logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modyfikacje Radmor 5100: ekranowanie, mostek, tranzystory, okablowanie, zasilanie

..::*v*::.. 16 Paź 2007 14:45 8670 6
REKLAMA
  • #1 4384114
    ..::*v*::..
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    witam miałem radmora 5100 ale niestety jego stan wizualny był lekko mówiąc opłakany miał np wytargane całe radio i w obudowie było puste miejsce...postanowiłem więc przełożyć go do innej obudowy i moje pytania są następujące:

1.chciałem odzielić trafo od kondziów i zaekranować je, mam 2x6800\63V nippona to będą myślę odpowiednie.
    2.mostek prostowniczy który orginalnie jest zalany w plastiku chce wymienic na taki przykręcany do radiatora i jakie parametry musiał by spełniać
    3.czy mogę zrobić coś z tranzystorami na płytkach końcówki i przedwzmacniacza żeby poprawić jakość
    4.czy na okablowanie tz sygnały mogę zastosować skrętke internetową tej najwyższej klasy
    5. czy jest coś co polecacie z własnych doświadczeń w przeróbkach radmorka :D pozdro
    6.czy jest sens wymienic 2n3055 na 2SC5200- 2SA1943 TOSHIBY >> http://allegro.pl/item256847231_2sc5200_0_2sa1943_0_100_toshiba_super_cena_8zl.html <<
    7. chce zasilić przedwzmacniacz z osobnego trafa jakie radzicie
  • REKLAMA
  • #2 4385161
    andrew16
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Witam Kolegę

Widzę że nikt nie chce zająć się tematem ale może będę pierwszy i ruszy burza mózgów.

Ale od początku, pomysł z oddzieleniem trafa jest dobrym pomysłem ale bez przesady podobnie z elektrolitami , owszem są porządne i powinny wystarczyć , sprzętu Hi -End'owego raczej z tego radmora nie zrobisz ale poprawić trochę parametry zawsze można. Co do mostka to jeśli masz jakiś mostek przykręcany na śrubę to na pewno jest prądowo bardziej wytrzymały niż oryginalny tylko pytanie po co , jak mocy raczej większej z radmora nie uzyskasz a i tak jest to chyba ostatni element który się uszkadza, pamiętaj aby mostek ten był na napięcie co najmniej 100V. Co do pytania 3 to zmiana tranzystorów na płytkach przedwzmacniacza na niewiele się zda jak chodzi o pasmo, można się pokusić o ich zmianę jak chodzi o parametry szumowe ale i tak podejrzewam że więcej szumów będzie pochodzić z rezystorów które tam pracują. Co do końcówek mocy to tam większa byłaby potrzeba zmiany tranzystorów ale sama zmiana ich też na niewiele się zda bez niewielkiej korekty elementów RC
    Odp. na pytanie 4, skrętka komputerowa jak sama nazwa wskazuje służy do przesyłania danych pomiędzy komputerami a nie do przesyłania nią sygnałów m.cz i to w niektórych przypadkach o wartości kilku mV, odradzam stosowania takiej skrętki , do tego służą kable ekranowane audio.
    Pytanie 5 , nie wiem , nie przerabiałem Radmora 5100
    Na pytanie 6 mogę tak odpowiedzieć że tranzystory 2N3055 to jest konstrukcja z początku lat 70-tych i każdy tranzystor o zbliżonych parametrach o nowszej konstrukcji będzie lepiej pracował zwłaszcza że Fg tranzystora 2N3055 to chyba 0.8MHz we wczesnych wersjach tego tranzystora , tranzystor który proponujesz ma zbliżone parametry DC do 2N30055 natomiast pod względem parametrów dynamicznych jest na pewno lepszy , ale jak wspomniałem w ślad za wymianą tych tranzystorów należało by dokonać korekty w elementach RC gdyż może się okazać że skutek będzie mizerny lub nawet odwrotny od zamierzonego. Co do większego trafa to możesz wyszukać trafo o nieco większym napięciu i prądzie ale bez przesady , mocy zbyt wiele nie wydoisz z tej konstrukcji.
    Poniżej masz linki do parametrów tranzystorów które Cię interesują.

Pozdrawiam

http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/2/N/3/0/2N3055.shtml
    http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/2/S/C/5/2SC5200.shtml
  • REKLAMA
  • #3 4387124
    Poziom 11  
    skrętka do kosza,trafa większego nie potrzebuje bo mieszkam w bloku i gram na Altusach 140 więc te powiedzmy 30-35 W wystarczy.to zmienię mostek tylko najpierw go przetestuje czy wytrzyma 100 V za końcówke się narazię nie biorę a co do przedwzmacniacza to ktoś zna może model takich niskoszumowych tranzystorków które by się tam nadały czy poprostu mam iść do sklepu podać model tych które tam są i powiedzieć żeby były niskoszumowe?? (boje się ze mogą mi coś dziwnego wcisnąć).Będą 2 trafa i jak je zasilić czy je połączyć czy każdy osobno zasilić ?

Bardzo bym prosił jeżeli ktoś ma opis tych płytek tz.wejścia\wyjścia to by znacznie ułatwiło sprawe

Andrew16>> dzięki za zainteresowanie
  • #4 4387277
    andrew16
    Poziom 16  
    Tranzystory np takie:

Zakładając że są to tranzystory npn.
    http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/B/C/5/5/BC550B.shtml
    lub pnp
    http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/B/C/5/5/BC559.shtml

Jak trafisz na porządnego sprzedawcę to Ci pomoże.

Co do trafa to nie bardzo rozumię o co Ci chodzi, trafa od strony pierwotnej ( zasilania) możesz łączyć równolegle
  • REKLAMA
  • #5 4388346
    Poziom 11  
    no właśnie nie bardzo wiedziałem czy można je tak połączyć, a z tym porządnym sprzedawcą to może być różnie...
  • REKLAMA
  • #6 4389492
    Poziom 11  
    a te tranzystory to z którymi mogę zamienić ?czy ich zastosowanie będzie wymagało zmiany jakiś RC?

dla uproszczenia zamieszczam schemat

Modyfikacje Radmor 5100: ekranowanie, mostek, tranzystory, okablowanie, zasilanie

• #7 4389674
    andrew16
    Poziom 16  
    Końcówka mocy jest bardzo prostym rozwiązaniem , tak jak wcześniej pisałem dużo z niej lepszych parametrów nie uzyskasz , możesz w niej zmienić tranzystory końcowe ( 2N3055) na 2SC5200 z tym że one sa w innej obudowie zmiana ich powinna mieć niewielki wpływ na poprawę jakości od strony zniekształceń TIM ( intermodulacyjnych) , możesz zmienić też pojemność C1003 na 22uF ( poprawa dołu charakterystyki pasmowej )i pobawić się rezystorem R1006 i pojemnością C1010, ( zmiana charakterystyki wzmocnienia) , nie wiem czy te zmiany będą tak bardzo zauważalne na "ucho" może na oscyloskopie były by zauważalne. W zasilaczu możesz powymieniać elektrolity , pewnie są już mocno zestarzałe. Innych elementów nie ruszaj .

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy modyfikacji wzmacniacza Radmor 5100, obejmujących ekranowanie transformatora i kondensatorów elektrolitycznych, wymianę mostka prostowniczego, modernizację tranzystorów na płytkach końcówki mocy i przedwzmacniacza, zastosowanie okablowania sygnałowego oraz zasilania przedwzmacniacza. Zaleca się użycie kondensatorów 2x6800µF/63V Nippon, a mostek prostowniczy powinien mieć napięcie znamionowe co najmniej 100V i być przykręcany do radiatora dla lepszej wytrzymałości prądowej, choć jego wymiana nie jest konieczna. Wymiana tranzystorów na płytkach przedwzmacniacza na niskoszumowe, np. BC550B (NPN) i BC559 (PNP), może poprawić parametry szumowe, jednak wpływ na pasmo będzie niewielki. Tranzystory końcowe 2N3055 można zastąpić modelami 2SC5200 i 2SA1943 (Toshiba), co może nieznacznie poprawić zniekształcenia intermodulacyjne. Dodatkowo sugeruje się zmianę pojemności kondensatora C1003 na 22µF oraz regulację rezystora R1006 i kondensatora C1010 dla optymalizacji charakterystyki wzmocnienia. Okablowanie sygnałowe nie powinno być realizowane skrętką internetową wysokiej klasy, gdyż nie jest to zalecane. Zasilanie przedwzmacniacza z osobnego transformatora jest możliwe, a transformatory po stronie pierwotnej można łączyć równolegle. Wymiana elektrolitów w zasilaczu jest wskazana ze względu na ich wiek. Ogólnie modyfikacje mogą poprawić parametry, ale Radmor 5100 nie stanie się sprzętem Hi-End.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA