logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radmor 5412 - bezpieczne podniesienie napięcia zasilającego końcówkę mocy

Kozzi2 10 Lut 2008 22:50 2804 8
REKLAMA
  • #1 4792318
    Kozzi2
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    Witam
    Chciałbym podnieść moc w swoim Radmorze5412, zrobiłem w nim już wiele - wymiana tranzystorów przedwzmacniacza na niskoszumowe BC550, zmiana elektrolitów (oczywiście nie na noname, tylko Nichon, Jamicon...). Zrobiłem w nim tunning PeterMan'a, w końcówce mocy siedzą teraz BDW93C/BDW94C. Wpadły mi w ręce kondensatory 10000uF/50V Jamicon, które mam zamiar wstawić jako filtrujące.

Chciałbym podnieść napięcie zasilające końcówkę mocy dowijając uzwojenia wtórnego, moje pytanie brzmi:
    Do jakiego napięcia w granicach zdrowego rozsądku mogę się posunąć :?:

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4793010
    sylwana-el
    Poziom 24  
    Ocena: 31
    Witam ; są przynajmniej dwa ograniczenia - wzmacniacz końcowy jest liczony dla konkretnych napięć zasilających [dopuszczlna zmiana w zakresie 10%],po wtóre- podnoszenie napięć skutkuje przekroczeniem mocy trafo zasilającego.Zmiana napięć zasilających skutkuje zawsze tym samym - zniszczeniem końcówki. A może dokupić dopalacz a Radmorka potraktować
    jak mikser - to obcja bardziej korzystna.
    Pozdrawiam.
  • #3 4793082
    zwirek1
    Poziom 30  
    Ocena: 308
    witam
    nie wiem jak ten model będzie się spisywał po podniesieniu napięcia ale warto spróbować
    ja w swoim 5102 podniosłem z 22,4V do 32V bo jest taka możliwość bez nawijania trafa
    dźwięk stał się wyraźnie dynamiczniejszy i śmiga już kilka lat na 4Ω aż miło
    pzdr
  • REKLAMA
  • #4 4794442
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 757
    Podnosząc napięcie musiał byś zwiększyć powierzchnię radiatora.
  • #5 4794634
    Kozzi2
    Poziom 20  
    Na radiator zawsze mogę wentylatorek wstawić, akurat by pasował 80x80, albo nawet dwa. W tej chwili mam 2x38V, z podłączonymi kolumnami, ale wyciszony, gdy puszczę muzykę głośniej spada do ok. 2x36-37V. Napięcie coś jest niesymetryczne albo mój miernik kłamie, bo jest około 0,5 - 1V różnicy między dodatnią, a ujemną szyną na korzyść dodatniej. Jeśli 10 - procentowe podniesienie napięcia jest dopuszczalne, to w takim razie mogę dać 2x42V. Jaki będzie w takim przypadku wzrost mocy :?:

PS: Na jaką temperaturę jest fabrycznie ustawiane zabezpieczenie termiczne i jak najprościej sprawdzić czy działa :?:

Pozdrawiam
  • #6 4794714
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Moim zdaniem gra nie warta świeczki, mocy Ci przybędzie tyle że nawet nie poczujesz a zabezp. termiczne sprawdzić można podgrzewając termistor.
  • REKLAMA
  • #7 4799283
    Kozzi2
    Poziom 20  
    Nie zależało mi na jakimś wielkim podniesieniu mocy, nie spodziewałem się po tym zabiegu cudów, mi chodzi tylko o poprawienie basu. To jak, rzeczywiście różnica będzie niezauważalna dla ucha :?:
  • REKLAMA
  • #8 4799383
    joy_pl
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 225
    zwiększenie mocy razy 2 to wzrost głośności o 6db
    a zwiększenie mocy o połowę to wzrost głośności o 3db (ledwie zauważalne dla zwykłego człowieka)
    w twoim przypadku wzrost mocy będzie jeszcze mniejszy max 10-15% to jakieś 1-1,5db absolutnie nie zauważalne

a biorąc pod uwagę ze trafo ma tez swoja moc cudów nie uzyskasz
    jedynie znacząco podnosząc nap zwiększy się moc chwilowa (muzyczna) ale musisz najpierw sprawdzić czy elementy wytrzymają tj. kondensatory i tranzystory

więc jeżeli już, to mi się wydaje, że mógł byś podnieść do 50V (zakładam że to co podałeś 2x38V to jest +/-38V ) więcej będzie zupełnie nie opłacalne z powodu wymiany kondensatorów(w filtrze) na 63V
  • #9 4800759
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Moc a bass ma niewiele wspólnego.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat podniesienia napięcia zasilającego końcówkę mocy w wzmacniaczu Radmor 5412 w celu zwiększenia mocy i poprawy basu. Zwrócono uwagę na ograniczenia wynikające z dopuszczalnej zmiany napięcia zasilania (około 10%) oraz mocy transformatora, co wpływa na ryzyko uszkodzenia końcówki mocy. Podniesienie napięcia wymaga również zwiększenia powierzchni radiatora lub zastosowania wentylacji, aby zabezpieczyć tranzystory BDW93C/BDW94C przed przegrzaniem. Wzrost napięcia z 2x38V do około 2x42V jest możliwy, ale spodziewany wzrost mocy będzie niewielki (około 10-15%), co przekłada się na minimalny wzrost głośności (1-1,5 dB), prawdopodobnie niezauważalny dla ucha. Wskazano, że poprawa basu nie jest bezpośrednio związana ze wzrostem mocy. Zaleca się sprawdzenie wytrzymałości kondensatorów filtrujących (np. 10000uF/50V Jamicon) i tranzystorów na wyższe napięcia oraz ewentualną wymianę na kondensatory o wyższym napięciu pracy (np. 63V). Zabezpieczenia termiczne można testować przez podgrzewanie termistora. Alternatywnie sugerowano użycie dodatkowego wzmacniacza (dopalacza) zamiast modyfikacji zasilania Radmora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA