logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak stworzyć program do odczytu danych z portu COM i zapisu do pliku txt?

dexter74 07 Lut 2008 13:02 4203 7
REKLAMA
  • #1 4779516
    dexter74
    Poziom 13  
    Ocena: 49
    Koledzy programiści - potrzebny programik do odczytu danych z portu COM.
    Jestem za cienki na coś takiego, nie mam doświadczenia w programowaniu. Od razu piszę - to nie na żadne zaliczenie, ani zarobek, po prostu chcę sobie życie ułatwić.

Potrzebny programik, który odczyta coś co wpada na port COM i zapisze to do txt. Nawet może być to Excel z makrem.

Widzę to tak oczyma bujnej mej wyobraźni: program ma guzik, klikam guzik, wysyłam z zewnątrz coś na COM, program to odczytuje i zapisuje gdzieś jako plik txt. I tyle. Dla speca banał może, dla mnie nie bardzo...

/edit: widzę po przejrzeniu archiwum, że już trochę o tym było, ale jak pisałem - nygus jestem w programowaniu (no, może poza VBA w MS Office) i nie wiem od czego zacząć. Wszelkie porady jak to ugryźć mile widziane.
  • REKLAMA
  • #2 4780795
    kleha
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Jak chcesz robić odczyt z RS'a niezbyt automatycznie to wystarczy ci hyper terminal z Windowsa (lub jakikolwiek inny terminal). Ustawiasz sobie parametry transmisji (dokładnie takie same jak w urządzeniu nr 2) i otwierasz port. Dane są widoczne w formie tekstu w oknie terminala. Wystarczy kliknąć ZAPISZ i już masz to w pliku.

Jeśli chciałbyś aby to działo się automatycznie to trzeba by było już napisać jakiś programik. Sprawa też nie jest trudna. Np do Delphi czy Buildera jest fajny komponent cport. Banalny w programowaniu. Daj znać co dokładnie potrzebujesz. Postaramy się pomóc... :)
  • REKLAMA
  • #3 4781100
    dexter74
    Poziom 13  
    Ocena: 49
    Udało mi się zdobyć od bardzo pomocnego Marcina Ch. ;-) prawie pasujący mi progs w Delphi. Użył w nim komponent VACom.

Progs jest dość prosty nawet dla takiej sieroty jak ja, choć sam bym tego nie napisał. Po prostu rozumiem większość procedur.

Program pobiera dane z COM'a i przyrostowo zapisuje w pliku tekstowym przy zamknięciu. Zostało mi tylko dorzucić pole tekstowe, w którym będzie wpisywany "z ręki" identyfikator dla danych (wiersz w pliku zrzutu będzie zawierał identyfikator i pobrane dane) oraz zapis bez zamykania programu, ale to powinienem zrobić sam.

W razie problemów pozwolę sobie Was zapytać o radę.

Dziękuję.
  • #5 4791925
    SACZI
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    dexter74 napisał:
    może być to Excel z makrem.

Skoro potrafisz "klecić" makra,to zainteresuj się kontrolką MSComm32 właśnie po excel'em.
    W pomocy VBA jest dużo na ten temat.
    Jest to bardzo prosta i wydajna metoda na oprogramowanie portu szeregowego.
  • REKLAMA
  • #6 4796853
    gg12443379
    Poziom 2  
    Dexter, jak sobie z tym poradzisz to proszę daj znać, bo mam ten sam dylemat tylko potrzebuję to zrobić pod linuksem, może będziesz miał cos podobnego?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 4798775
    gg12443379
    Poziom 2  
    KeinXor, dzięki za podpowiedzi, ja przeczytałem Twoje posty dokładnie i uważnie, poprostu myślałem, że ktoś ma coś gotowego, bo niestety jest to dla mnie temat zupełnie nowy, więc muszę na poznanie jego poświęcić sporo czasu, który mam znacznie ograniczony, a jakoś z tego problemu muszę wybrnąć. Dzięki jeszcze raz. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy stworzenia prostego programu do odczytu danych z portu COM i zapisu ich do pliku tekstowego. Propozycje obejmują użycie standardowego terminala (np. Hyper Terminal w Windows) do ręcznego zapisu danych oraz napisanie własnej aplikacji z wykorzystaniem komponentów do obsługi portu szeregowego, takich jak cport dla Delphi/Buildera lub VACom. Autor uzyskał działający program w Delphi, który przyrostowo zapisuje dane z portu COM do pliku tekstowego przy zamknięciu aplikacji, planując dodanie funkcji wpisywania identyfikatora i zapisu bez zamykania programu. Alternatywnie, dla osób znających VBA, sugerowana jest kontrolka MSComm32 w Excelu do prostego programowania portu szeregowego. Wskazano również archiwalne wątki i narzędzia, takie jak synaser, które mogą pomóc w rozwiązaniu problemu. Jeden z uczestników poszukuje podobnego rozwiązania pod system Linux.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA