W przypadku problemów z BIOS-em, takich jak zatrzymanie na etapie "Verifying DMI Pool Data" (płyta MSI BXmaster), sugerowano resetowanie BIOS-u przez zworkę lub wyjęcie baterii, choć w opisywanym przypadku nie przyniosło to efektu. Poradzono także sprawdzenie kondensatorów pod kątem wybrzuszeń. Wymiana uszkodzonych tranzystorów (np. FDB6030L na płycie AOpen ax59pro) jest możliwa, ale wymaga precyzyjnego lutowania i odpowiednich narzędzi. Podkreślono, że programowanie BIOS-u może być konieczne po naprawach. Ogólnie naprawa płyt głównych wymaga specjalistycznego sprzętu i wiedzy, a w warunkach domowych jest trudna do wykonania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA