logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DVD Sony - Nowy laser, nadal cannot play, blokada regionu?

@rti 05 Mar 2009 15:46 6000 7
REKLAMA
  • #1 6239740
    @rti
    Poziom 21  
    Ocena: 42
    Witam. W dvd było uszkodzone w zasilaczu elko więc po wymianie zaczęło śmigać. Czytało wszystkie płyty poza DVD więc wsadziłem nowy laser i tu niespodzianka - w dalszym ciągu napis "cannot play" Na jakimś forum wyczytałem ze to może być spowodowane blokadą regionu czy coś w tym stylu ale opis był tak skomplikowany że nie wiem czy w ogole się za to brać. Proszę o rady czy ktoś spotkał się już z takowym uszkodzeniem?? Dodam że laser to oryginał SONY więc wykluczam że w drugim to samo uszkodzenie.
  • REKLAMA
  • #2 6240010
    Kodi14
    Poziom 23  
    Ocena: 60
    Dalej nie czyta tylko płyt tak? Wyjąłeś zwore i wszystko jak należy? Wcześniej czytało dvd? Po wymianie lasera próbowałeś resetować to dvd? Bo procesor jest "zablokowany" jakby i pamięta tylko, że odtwarzał cd i trzeba zresetować by na nowo "załapał" też płyty dvd
  • REKLAMA
  • #3 6240198
    @rti
    Poziom 21  
    Zworę zdjąłem oczywiście. Przed wymianą nie czytał tylko płyt dvd - inne czytał. Nie resetowałem procesora. Jak się to robi w tym modelu??
  • #4 6240279
    Kodi14
    Poziom 23  
    Cytat:
    Procesory DVD mają określoną pojemność pamięci wewnętrznej, tzw. bufor pamięci. Każde uruchomienie płyty DVD i błędne jej odczytywanie jest zapisywane do tego bufora jako error (dla odczytu w serwis mode). Ograniczona pojemność powoduje zablokowanie bufora po wielokrotnym uruchamianiu DVD. Po wymianie na nowy laser i oczywiście usunięciu zwory lub zworek laser czyta CD ale nie DVD no i prawidłowo. Laser DVD nie ma zasilania - blokuje go procesor, pamięta o uszkodzeniu lasera DVD. Aby to rozwiązać należy zresetować bufor pamięci - wykasować zapisy. Metod i sposobów jest wiele: 1. Na płycie głównej - mini switch z opisem RESET 2. Płyta serwisowa a nawet płyty (w przypadku laserów SONY KHM) Po uruchomieniu DVD odczytuje zawartość płyty jako CD - program resetujący procesor. DVD uruchamia się ponownie i już czyta DVD. 3. Kombinacja przycisków na pilocie i na DVD jednocześnie (różne układy kombinacji) Najlepiej szukać na rosyjskich forach internetowych, oni mają olbrzymią wiedzę i dzielą się nią z innymi. 4. DVD musi być włączony, ręcznie zębatkami wysunąć maksymalnie szufladę płyty. Wyłączyć i ponownie włączyć DVD (często w mechaniżmie zamontowany jest mini reset ale wysuwanie szuflady pilotem lub lokalną klawiaturą go nie uruchomi)
  • REKLAMA
  • #5 6240305
    @rti
    Poziom 21  
    Płyty serwisowej nie posiadam żadnej więc to odpada. Na płycie nie ma żadnego mini przycisku więc to też odpada. Co do kombinacji to niestety nic nie potrafię znaleźć. W dalszym ciągu czekam na pomoc z waszej strony.
  • #6 6240310
    Kodi14
    Poziom 23  
    Zrób pkt ostatni, zjadło mi przy kopiiowaniu, ale już naprawilem:)
  • REKLAMA
  • #7 6242263
    @rti
    Poziom 21  
    To z tym wysunięciem nie zadziałało. Dalej pisze cannot play. Jakieś inne propozycje?? Może jakieś namiary na stronkę gdzie znajdę tą kombinację klawiszy. Bardzo to dla mnie ważne bo klient już mi troszkę głowe suszy a ja uruchomiłem całość bo był prędzej martwy i mnie tylko ten napis dzieli od oddania sprzętu.
  • #8 14439892
    billy
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    SONY

tzw COLD RESET

1. włącz
    2. STOP + wysuwanie płyty + power

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy odtwarzacza DVD marki Sony, który po wymianie uszkodzonego kondensatora w zasilaczu oraz nowego oryginalnego lasera nadal wyświetla komunikat "cannot play" przy próbie odczytu płyt DVD, podczas gdy płyty CD są odtwarzane poprawnie. Przyczyną może być blokada regionu lub zablokowany bufor pamięci procesora DVD, który zapamiętuje błędy odczytu i blokuje funkcję lasera DVD. Rozwiązaniem jest zresetowanie bufora pamięci procesora, co można wykonać na kilka sposobów: użycie mini switcha RESET na płycie głównej (jeśli jest dostępny), uruchomienie specjalnej płyty serwisowej lub płyty resetującej (np. dla laserów Sony KHM), bądź zastosowanie kombinacji przycisków na pilocie i urządzeniu. W przypadku braku płyty serwisowej i mini switcha, zalecane jest znalezienie odpowiedniej kombinacji klawiszy, np. tzw. "COLD RESET" polegający na włączeniu urządzenia przy jednoczesnym naciśnięciu STOP, wysunięciu płyty i włączeniu zasilania. Brak resetu procesora po wymianie lasera powoduje, że procesor nadal blokuje laser DVD, co skutkuje niemożnością odczytu płyt DVD.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA