logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego pompa Grundfos przeciąża przetwornicę 12V/230V 1000W Profitexx?

KontixR 09 Lut 2008 20:49 5385 14
REKLAMA
  • #1 4788096
    KontixR
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Mam taki problem a mianowicie mam przy piecu CO pompe grunfosa , steruje ja sterownikiem kotła miałowego Tornado firmy Foster , i jako zabezpieczenie przeciwko brakowi fazy zakupiłem przetwornice 12v /230v 1000W Profitexx , a problem polega natym że wszystko działa sprawnie oprucz pompki ,jak ja załącze to przetwornica wykrywa dużą potrzebe mocy , przeciążenie i się wyłącza i w takim wypadku jakie to zabezpieczenie skoro niedziała . Sam sterownik i wentylator działaja bez zażutu aż rozładuja akumulator . Pytanie skoro wszystkie elementy działają bez zażutu na sieci 230v to dlaczego niechce działać normalnie pompka ,tylko nagle potrzebuje kilka razy tyle napięcia .Czy jest jakiś prosty sposób na uspokojenie tego zjawiska , Z góry dzięki Pozdrawiam KontixR
  • REKLAMA
  • #2 4788311
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    czy przypadkiem nie jest to pompa z wbudowanym elektronicznym regulatorem ( falownikiem ) , jaką moc ma ta pompa
  • #3 4789625
    *paweł*

Specjalista Automatyk
    Ocena: 95
    Zazwyczaj pomki jednofazowe mają kondensator w środku.Może to wpływa na działanie przetwornicy.Masz dostęp do jakiegoś UPSa?Spróbuj zapiąć samą pomke i zobacz co się dzieje.
    Pozdrawiam
    Konto firmowe:
    Automation-Systems
    Domatków 36, Kolbuszowa, 36-100 | Tel.: 17 XXXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: automatyka-sklep.eu
  • #4 4791534
    KontixR
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Dzięki , sprostowanie - jest to pompa Grundfos UPS 25 - 40 180 3 biegowa , oczywiście z kondensatorem - jakoś musi ruszyć . Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 4806597
    borys-20
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Czy pompkę podłączasz bezpośrednio do przetwornicy, czy przez sterownik pieca ? Może problem tkwi w sterowniku , który moduluje w jakiś sposób zasilanie pompki . Mój znajomy ma zwykłego UPSa od kompa + dodatkowy akumulator (kwasowy - używany z samochodu ) i wszystko działa ok. Pompkę w jego sterowniku włącza przekaźnik. Proponuję podłączyć samą pompkę bezpośrednio do przetwornicy ( na próbę ). A swoją drogą czy to piec z podajnikiem ? bo zastanawiam się nad mocą Twojej przetwornicy , czy aby nie za duża ?
    Pozdrawiam.
  • #6 4861669
    marcino2000
    Poziom 24  
    Ocena: 167
    w obiegu wody powinienes miec zawór zwrotny, który w razie braku zasilania pompy przełącza obieg z wymuszonego na grawitacyjny(tzw. by-pass), tak więc takie zabezpieczenie nie powinno być potrzebne /poprawcie mnie jesli sie myle/ jesli był bys zainteresowany moge podesłac foto tego ukladziku
  • REKLAMA
  • #7 4940447
    daffy24
    Poziom 1  
    witam na forum. Zawór zwrotny zda egzamin jesli cała instalacja C.O jest wykonana z zachowaniem zasad GRAWITACJI, jesli wszedzie są dolne zasilania to taki zawór niezda egzaminu i trzeba sie męczyc z układami podczymania pracy pompy C.O.
  • #8 4964398
    zaspany
    Poziom 12  
    Ocena: 27
    Najpierw sprawdz wydajność pradową przetwornicy.
    Ja mam taką niby 300W (kolo 1,3A) ale pracy dorywczej a długotrwale to tak z 150W pociagnie. Próbowalismy ja na wiertarce-jak małe obroty ok ale wiecej gazu to przetwornica sie wyłancza.

GRUNDFOS UPS 25-60

DANE TECHNICZNE:

- Moc ( I/II/III bieg ) - 50W/60W/70W
    - Zasilanie - 230 V
    - Max. ciśnienie robocze - 10 bar
    - Długość montażowa - 180 mm
    - Średnica przyłączy - 1" (przy zastosowaniu śrubunków)
    - Temperatura cieczy- od 2C do 110C
    - Wysokość podnoszenia słupa wody - 6 metrów
    - Waga 2,7 kg

plus wentylator z 80W sterownik pewnie z 5-10W.
  • REKLAMA
  • #9 4964445
    jacekko63
    Poziom 31  
    Ocena: 319
    Problem prawdopodobnie tkwi w przetwornicy,a dokładnie w kształcie napięcia,które w tym właśnie przypadku nie jest sinusoidą.Trzeba poszukać "odpowiedniej przetwornicy" która bez problemu pociągnie pompkę.
  • #10 4978628
    Radzich
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Bardzo prawdopodobne że to właśnie UPS ma na wyjściu prostokąt a nie sinusojdę. Takie UPS'y działaja dobrze z zasilaczami impulsowymi, które nie potrzebują sinusojdy.
  • #11 4983480
    SOWICKI
    Poziom 2  
    Do pompy przy piecach CO musi byc przetwornica o przebiegu sinusoidalnym inaczej działać nie będzie
  • #12 5154558
    goldboss
    Poziom 18  
    Ocena: 100
    Ja mam przetwornicę Profitexx pci-600 i napędza ona 2 pompki przez sterowniki i wszystko jest ok.
    Natomiast nie wiem czy ona ładuje mi akumulator
    na wyjściu jest 13.85v. Czy tyle ma być?
    Jak podłącze akumulator to jest 13.45v
  • #13 5154962
    mija2
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    witam ,zgadza sie ,podłacz samą pompkę do przetwornicy ,może trochę buczec ,lecz powinna chodzic ,robiłem takie awaryjne zasilania na przetwornicach tej firmy i wszystko było ok ,i to że ludzie robią c.o na miedziance bez grawitacji to standard ,i odpowiednie zabezpieczenia to potrzeba 1 stopnia , zwłaszca zasilanie pompki , widziałem różne ściany wywalone przez piec ,i wedle mojego doswoadczenia , 3 grzejniki na grawitacji reszta na miedziance ,zawór bezpieczenstwa ,i awaryjne zasilanie pompki c.o ,to takie w miare ,podkreslam w miare bezpieczne rozwiązanie ,ja osobiście mam ups 4500W i powyższe zabezpieczenia ,i śpię w zimę w miare spokojnie
    pozdrawiam
  • #14 5178779
    Jarek 17a
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam, posiadam pompę grunfos z kondensatorem. Podłączona jest do przetwornicy 150W i bez problemu pracuje (trochę buczy, że w całym domu słychac). Nie raz już brakowało prądu i instalacja pracowała przez 7-8 godzin. Dlatego uważam, że zwykła przetwornica może obsługiwac normalną pompę co.
  • #15 5190433
    AWIk
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    Ja mam UPSa 750VA, który zasila pompkę i automatykę kotłowni (czujniki, sterownik). Działa bez zarzutu.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy przeciążania przetwornicy 12V/230V 1000W Profitexx przez pompę Grundfos UPS 25-40 180 z kondensatorem, stosowaną przy piecu CO sterowanym przez sterownik Tornado firmy Foster. Przetwornica wyłącza się przy załączeniu pompy z powodu wykrycia nadmiernego poboru mocy. Dyskusja wskazuje, że przyczyną może być kształt napięcia wyjściowego przetwornicy – często jest to napięcie o przebiegu prostokątnym, a nie sinusoidalnym, co powoduje problemy z silnikami indukcyjnymi pomp. Zaleca się stosowanie przetwornic o przebiegu sinusoidalnym, które lepiej współpracują z pompami CO. Wskazano również, że podłączenie pompy bezpośrednio do przetwornicy (bez sterownika) może pomóc w diagnozie problemu. Dodatkowo poruszono kwestie zabezpieczeń instalacji CO, takich jak zawory zwrotne i układy grawitacyjne, które mogą eliminować potrzebę awaryjnego zasilania pompy. Przykłady innych użytkowników pokazują, że pompy Grundfos z kondensatorem mogą być zasilane przetwornicami o mocy od 150W do 750VA, pod warunkiem odpowiedniego kształtu napięcia i prawidłowego doboru mocy przetwornicy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA