logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie kolumny do Unitra-Fonica PW 9010 2x35W 8Ω – dobór mocy i opinie o wzmacniaczu

etherez 29 Gru 2003 10:48 95555 122
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jakie kolumny 8 Ω i o jakiej mocy dobrać do wzmacniacza Unitra-Fonica PW 9010 2×35 W oraz co sądzić o tym wzmacniaczu?

Do PW 9010 najlepiej dobrać kolumny 8 Ω o mocy mniej więcej 40–80 W RMS na sztukę; w wątku padły wskazówki, że minimum to okolice 40–45 W, a bezpieczny zapas to około 60–80 W RMS, bo ten Unitra ma spory zapas mocy [#454504][#454520][#454557] W małym pokoju lepiej sprawdzą się monitory/podstawkowe albo niewielkie dwudrożne lub trójdrożne zestawy niż duże kolumny, a wysokotonowy powinien być mniej więcej na wysokości uszu; jeśli stoją blisko ściany, szukaj obudowy z BR z przodu i odpuść tanie ALDA, bo została oceniona jako bazarowa tandeta [#456912][#456932][#456869] Jeśli chcesz budować sam, padła konkretna propozycja: 2× ARN 150-03-4 połączone szeregowo z GDWK 11/100 w obudowie 15–20 litrów [#454623][#454971] Sam wzmacniacz oceniono pozytywnie jako solidną, „historyczną” konstrukcję z urokiem, lepszą niż nowoczesny bumbox [#454520][#457039] Wartość zestawu wzmacniacz + kolumny oszacowano na około 200 zł [#454520]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 454212
    etherez
    Poziom 11  
    Witam.
    Mam wzmacniacz WZMACNIACZ UNITRA-FONICA PW 9010 i nie wiem jakie głośniki będą do niego pasowały. Wogóle jestem zielony w tych sprawach i nie wiem jakie parametry powinny mieć głośniki jeśli wzmacniacz jest 2x35W na 8om.
    Wiem tylko, ze powinny mieć co najmniej 8om, żeby wszystko było ok. ale w jakich granicach powinna się wahać moc głośników? Z góry dzięki za pomoc.
    p.s. co myślicie o tym wzmacniaczu?
    Nadaje się do czegoś?
    Jaka jest jego wartość?
  • REKLAMA
  • #2 454504
    w1m
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Zależy ile chcesz przeznaczyć pieniędzy na te głośniki
    Powinny mieć powyżej 45W no i 8 Ohm
    Możliwie jak największej średnicy (nisko tonowy) i z solidnym magnesem
    Dobre głośniki to o 80% lepsza jakość dzwięku
  • #3 454516
    etherez
    Poziom 11  
    a jest jakas gorna granica mocy?
  • REKLAMA
  • #4 454520
    Jan Śliwa
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Wzmacniacz fajny ,chociaż historyczny trochę,ale własnie dlatego ma urok..Kup gdzies tanio jakieś 2-dwu,albo lepiej 3-trój drożne/głosnikowe kolumienki przynajmniej 40-watowe,albo mocniejsze i powinno to"pochodzić". Wzmacniacz+kolumny to jakieś do 200zł jest warte. J.Ś.
  • REKLAMA
  • #5 454549
    etherez
    Poziom 11  
    dzieki, a co z ta gorna granica? nic sie nie stanie jak kupie za mocne glosniki?
  • #6 454557
    makrel
    Poziom 13  
    wzmacniacze unitry maj to do siebie ze maja duzy zapas mocy i te 2x35 to jest takie prawdziwe 35W + niezly zapas : )) mialem keidys jakas unitre 2x30W z radiem (nie pamietam modelu) to z łatwoscia przesterowalo moje kolumienki 100W z wiezy :) (bass dalem gdzies na godzine 3 :P ) to tobie radzilbym kolumienki tak zeby z te 80W w sinusie mialy ... niech nikt sie nie smieje ale lepiej miec maly zapas niz latac pozniej do servisu z kolumnami
  • #7 454600
    etherez
    Poziom 11  
    a 60 W wystarcza? co to znacyz w sinusie? ;)
  • #8 454623
    sauron9
    Poziom 22  
    Ocena: 16
    Do tego wzmaka proponuję 2* ARN 150-03-8 w szeregu i kopułka gdwk 11/100, poudło br objetości 15-20 litrów. Jest to sprawdzona konstrukcja i Twój wzmak powinien sobie z nią poradzić

makrel --> jak ma sie troche wyobraźni to do serwisu nie trzeba będzie latać, bo gałką Volume to też trzeba umieć kręcić... Poza tym im mocniejszy wzmak, tym lepszą ma kontrolę nad kolumnami i lepiej je wysterowuje, poza tym nie przesterujesz wzmaka, jak dasz głośniej
  • #9 454971
    Sound Wave
    Spec od akustyki
    Ocena: 31
    jak dasz w szeregu to wzrośni do 16 ohm a wzmak ma 8 daj 2 tesle 15/03/4 i połącz szeregowo wtedy optymalnie wykorzystadsz jego moc
  • #10 455058
    sauron9
    Poziom 22  
    wojciech_pieniak masz racje, mój błąd, chodziło mi o 150-03-4 a nie jak napisałem 150-03-8. Sorki za zamieszanie
  • REKLAMA
  • #11 455425
    etherez
    Poziom 11  
    a moze zaproponujcie jakies konkretne gotowe kolumny bo nie wiem o czym piszecie ;)
  • #12 455564
    sauron9
    Poziom 22  
    Nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałem. Chcesz kupić gotowe kolumny czy głośniki i kolumny sam zmontować?
  • #13 455578
    etherez
    Poziom 11  
    gotowe kolumny, sory jesli cos zle napisalem.
  • #14 456030
    sauron9
    Poziom 22  
    A ile masz na to pieniędzy :?:
  • #15 456817
    etherez
    Poziom 11  
    zmiana planow. jednak kupilem amplituner onkyo tx-7420. 2x50W na 4ohm. Teraz mam pytanie, czy kolumny 60W 8ohm beda odpowiednie?
  • #16 456828
    zoltar
    Poziom 24  
    Ocena: 24
    Będą. Tylko nie uzyskasz na nich pełnej mocy z amplitunera, lecz wbrew pozorom wcale to nie ma takiego istotnego znaczenia.
    Mogę spytać jakie kolumienki planujesz, czy też z allegro ? ( producent, model ). I jeszcze jedno, kolumienki powinieneś dobireć do pomieszczenia i swoich preferencji. Więc do amplitunera napewno się nadadzą, ale czy bedą w twoim przypadku dobrze wykozystane to jeszcze zależy.
  • #17 456841
    etherez
    Poziom 11  
    nie chce uzyskiwac maksymalnej mocy. mam maly pokoj, zalezy mi na tym zeby graly czysto. sa to glosniki alda (tak napisal sprzedajacy, nie wiem czy to firma, jesli tak to nie znam jej). Na szczescie bede mial mozliwosc posluchac ich bo gosc mieszka 4 przystanki ode mnie. co to za firma ta alda?
  • #18 456852
    etherez
    Poziom 11  
    to jest ich caly opis z aukcji:
    Sprzedam tanio kolumny pare,kolor czarny ze srebrna obwódka wokół głosników wymiary 40x20x25cm.Głosnik 60 W i wysokotonowy. Stan wizułalny bardzo dobry, nie sa ani obite czy tez porysowane. Ciekawa stylizacja, maja zdejmowana z przodu oslone z czarnego materialu. Niesteny nie mam zdjecia... Maja 2 lata, nadaja sie doskonale do małych pomiszczeń. Charakteryzuje je czysty i przejrzysty dzwiek. Zapraszam do licytacji. NAPRAWDE WARTO GORACO POLECAM.
    zdjecia niestety nie ma
  • #19 456859
    zoltar
    Poziom 24  
    Słuchaj. Daj sobie spokuj z firmą ALDA. Ona mi śmierdzi bazarową tandetą. Coprawda nie widziałem, ani nie słyszałem żadnych ich kolumn , ale produkują kiepściutkie głośniki zato parametry jakie na nich piszą to istny END.
    Lepiej odpuść.
  • #20 456862
    etherez
    Poziom 11  
    w takim razie co polecasz? chcialbym kupic na allegro do 100zl
  • #21 456869
    zoltar
    Poziom 24  
    Ej ten aplitunerek zasługuje na coś droższego.
    Podam wskazówki.
    Jak masz mały pokuj do staraj się szukać monitorów. Przypuszczam, że bedą stały blisko ściany to zważaj nato żeby otwór br był z przodu.
    Natomiast za 100zł to cięzko kupić nawet dobre słuchawki. Nie śpiesz się dozbieraj, może coś na raty. Chociaż dźwiekiem np: Tonsilu nie jestem zauroczony to w Twoim przypadku mugłbybyć dobrym kompromisem ( cena/jakość).
  • #22 456894
    etherez
    Poziom 11  
    a moge liczyc na Twoja pomoc w znalezieniu czegos? napisz jakie parametry powinny miec takie satelitki. tak ogolnie zeby wszystko bylo w porzadku, tzn w jakim przedziale powinna sie miescic moc i jaka bedzie optymalna.
  • #23 456912
    zoltar
    Poziom 24  
    Okreslenie satelitka raczej kojaży mi się z czymś co wspułpracuje z subem. Rozglądaj się za monitorami.
    Teraz kwestia czy wolnostojące, czy podstawkowe.
    Chodzi o to żeby głośniki wysokotone były mniejwiecej na wysokości uszu.
  • #24 456920
    etherez
    Poziom 11  
    dlaczego musza byc na wysokosci uszu? a niedobrze jest postawic sobie je na regale wysoko? czym sie roznia monitory od zwyklych kolumn? chcialbym zeby mialy wyrazne basy. (nie wiem dlaczego ale wydaje mi sie ze male monitorki beda mialy razej slabe)
  • #25 456932
    zoltar
    Poziom 24  
    Tak to prawda. Ale przy dużych kolumnach w małym pomieszczeni i tak nieosiągniesz niskiego basu zato dźwięk może być nieprzyjemnie zdudniny.
    W takim przypadku dobrym kompromisem są monitory, które dadzą dobry energiczny i impulsywny bas, bez najnizszych częstotliwości , których i tak niebedzie w przypadku dużych kolumn pracujących w niewielkim pokoju. Pomieszczenie również ma swoje własciwości akustyczne wynikające z praw fizyki.
    Stereotyp mówiący, że z małych kolumn nie mozna uzyskać dobrego basu jest bzdurą.
    Głośniki wysokotonowe powinny być na wysokości uszu z tego względu , że w miarę odchylania się od ich osi skuteczność promieniowanego dźwieku spada. Oczywiście każdy ma jakieś ograniczone możliwości i regał jest lepszym rozwiązaniem niż balkon :))).
    PS
    Mam nadzieję, że ostatnim zdaniem nieuraziłem nikogo.
    Czyli rozumiem szukamy podstawkowców.
  • #26 456935
    etherez
    Poziom 11  
    no skoro tak mowisz to chyba tak :) tylko ja nie mam pojecia co bedzie dobre. ten gosc od glosnikow alda napisal ze sa bardzo dobre do malych pomieszczen i daj czysty i przejrzysty dzwiek wiec moze warto ich posluchac... sa tanie. moze kiedys je zamienie jak bede mial kase. te sa wystawione z opcja kup teraz za 100zl ale mysle ze uda sie jeszcze taniej kupic
  • #28 456951
    etherez
    Poziom 11  
    a te nie sa za duze dla mnie?
  • #29 456961
    zoltar
    Poziom 24  
    To są stosunkowo małe kolumny. Na zdjęciu tak jakoś sporo wyglądają. Ja mam monitory znacznie wieksze.
    Acha jeżeli faktycznie chcesz pozostać ze stawianiem kolumn na regałach ( rozumiem - trzeba mieszkać, spać i jeszcze mieć gdzie upchać manele )
    to unikaj kolumn z gwizdkami tubowymi. One mają bardzo silną charakterystykę kierunkową.
  • #30 456968
    etherez
    Poziom 11  
    a ktore to sa gwizdki?? ;) niestety nie moge ich inaczej postawic bo bym nie przeszedl przy poscielonym lozku. no chyba ze na biurku przed monitorem komputera. w ogole ja ten amplituner chce podlaczyc do kompa, da sie z tego wykrzesac jakis przyjemny dzwiek czy niebardzo? komputer mozna podlaczac pod tape? w tym amplitunerze nie ma wejscia AUX

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy doboru kolumn głośnikowych do wzmacniacza Unitra-Fonica PW 9010 o mocy 2x35W przy impedancji 8Ω. Zalecane są głośniki o impedancji 8Ω i mocy nominalnej powyżej 40-45W, najlepiej z zapasem mocy do około 80W, aby uniknąć przesterowania i uszkodzeń. Wzmacniacz ma charakter historyczny, ale jest solidny i nadaje się do użytku domowego, choć jego wartość rynkowa jest niska. Wskazano, że większa średnica głośnika niskotonowego oraz solidny magnes poprawiają jakość dźwięku. Proponowano kolumny 2- lub 3-drożne, monitorowe, z otworem bass-reflex z przodu, co jest korzystne przy ustawieniu blisko ściany w małych pomieszczeniach. Głośniki wysokotonowe powinny być ustawione na wysokości uszu dla optymalnej efektywności.

Wielu uczestników odradzało głośniki marki ALDA ze względu na niską jakość i tandetę, natomiast polecano głośniki Tonsil (np. model Perfect 150) oraz czeskie Tesla (np. ARN 150-03-4). Dyskutowano także o głośnikach Alphard i Boschmann, gdzie Alphard LW800 i LW1200 były często polecane jako ekonomiczne rozwiązania, choć z zastrzeżeniami co do jakości i trwałości, szczególnie serii HW. Boschmann oceniano jako lepsze do zastosowań samochodowych. Wskazano, że do małych pomieszczeń lepsze są monitory podstawkowe niż duże kolumny wolnostojące, które mogą mieć problemy z basem i akustyką.

Poruszono także kwestie podłączenia wzmacniacza do komputera przez wejście Tape, co jest możliwe, ale jakość dźwięku zależy od źródła i kolumn. Wskazano, że do wzmacniaczy o mocy około 50-60W RMS na kanał kolumny o mocy nominalnej zbliżonej lub nieco wyższej są optymalne. W dyskusji pojawiły się także porady dotyczące budowy własnych kolumn z wykorzystaniem głośników Tesla ARN i GDWK, a także sugestie dotyczące filtrów zwrotnic i częstotliwości podziału (np. 3 kHz).

W kontekście innych zastosowań wymieniano wzmacniacze i kolumny do nagłośnienia klubowego, subwoofery o dużej mocy oraz zestawy 5.1 do komputera, gdzie budżet i jakość były kluczowymi czynnikami. Wskazywano, że za niską cenę (np. do 100-200 zł) trudno kupić dobre kolumny, a lepiej dozbierać do wyższej kwoty lub rozważyć używany sprzęt.

Podsumowując, do Unitra-Fonica PW 9010 rekomendowane są kolumny 8Ω o mocy nominalnej około 40-80W, najlepiej monitorowe, z dobrymi głośnikami niskotonowymi i wysokotonowymi, ustawione odpowiednio w pomieszczeniu. Warto unikać tanich, nieznanych marek typu ALDA, a zamiast tego rozważyć Tonsil, Tesla, Alphard (z uwagami) lub inne sprawdzone modele. Przy wyborze należy uwzględnić akustykę pomieszczenia, sposób ustawienia kolumn oraz charakterystykę wzmacniacza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA