logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DVD Sony DVP-NS400D - nowy laser KHM240aaa nie czyta płyt, jak zresetować BIOS?

Herbert1 11 Lut 2008 13:46 2385 4
REKLAMA
  • #1 4793549
    Herbert1
    Poziom 1  
    Witam wszystkich
    Mam odtwarzacz DVD Sony DVP-NS400D i chciałem w nim wymienić laser z racji tego, że stary zaczyna szwankować. Zakupiłem nowy laser taki jak ten w środku czyli KHM240aaa podpiąłem i po włożeniu płyty jakiejkolwiek pojawia sie komunikat ( brak płyty).
    Słyszałem, że odtwarzacze posiadają bios który trzeba wyczyścić. Na płycie głównej odtwarzacza nie znalazłem przycisku resetującego. Próbowałem ręcznie wysuwać kieszeń ale komunikat jest ten sam.
    Ponownie włożyłem stary laser i czyta płyty tak jak wcześniej czyli przed zmianą na nowy. Nie wiem czy coś nie tak zrobiłem czy może nowy laser jest padnięty?
    Pozdrawiam Herbert
  • REKLAMA
  • #2 4793617
    Tadeusz13
    Poziom 19  
    Ocena: 14
    Czy został usunięty mostek zwierający? Nie pamiętam jak jest w tym typie ale z reguły jest kropla cyny zwierająca ścieżki na taśmie. Lutownicą, ale nie indukcyjną należy usunąć. Oczywiście wcześniej należy rozładować od ładunków elektrostatycznych swoje ciało i uziemić.
  • REKLAMA
  • #3 4839352
    Sting
    Specjalista - kamery
    Ocena: 129
    W Sony jest zapamiętywana w eepromie nazwijmy to "skuteczność" lasera. Zapamięta parametry starego i nowy na nic się nie zda. Można gmerać w pamięci eeprom ale bez znajomości procedury będzie porażka. Takie czasy, że nie wystarczy wymiana ale konieczna jest dostępność do materiałów inżyniera z Tokio made in Japan.
  • REKLAMA
  • #4 10506750
    kaczorele
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    Posiadam ten sam odtwarzacz , kolego poradzileś sobie z wymianą lasera ?
  • #5 10531965
    Sting
    Specjalista - kamery
    Ocena: 129
    WOW.
    Kolego kaczorele sprawdziłeś z którego roku jest ostatni post?
    Dokładnie 4 lata minęły, w tym czasie nastąpiła totalna rewolucja i nie sądzę aby ktoś coś pamiętał.
    Osobiście mam jakieś "mignięcia" o zamianie lasera i akceptacji procesora poprzez wsad do pamięci.
    Jakoś tak to było. Kupę lat temu.
REKLAMA