logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy ktoś uruchomił Windows CE na platformie x86? Jakie efekty?

lysy1980 11 Lut 2008 21:55 7021 9
  • #1 4795424
    lysy1980
    Poziom 33  
    Ocena: 317
    Witam!
    Po pierwsze - nie wiem czy w odpowiednim dziale jak nie to prosze o przeniesienie.

Po drugie - mam pytanie, czy komuś udało sie odpalic Windows CE na platformie x86 i z jakim skutkiem - jeśli oczywiście ktoś próbował.
    Pozdrawiam.

Przeniosłem z Programowanie Ogólne - krzychoocpp
  • #2 4796165
    dexi
    Poziom 29  
    Ocena: 37
    Myślę, że to powinno rozwiać wątpliwości:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Windows_CE

Uprzedzę twoje pytanie o jego inną wersję (lub następcę):

http://pl.wikipedia.org/wiki/Windows_Mobile

Obydwie wersje są przeznaczone do sprzętu przenośnego, którego nie można, w pełnym tego słowa znaczeniu, nazwać komputerem (Palmtopy, Smartphony, Tablety). Są przeznaczone do instalacji w obszarze pamięci normalnie niedostępnej dla użytkownika (ROM). Aplikacji przeznaczonych dla tego systemu nie da się uruchomić na PC (bez potrzeby emulacji) i "vice versa".
  • #3 4797374
    lysy1980
    Poziom 33  
    Musze sie niestety z Toba nie zgodzic.
    Wczoraj zainteresowal mnie temat, a dzis mam juz skompilowany, dzialajacy obraz systemu ktory bootuje sie z CD, moze rowniez z dysku lub LANu jesli jest taka potrzeba.
    Zdjecia wstawie za kilkanascie minut.
  • #4 4797421
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6461
    Nie mylisz czasem Windowsa PE z Windowsem CE, bo to dwie różne rzeczy. CE jest dedykowany dla architektury ARM/XScale, a PE do systemów Embedded x86, więc ten drugi oczywiście działa też na zwykłym PC.

Ok, jest CE dla x86, więc się da:
    http://www.windowsfordevices.com/articles/AT8836909952.html
  • #5 4797481
    lysy1980
    Poziom 33  
    No wlasnie jest to CE zdjecia ponizej:

Czy ktoś uruchomił Windows CE na platformie x86? Jakie efekty? Czy ktoś uruchomił Windows CE na platformie x86? Jakie efekty? Czy ktoś uruchomił Windows CE na platformie x86? Jakie efekty?Czy ktoś uruchomił Windows CE na platformie x86? Jakie efekty?

Teraz zajme sie zaprzegnieciem go do pracy jako serwer lub router, oczywiscie do testow.
  • #6 4797825
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6461
    Jak wygląda sprawa sterowników? Trzeba je wkompilować, tylko jak z ich dostępnością?
  • #7 4797918
    lysy1980
    Poziom 33  
    Pod sprzet inny niz dydykowany przez MS trzeba pisac samemu albo szukac zrodel i kompilowac. Lista powinna byc na stronach MS i w pomocy samego platform buildera co dziala odrazu.
    Zaczynam sie dopiero bawic wiec jesli cos ciekawego bedzie sie dzialo i cos odkryje dam znac.
    Narazie ide skladac jakiegos kompa z gratow do testow.
    Probowalem odpalic obraz na laptopie i system sie zwiesza zaraz po zaladowaniu GUI, a nie mam portu serial w notebooku zeby debugowac wiec nie wiem co sie dzieje i co jest przyczyna. Karta ethernet tez nie jest kompatybilna wiec musze cos poskladac zeby wiedziec co sie dzieje w razie czego.
  • #8 4799323
    dexi
    Poziom 29  
    Ocena: 37
    W takim razie muszę zaktualizować swoją wiedzę. Czasami nie jestem na bieżąco z takimi nowinkami, a zdawało mi się, że "I'm into new technology".

W każdym razie, co na takim systemie zrobisz ciekawego. Słyszałem (właściwie wiedza z mojego PDA), że programów z pełnego windowsa nie zainstalujesz? Nie lepiej w takim razie pobawić się Linuxem, lub Windows AIK lub Embedded?
  • #9 4800922
    lysy1980
    Poziom 33  
    No raczej z Windowsa pelnego programy nie rusza chociaz nie jestm pewny na 100%. Co do Linuxa - spoko mam w domu serwerownie wlasnie na Linuxie. WinCE jak pisalem - narazie do zabawy.
  • #10 12726628
    Gelip
    Poziom 36  
    Ocena: 607
    Bardzo ciekawy temat. Też się tym zainteresowałem i muszę powiedzieć, że jak najbardziej się da :-). Więcej w
    tym temacie. Szukam i dodaję nowe sterowniki tak aby jeden obraz systemu NK.bin był jak najbardziej uniwersalny. W tej chwili zintegrowałem już sterowniki dźwięku takie jak SB16, SB128, VIA AC'97, Intel AC'97 oraz Ethernet: RTL8139, pcnet32, e1000, dc21x4
    Dzięki takim zabiegom uruchamiam system z obsługą dźwięku i sieci lokalnej na dwóch prawdziwych PC oraz w maszynach wirtualnych MS VirtualPC i VMware :-)

Mam jeszcze sterowniki takie jak Intel SATA, Intel HD Audio, Intel e1000 Gigabit, Intel Embedded Graphic Driver. Prosta sprawa - wystarczy dobrze poszukać sterowników w internecie :-)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy uruchomienia systemu Windows CE na platformie x86. Windows CE jest systemem przeznaczonym pierwotnie dla urządzeń przenośnych z architekturą ARM/XScale, jednak istnieje wersja kompatybilna z x86, co potwierdzają użytkownicy, którzy skompilowali i uruchomili obraz systemu bootujący się z CD, dysku lub LAN. System wymaga wkompilowania odpowiednich sterowników, które dla sprzętu nie dedykowanego przez Microsoft trzeba pisać samodzielnie lub szukać w internecie. Użytkownicy zintegrowali sterowniki dźwięku (SB16, SB128, VIA AC'97, Intel AC'97) oraz karty sieciowe (RTL8139, pcnet32, e1000, dc21x4), co pozwala na uruchomienie Windows CE z obsługą dźwięku i sieci na rzeczywistych komputerach oraz maszynach wirtualnych (MS VirtualPC, VMware). Problemy pojawiają się przy kompatybilności sprzętowej, np. z kartami Ethernet czy brakiem portu szeregowego do debugowania. Windows CE nie uruchamia aplikacji z pełnego Windowsa bez emulacji. System jest wykorzystywany głównie do eksperymentów i testów, np. jako serwer lub router. W dyskusji pojawiły się także porównania do Windows PE i Linuxa jako alternatyw dla systemów embedded na x86.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA