logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto kupic kolumny producenta HIGH lub POWER SOUND

WK1800 06 Lut 2008 21:19 10280 25
REKLAMA
  • #1 4777813
    WK1800
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Proszę o opinie , moze ktoś posiada kolumny tych producentów , planuję kupić 2 kolumny po 400 lub 500 wat na stronę . Czy warto kupić do zespołu bo ceny są atrakcyjne . Pozdrawiam proszę o opinie . Czy lepiej dołożyć i coś markowego kupić . Pozdrawiam .

Na forum nie podajemy linków do aukcji internetowych, prosze podawać markę i model, można też zamieścić zdjęcia.
    Regulamin p.10.11
    Linki usunąłem.
    [Art]
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4777955
    Pixelmen
    Poziom 23  
    Ocena: 25
    Niestety niska cena to jedyny (+)
    Są to kolumny pokroju omnitronicka, generalnie nie polecam - nie warto...
    Dobrze radze dozbierać i zamiast kupować po 2 kolumny na stronę słabej firmy, kup 1sz ale konkretna, na lata, a jak będzie mało to z czasem dokupisz następną parę...
  • Pomocny post
    #3 4777975
    dj_maty
    Poziom 24  
    Ocena: 8
    Witam.
    Odradzam tego typu kolumny. Mogę polecić raczej używane LDM, Elestry ewentualnie może być mało znana firma Mivoc, nie dawno kupiłem kolumny tej firmy jeszcze nie dostałem ale myśle, że dostanę w najbliższych dniach i będe mógł powiedzieć coś więcej.
    http://www.conrad.pl/ nr art. 301670-08
    Pozdrawiam.

Na forum nie podajemy linków do aukcji internetowych.
    Należy podać markę i model sprzętu albo zamieścić zdjęcie.
    Link usunąłem.
    [Art]
  • #4 4778110
    WK1800
    Poziom 13  
    Też tak myślę żeby dołożyć i kupić cos markowego np. LDM planuję. Ale producent tych kolumn powiedział , iż uzyskam takie same efekty brzmienia jak w innych kolumnach markowych w których płaci się za logo firmy. Muzycznie brzmienie będzie takie same co w LDM lub Hand Box . Czy to tak jest ?. Czy da się pograć na początek zespołu na tych kolumnach tylko dancingi i wesela do 200 osób tak spokojnie nie na całą moc , uzyskując brzmienie miłe dla ucha
  • Pomocny post
    #5 4778457
    Michał_wa
    Poziom 20  
    Najlepiej kupić i sie przekonać , lecz sądze ze efekt bedzie beznadziejny w środku siedzi alphard

Na forum nie używamy slanglu.
    Regulamin p.10.9
    Proszę poprawić post.
    [Art]
  • #6 4778459
    WK1800
    Poziom 13  
    Czyżby nik nie nie posiada tych kolumn ?

Dodano po 1 [minuty]:

cena dwóch kolumn ok 1200 zł jest atrakcyjna ?

Dodano po 1 [minuty]:

Tzn. ten alfred słaby głośnik ?

Dodano po 2 [minuty]:

Proszę jeszce o opinie w tym temacie pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 4779064
    Ky$sio
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Co tu duzo komentowac :
    -Badziewne przetworniki
    -zapewne brak zwrotnicy
    -piezzo w sekcji wysokotonowej
    -ogrooooomna dziura w pasmie

No i jedyny plus jak ktos wyzej zauwazyl to cena... W tych pieniądzach mozesz sobie kupic ldma lub starsze modele elestry.

pzdr.
  • Pomocny post
    #8 4779164
    hirogen
    Poziom 33  
    Ocena: 57
    Do tego jeszcze można dopisać oszukane / znacząco zawyżone parametry
    i dopiska "Na zamówienie montujemy oryginalne głośniki firm Eminence,Beyma,Selenium i inne." Oni stosują w swoich kolumnach najtańsze bezfirmowe dostępne na rynku głośniki.
    Zresztą jeszcze możesz poszukać na forum nie raz było pisane o ich produktach
  • Pomocny post
    #9 4779288
    SzokalML
    Poziom 36  
    Ocena: 98
    Cytat:
    Ale producent tych kolumn powiedział , iż uzyskam takie same efekty brzmienia jak w innych kolumnach markowych w których płaci się za logo firmy. Muzycznie brzmienie będzie takie same co w LDM lub Hand Box . Czy to tak jest ?. Czy da się pograć na początek zespołu na tych kolumnach tylko dancingi i wesela do 200 osób tak spokojnie nie na całą moc , uzyskując brzmienie miłe dla ucha

Oczywiście, że tak nie jest. Producent oczywiście ściemnia :) Skoro masz kasę na 4 kolumny high power, czyli ok. 2 tys. zł, to powinno ci wystarczyć na dwie porządne kolumny.

Cena wcale nie jest niska - wytłumaczę na przykładzie:
    kolumny high power sp 115 niby 400 watt
    komplet kosztuje 900 zł -> A co siedzi w środku?
    glosnik pokroju alphard hw 1500 bądź podobny (ok. 80-90 zł szt.)
    + 3 x piezo (ok. 3 zł /szt.)
    Wychodzi na to że komplet głośników do 2 szt. tego cuda kosztuje poniżej 200 zł, gdyby kupować samemu w sprzedaży detalicznej (producent ma je jeszcze taniej).

Więc płacimy ponad 700 zł za dwie "uzbrojone" obudowy. Niezbyt atrakcyjna oferta.

A jeśli chodzi o wady samych głośników, to - niezbyt czytelny i niezbyt ładny dźwięk (zwłaszcza boli w przypadku mowy lub gitary) - bo kiepskie 15-tki grają do 1 khz, a piezo od 4 khz, i spora awaryjność (te piezaki padają przy pierwszym przeciążeniu, a głośniki niskotonowe wytrzymają ok. 100 watt, przy większej mocy pójdą z dymem.

Mówię tutaj o serii SP

------
    W serii PRO z tego co widzę zamiast piezaków siedzą już normalne głośniki wysokotonowe dynamiczne. Ale co to za głośniki, tego już nam producent nie powie, i to go dyskwalifikuje.

W LDM-ach piszą że Celestiony, W Elestrach że Beyma, to daje pewne pojęcie o jakości.

A gdy nie wiadomo, to loteria z pewną prawidłowością - za niską cenę raczej nie będzie zbyt dobrze, a wyższa też tego nie gwarantuje.
  • Pomocny post
    #10 4779620
    hirogen
    Poziom 33  
    tak za około 2500zł/parę można kupić LDM PDP 612 albo nieco taniej PLP 315 które zabiją 4 tamte z miejsca
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 4779639
    unitron
    Poziom 12  
    BTW, ktora z firm zajmuje sie sprzedaza samych kolumn z wykonczeniem ?
  • Pomocny post
    #12 4780074
    _someone_
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Ja mam jedne takie kolumy tego producenta a nawet znam go osobiście. Kolumn nie kupowałem po prostu je "dostałem". Ogólnie sporo osrodków w tym mieście ma na wyposażeniu kolumny tejże firmy. Głosniki w tych co mam są bezfirmowe, jak mówił mi producent, pochodzą z Niemiec. Drajer u mnie np eminence. Gościu produkuje też zestawy na markowych głośnikach i pracowałem na takich zestawach( eminence). Ostatnio coś mówił o tym że wprowadził selenium do niektórych konstrukcji.

Zwrotnica w kolumnach przynajmniej moich jest, a driver zabezpieczony żarówką. Co mnie zdziwiło to to że ma spekony Neutrika :P

Kolumny są ok. Mogę pochwalić te na na lepszych głosnikach.

pozdr
  • Pomocny post
    #13 4781121
    diyManiek
    Poziom 29  
    Ocena: 65
    Kolumny HIGH POWER czy POWER SOUND to to samo dziadostwo.
    Wykonane sa na glosnikach Alpharda + czasem gwizdek tonsila. Producent swego czasu twierdził, ze wykonywane sa na "zamiennikach" eminence co jest nie prawda. Otoz mialem doczynienia z kolumna high power "uzbrojona" niby w taki glosnik. Po wykreceniu go, okazalo sie, ze ma zerwana naklejke, a dokladnie mówiac jest to seria PS alpharda...
    Bez komentarza. Kasa wyrzucona w bloto.
  • #14 4781596
    WK1800
    Poziom 13  
    Po tylu wielu wypowiedziach negatywnych, stwierdziłem ,że nie warto ich kupować . Postawiłem na LDM PXP 315/4 ohm. Dzięki , pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #15 4782079
    robak17
    Poziom 13  
    Słuszna decyzja bo nie dość że LDM PXP 315 to Polski wyrób to jeszcze o wiele klas lepszy... na wiele lat.
  • Pomocny post
    #16 4782378
    supersonicxxx
    Poziom 1  
    Powiem jedno chłamu takiego jak power sound nie poleciłbym nawet konkurencyjnemu zespołowi to najgorsze ścierwo nagłośnieniowe jakie kiedykolwiek u mnie grało, a jeśli nie mieszkasz obok producenta to zapomnij o gwarancji itd. bo zablokuje twój numer tel i nie odpisze na e-maile. HI - Power - nie słyszałem więc się nie wypowiadam choć podejrzewam, że w tym wypadku to kwestia różnicy pomiędzy dżumą a tyfusem
  • Pomocny post
    #17 4783166
    SzokalML
    Poziom 36  
    Skoro robią takie wałki jak opisał DIY Maniek to bym nie powierzył im zamontowania dobrych głośników. Kto wie co zamontują. Są alphardy podrabiające kosz eminence bądź celestion.

To już lepiej zamówić same obudowy i samemu kupić głośniki :D - oczywiście rozwiązanie kuriozalne i zapewne droższe niż kupno LDM-ów na celestionach.

----
    Dobry sprzedawca wie, że jeśli głośniki są dobre albo nawet przyzwoite, to warto się tym pochwalić. Tutaj najwyraźniej nie ma czym :>
  • #18 4783814
    WK1800
    Poziom 13  
    Tak to prawda że w renomowanych kolumnach jak LDM to piszą że jest celestion głośnik itd...... Natomiast w tych kolumnach co ujęto w temacie nic nie wiadomo jakie głośniki tylko niby niemieckie. Nie usłyszałem na forum ani jednej pozytywnej wypowiedzi na temat tych kolumn . Warto było zasięgnąć opinii , która przydała się mi oraz też i innym kolegom w tym temacie. Pozdrawiam
  • #19 4784416
    SzokalML
    Poziom 36  
    Na aukcjach (nie tylko tego producenta) popularne jest określanie chińszczyzny jako "niemieckich" produktów. Pewnie chodzi o to żeby ktoś dał się nabrać na "niemiecką solidność" :)
  • #20 4784702
    Dj Snake
    Poziom 22  
    Ocena: 16
    A mi się raczej wydaje, że na częściej niż niemiecki produkt można zobaczyć kolumny na zamiennikach Tonsila czy Eminence albo lepszych producentów, co według mnie nadaje się tylko do tematu "Śmieszne Aukcje" jeśli takowy istnieje
  • #21 4927782
    Mateusz66
    Poziom 2  
    a może mi ktoś doradzic jakieś niedrogie kolumny tak do 1500zl na wiejskie dyskoteki nie muszą byc jakieś mocne tylko żeby były trwale ???
  • #22 4934598
    hirogen
    Poziom 33  
    Mateusz66 napisał:
    a może mi ktoś doradzic jakieś niedrogie kolumny tak do 1500zl na wiejskie dyskoteki nie muszą byc jakieś mocne tylko żeby były trwale ???

Najlepiej poszukaj na allegro coś z LDM elestra pol-audio
  • #23 4935154
    djdinitro
    Poziom 26  
    Ocena: 22
    diyManiek napisał:
    a dokladnie mówiac jest to seria PS alpharda...
    Bez komentarza. Kasa wyrzucona w bloto.
    A maz jakies zazuty do tej seri?ja z nich jestm zadowolony co prawda sa to okropnie trudne i humorzaste przetworniki ale swoje grają i wygladaja całkiem przyzwoicie,w tej cenie to jest chyba najlepsza relacja cena=jakosc. taki ciekawy podam klimat...na jednym z przetwornikow miałem zerwana nalepke i dałem drukowana we własnym zakresie naklejke Celestion Truevoxe...uwiezycie ze koles od nagłasniania koncertow powiedział ze mam dobre gary?nawet po podłaczeniu go w monitor sceniczny powiedział to samo..a jak potem przypomniałem ze to alfred to zdębiał i sie zajakał.
  • #24 4936857
    diyManiek
    Poziom 29  
    Ocena: 65
    Mam zarzuty do 15`` :) 10`` jeszcze ujda wzialem raz na probe PS10 16ohm i jakos to gralo pod git basowa w pasmie niskiego srodka dosc sympatycznie jednak nie bylo odpowiedniego srodka powyzej ... i górki. HandBox je wrzuca (PS) rowneiz w swoje paczki tak slyszalem.
  • #25 5540330
    kuba021
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    Witam koledzy mam power sound na Eminence i na wzmacnianym drajweze i ciągnie mi to elmuz 2804 i nawet to się dobrze sprawuje..Zamierzam kupić LDM PST 1018 i moje pytanie czy firma Ldm robi takie głośniki ale przy 4ohm??i czy to da lepszy efekt od power sound 2*18 1000rms??
    Nie checę zakładać nowego tematy
  • #26 5543447
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1714
    LDM ma w ofercie tylko ośmioohmowe PST. Być może na zamówienie zamontują przetwornik o impedancji 4R. Zapytaj.
    Zrób sam suba, nie jest to takie trudne. Za cenę jednego PST-1018 masz dwa suby na porządnych przetwornikach B&C.
    http://sklep.fabrykadzwieku.net.pl/sort/2a/fi...show/Poka%C5%BC/Naglosnienie/Glosniki/page/2/
    Na pewno będą lepsze od Power Sound.

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy opłacalności zakupu kolumn głośnikowych producentów HIGH POWER i POWER SOUND o mocy 400-500 W na stronę, z przeznaczeniem do nagłośnienia zespołu muzycznego na imprezy do 200 osób. Użytkownicy zdecydowanie odradzają zakup tych kolumn ze względu na niską jakość zastosowanych przetworników, często bezfirmowych lub podrabianych (np. Alphard z zerwaną naklejką, fałszywe oznaczenia niemieckiego pochodzenia), brak zwrotnic lub ich niską jakość, stosowanie piezoelektrycznych driverów wysokotonowych oraz znaczne zafałszowanie parametrów technicznych. W efekcie dźwięk jest nieczytelny, z dużymi dziurami w paśmie przenoszenia, a awaryjność wysoka. Cena około 1200 zł za dwie kolumny jest uważana za nieadekwatną do jakości. Zalecane jest dołożenie środków i zakup kolumn markowych, takich jak LDM (np. modele PXP 315, PDP 612, PLP 315) lub Elestra, które oferują lepsze głośniki (np. Celestion, Eminence, Beyma, Selenium) i solidniejszą konstrukcję na lata. Niektórzy użytkownicy sugerują samodzielny zakup obudów i głośników renomowanych firm, aby uniknąć niskiej jakości komponentów stosowanych przez HIGH POWER i POWER SOUND. W dyskusji pojawiły się także uwagi o problemach z gwarancją i obsługą producentów tych kolumn. Podsumowując, kolumny HIGH POWER i POWER SOUND nie są rekomendowane do profesjonalnego użytku, a lepszym wyborem są produkty polskich marek LDM i Elestra, które oferują wyższą jakość dźwięku i trwałość.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA