Witam. Naprawiam komputer kolezance i mam problem z ta karta. W komputerze wysiadla karta dzwiekowa zintegrowana z plyta, wiec jest zainstalowana dodatkowa PCI, wlasnie CMI8738. Jednak nie ma na niej dzwieku, mimo ze najpierw zainstalowalem sterowniki dolaczone na CD od tej karty, a pozniej sciagnalem z netu z oficjalnej strony. Ani jeden, ani drugi nie dziala, niby sterowniki sa zainstalowane, ale brak dziwieku. Jednak karta jest sprawna, bo testowalem ja pod Win ME, na moim starym kompie. Zastanawiam sie, czy przyczyna nie lezy w tym, ze jest to goly XP bez zadnych Service Packow? Problem w tym, ze na tym kompie nie da sie zainstalowac SP2, bo komp resetuje sie odrazu jak tylko wgram SP2 (to samo dzieje sie jak instaluje XP ze zintegrowanym SP2). Probem powoduje zepsuta zintegrowana karta dzwiekowa, bo pojawia sie blue screen "stop 0x0000007E sysaudio.sys....". Co robic? Bo nie mam juz sil na tego kompa, zintegrowana powoduje zawiechy XP z SP2, a dodatkowa nie chce dzialac pod XP bez SP.... Juz nawet zaczalem sciagac SP1, ale jak kolejny raz padnie mi XP i bede musial instalowac wszystko do nowa, to chyba goraczki dostane;)..