logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

unitra WS 304 S -naprawie obecnego zestawu lub kupno new

brat_dalton 25 Kwi 2005 18:01 4017 35
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Czy opłaca się remontować stare kolumny UNITRA ZG40, czy lepiej kupić nowe do WS 304 S i jak je podłączyć do magnetofonu Panasonic?

Nie opłaca się przerabiać starych ZG40 na około 100 W; lepiej kupić nowe kolumny, a wzmacniacz WS 304 S może je na razie napędzać [#1436283][#1440515] Najlepiej oceniano Altus 300, bo według forum grają lepiej niż Altus 200, które są bardziej „dudniące”; jako tańszą alternatywę wskazywano też Tonsil Mistral, a o Fenixach pisano, że to budżetówka z małą ilością basu [#1437542][#1440220][#1439127] Do pełnego wykorzystania takich kolumn i bez ryzyka przesteru warto później dobrać wzmacniacz około 80–120 W na kanał, najlepiej co najmniej 100 W/8 Ω, a przy 6 Ω wzmacniaczowi nic nie będzie; z 4 Ω trzeba uważać [#1437024][#1440515][#1439703][#1441251] Do magnetofonu Panasonic z wyjściem słuchawkowym potrzebujesz kabla lub przejściówki z małego jacka na DIN 5-pin albo podwójny cinch [#1440515] Przy zakupie używanych kolumn pytaj o rodzaj i wiek zawieszeń górnych, głośniki oraz efektywność, a piankę sprawdź pod kątem żółknięcia i mięknięcia [#1442424][#1443677]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 1436227
    brat_dalton
    Poziom 11  
    witam jestem kompletnie zielony w tych sprawach wiec prosze o pomoc, oto moja sytuacja:
    1)posiadam wzmacniacz UNITRA WS 304 S 2x25 W 8 Ω
    2)2 kolumny UNITRA TONSIL ZG 40 (lub są to ZG 40 i nie mogłem dobrze rozczytać czy są z "i" czy bez) moc nominalna 40 W
    posiadaja one głośniki
    niskie tony: TONSIL GDN 20/30 30 W
    średnie tony: TONSIL GD 12/5/4 5 W
    wysokie tony: TONSIL 9/80 80 W

Kolumny nie działają znaczy wszystkie głośniki są zepsute

3)amplituner UNITRA STEREO TOSCA 303 8 Ω
    4)radiomagnetofon PANASONIC RX-ED707 33W

A teraz Problem:
    do tego magnetofonu który opisiadam chiałbym podłączyć wzmacniacz i jakieś kolumny tylko teraz nie wiem czy te kolumny co mam da się wyremontować ale tak zeby moc nominalna jednej kolumny wynosiła około 100 W lub wiecej ( chodzi mi o poprawienie mocy kolumny )i aby dzwięk był ładny ( dobry bas i reszta )
    czy lepiej kupić nowe kolumny a jeżeli tak to jakie. Na cały interes moge przeznaczyć około 1000 zł

jeżeli bedzie potrzeba podam wymiary kolumny

aha i słucham hausu lekkiego techono oraz hip hopu wiec chiał bym kolumny odpowiednie do tego typu muzy pokuj mam małej wielkości około 16 m2

chiał bym aby kolumny jeżeli te wyremontuje lub kupie nowe miłdy dobry dziwiek i niezłą moc, chiałbym kolumny np spokojnie móc wynieśc na dwór i zapuścić muze tak zeby była bardzo dobrze słyszalna ale zalezy mi jednocześnei na ładnym brzmieniu w pokoju

Oto moje propozycje
    WHARFEDALE Diamond 9.0 - 229 zł za szuke
    DALI Blue 2002 - 712 zł za 2 szt
    DALI Blue 3003 - 891 zł za szt
    DALI CONCEPT 1 - 400 zł za sztuke
    TONSIL Czat 130 - 400 zł za szt
    TONSIL ALTUS 200 - ok 500 zł

ale to takie tam moje wyszukane jest masa na allegro np które ogladałem
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=48369166
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=48597569
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=48695020

ale prosze o porade czy wyremontować te kolumny a jeżeli tak czy da sie zwiekszyc ich moc prze zakup lepszych głosników o wiekszej mocy czy wtedy głosniki bedą nieodpowiednie do kolumn ?? czy może lpiej kupić jakieś kolumny TONSILA słyszałem ze bardzo dobra firma ?? czy wogóle wzmacniacz sie nadaje ?? dziekuje z góry za odp :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1436283
    albino
    Poziom 24  
    Ocena: 95
    Jezeli chodzi o kolumny to te altusy200 sa dobre,a wzmacniacz to tak z 80W-100W do tych kolumn ja bym starych nie remontowal,za male pudlo.Pozdro...
  • #3 1436474
    brat_dalton
    Poziom 11  
    albino no spoKo ale chiałem cos do 1000 zl to np opłacało by sie kupić same kolumny teraz i podłączyc je do tego wzmaka czy jak ??

czy kupic sobie inne kolumny moze zapodacie swoje propozycje był bym wdzieczny i do tego jakis wzmacniacz, czy moze podłacze ja napoczątku do swojego co ty na to ??

Dodano po 3 [minuty]:

TONSIL FENIX-FRONT CZARNA np teraz taką zlukłem http://www.mediasklep.pl/catalog/product_info.php?cPath=86_101&products_id=2178
  • Pomocny post
    #4 1437024
    albino
    Poziom 24  
    Spoko,pasmo pszenoszenia duze dobre kolumny,na poczatek mozesz pod swoj wzm,ale zeby w pelni wykorzystac moc i nie spalic kolumn to kolumna powinna byc okolo (jeszcze raz tyle mocy co wzm).Pozdro...
  • #5 1437059
    brat_dalton
    Poziom 11  
    "Spoko,pasmo pszenoszenia duze dobre kolumny,na poczatek mozesz pod swoj wzm,ale zeby w pelni wykorzystac moc i nie spalic kolumn to kolumna powinna byc okolo (jeszcze raz tyle mocy co wzm).Pozdro..." albino chodzi ci oczywiscie o kolumny TONSIL FENIX-FRONT CZARNA tak ?? te do których podałem linka ?? moim zdaniem fajne kolumienki i nie wielka cena jak na to ?? co ty na to :D no czyli jak bym kupił te koluminki to 600 zł 2 sztuki to mógł bym sobei jeszcze wzmacnaicz kupic :D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 1437418
    albino
    Poziom 24  
    Oczywiscie mowilem o tych kolumnach co podales link.Pozdro...
  • Pomocny post
    #7 1437542
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 1438939
    brat_dalton
    Poziom 11  
    barthezz jak czytałeś posta to chiłem ogarnać wszystko w 1000 zł a tak to za same kolumny zapłace 1400 zł + do tego wzmak około 400 to daje jakieś 1800 :| a to mi się nie usmiecha :D
    czyli uważasz że nie opłaca sie kupować ??
    TONSIL FENIX-FRONT za takie pieniądze nie są adekwatne brzmienia ?? nie bedą mi dobrze dawały ??
    a a tu kolejne 110
    Soundfinder 250

Dodano po 12 [minuty]:

o tu znalazłem jeszcze takie kolumienki:
    Soundfinder 250
    moc znamionowa 110 W
    moc max. 250 W
    impedancja 4-8 Ohm
    pasmo przenoszenia 40-22000 Hz
    efektywność 89 dB
    wymiary 850x240x235 mm
    masa 12,5 kg
    system bass-reflex, 3-drożny
    zalecana moc wzmacniacza 25-200 W
    cena 399 zł/szt.

i do takich mógł bym sobie jszcze pozwaolic na dobry wzmacnaicz który by mi wycisnoł z nich dużo :) co wy na to ?? a po pierwsze czy jezeli bym kupił wzamacnaicz i podłączył go do mojego magnetofonu bo nikt tego pytania nie ruszył (w magnetofonie mam jednynie wyjście na słuchawki)
    to by dobrze to grało nie ztłumiało by kolumn ??

Dodano po 24 [minuty]:

barthezz jeszcze jedno dlaczego mówisz że wzmak 120 W na strone ?? jeżeli producent zaleca wzmacniacz nie wiekszy niż 200 W
  • Pomocny post
    #9 1439127
    stefcio
    Poziom 21  
    Ocena: 27
    Kolego sympatyczny miałem kiedyś podobny dylemat. Mam wzmacniacz UNITRA PW 9010 to jest 2razy35W i chciałem sobie zakupić kolumienki Tonsila z serii Fenix, ale koledzy z forum odradzili i zaproponowali Tonsil Mistral i to był naprawdę strzał w dziesiątkę. Kolumny troszku droższe, ale naprawdę warto było. Ładnie się prezentują i naprawdę ładnie grają. Zamawiałem w hurtowni, bo nie chciałem sklepowej marży, wiec zadzwoniłem do takiej jednej najbliższej mi hurtowni, za przesyłkę było niewiele drożej, ale okazało się wożą towar do mojej miejscowości i przywieźli mi w cenie towaru:-). Dodatkowym plusem było to, że w skład zestawu wchodziły oprócz dwóch frontów dodatkowo dwie satelitki i jeden centralny. Było to dokładnie pierwszego lutego tego tego roku i zapłaciłem 850zł. http://www.tonsil.com.pl/
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic194040.html
  • REKLAMA
  • #10 1439638
    brat_dalton
    Poziom 11  
    stefcio ale czy to nie problem ze ja mam wzmacniacz na 8 Ω, a MISTRAL Front jest na 6 Ω ?? i czy jak załużmy te kolumny MISTRAL to narazie nei bede msuiał zmieniać wzmacniacza ?? a co z wejściami ( kolumna wzmacniacz ) >??< a i z tym radiem jak to jest moge prosić o odp ??
    stefcio czy ten link to jest do tej "hurtowni" :) ?? od której kupowałęś kolumienki ??

http://www.mediasklep.pl/catalog/product_info.php?cPath=86_101&products_id=2180
  • Pomocny post
    #12 1440220
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 1440282
    brat_dalton
    Poziom 11  
    "Co do wzmacniacza to na pewno nie bedzie problemu. A do reszty to się na razie nie zagłębiałem" - czyli co wzmacniacz moze mieć 8 a kolumny 6Ω ?? nie kumam !! te MISTRAL nieźle daja ??
    barthezz czyli ty obstajesz przy Altus 300 ( ale to troche wiekszy koszt :( a co ze wzmacnaiczem ?? 1400 2 kolumy a gdzie tu wzmacnaicz)
  • Pomocny post
    #14 1440334
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 1440335
    brat_dalton
    Poziom 11  
    patrzcie co znalazłem :D http://www.allegro.pl/show_item.php?item=49519178 oraz http://www.allegro.pl/show_item.php?item=49551143 kurcze ciekawe w jakim stanie są te koluminki i odpowiedzcie mi na to pytanie w końcu czy nei bedzie problemu z podłaczeniem wzmacnaicza pod mój magnetofon i jak bym soebi kupił te altusy 300 to narazie mogły by śmigac na moim wzmacniaczu >??<
  • Pomocny post
    #16 1440515
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #17 1441251
    stefcio
    Poziom 21  
    Ocena: 27
    Zgadzam się z kolegą „barthezz” póki nie kupisz nowego wzmacniacza spokojnie i bez stresu możesz podpinać kolumny 8, 6 a nawet i 4omowe tylko wtedy już go tak nie katuj na 4omowych. Podepnij je na dość grubym kabelku. Osobiście ja dalej obstaje przy swoim wyborze Tonsil Mistral kolor calvados prosto od producenta. Będziesz mieć, pewnść że będzie wszystko OK i gwarancja. Zadzwoń do najbliższej hurtowni i porozmawiaj z panami, co do szczegółów ewentualnego transportu.
  • #18 1442208
    brat_dalton
    Poziom 11  
    no witam wiec waham sie teraz pomiedzy tymi dwoma rodzajami kolumn czyli altusy 300 albo nówki mistral :) ciekawe co wybiore :D

Dodano po 3 [minuty]:

a i o jakie rzeczy najlepiej sie pytać ?? przy zakupie używanych kolumienek ??
  • Pomocny post
    #19 1442424
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 1442541
    brat_dalton
    Poziom 11  
    "Przedewszystkim z czego są zbudowane, jakie materiały zawieszeń górnych (pianka, guma, papier) - jeżeli to będzie pianka to ile ma ona lat, jakie głośniki i efektywność kolumny jako całości przy 1W & 1m. Więcej informacji myślę że nie potrzeba."a jak on mam sprawdzic jaka efektywność jako całości przy 1 W & 1m, gdzie sa zawiesznia górne ?? :D sorrki z agłuie pytania ale jestem zielony z tego !! :]

Dodano po 1 [minuty]:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=4955...msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any. te kolumny nie były wcale uzywane :)

Dodano po 4 [godziny] 3 [minuty]:

koleś mówi ze ma je pół roku wiec są nówki chyba bede je jechał sprawdzic a zeszta mozecie sobei luknać na link ostatni link :) dzieki wszysteim za pomoc ale i tak bede tu jeszcze do tego tematu pisał :)
  • Pomocny post
    #21 1443677
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #22 1443693
    albino
    Poziom 24  
    Przy kolumnach 4omy,ten twoj wzmacniacz 8om moze sie zdymic(koncowka mocy).Pozdro...
  • Pomocny post
    #23 1443710
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #24 1443937
    albino
    Poziom 24  
    stefcio napisał:
    Zgadzam się z kolegą „barthezz” póki nie kupisz nowego wzmacniacza spokojnie i bez stresu możesz podpinać kolumny 8, 6 a nawet i 4omowe tylko wtedy już go tak nie katuj na 4omowych.

Kolega jeszcze sie nie zdecydowal wiec mowilem o tym.Pozdro...
  • REKLAMA
  • #25 1445116
    brat_dalton
    Poziom 11  
    o fajni ze dyskusja sie kreci :) kurcze kupił bym te altusy 300 ale czy myslicie ze opłaca sie kupic używane :) mają jakieś pół roku

Dodano po 13 [minuty]:

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=49339035
    a co wy an to ??

Dodano po 2 [godziny] 44 [minuty]:

i co myslicie które wziaść te altusy 300 uzywane 0.5 roku nie były katowane
    czy może te mistrale ( nówki z hurtowni)
    a moze te do których jest ostatni link ( nówki ze sklepu )

co wy na to ?? bo juz nie moge sie zdecywodać a chil bym zkupic koluminki :) tyle zę po altusy musze jechac do poznania wiec troche jest z wawy ale :)
  • #26 1448012
    brat_dalton
    Poziom 11  
    :( czy mógł by się ktos wypowiedizć na temat głosników w ostatnim linku :( ??
  • #28 1448173
    brat_dalton
    Poziom 11  
    aha no przylukałem :) fajne też ale ja i tak nie wiem które wybrać zleży mi zebym nie musił po nie jechać niewiadomo gdzie :)

Dodano po 2 [godziny] 4 [minuty]:

Łukaszz ale o których kolkumnach mówiłeś o tych co ty podałeś linka czy co ja ?? :P
  • #29 1449738
    Łukaszz
    Poziom 14  
    Jak wybierzesz już sobie kolumny jakie chcesz dodaj je do koszyka. Nie trzeba nigdzie jechać jak zamówisz na stronie STXa wypełnia sie taki formólaż w którym podajesz swoje dane i po paru dniach przyjeżdża kurier z przesyłką.
  • #30 1450003
    brat_dalton
    Poziom 11  
    Łukaszz włsąsnie przeczytałem że stx to imitacje tonsila i są gorsze :] a wiesz jak bym kupował przez allegro to chiał bym usłyszceć te altusy ponieważe nei damw ciemno 850 zł :D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Posiadacz wzmacniacza UNITRA WS 304 S (2x25 W, 8 Ω) i kolumn UNITRA TONSIL ZG 40 z uszkodzonymi głośnikami pyta o sens naprawy starych kolumn lub zakup nowych o mocy nominalnej około 100 W i lepszej jakości dźwięku, zwłaszcza z dobrym basem. W dyskusji polecano zakup nowych kolumn zamiast remontu starych, wskazując na modele Altus 200 i Altus 300, z rekomendacją mocniejszego wzmacniacza (około 80-120 W na kanał) dla pełnego wykorzystania potencjału kolumn. Alternatywnie sugerowano kolumny Tonsil Fenix-Front (budżetowe, do kina domowego, z ograniczonym basem) oraz Tonsil Mistral (droższe, ale lepsze brzmieniowo, dostępne w zestawie z satelitami i centralnym). Poruszono kwestie impedancji kolumn (6 Ω vs 8 Ω) i kompatybilności ze wzmacniaczem, podkreślając, że wzmacniacz 8 Ω może bezpiecznie obsłużyć kolumny 6 Ω, oddając przy tym nieco większą moc. Wskazano na konieczność stosowania grubych kabli głośnikowych (2-2,5 mm²) oraz unikanie przesterowania. Poruszono też temat podłączenia magnetofonu Panasonic RX-ED707 do wzmacniacza, gdzie potrzebna jest przejściówka z wyjścia słuchawkowego (mały jack) na wtyk DIN lub chinch. W dyskusji pojawiły się także propozycje kolumn Soundfinder 250 (110 W nominalnej mocy, 3-drożne, bass-reflex) oraz głośników STX jako tańszej alternatywy dla Tonsila, choć z gorszą efektywnością. Użytkownik rozważał zakup używanych Altus 300 (około pół roku użytkowania) lub nowych Mistral, z uwzględnieniem kosztów i dostępności lokalnej. Podkreślano, że przy zakupie używanych kolumn warto pytać o materiały zawieszeń głośników (pianka, guma, papier), ich wiek i stan, a także efektywność kolumny przy 1 W i 1 m. Ogólnie zalecano zakup nowych lub dobrze zachowanych kolumn o mocy i impedancji dopasowanej do wzmacniacza, aby uzyskać dobre brzmienie i uniknąć uszkodzeń sprzętu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA