logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak moc wzmacniacza wpływa na głośność dźwięku w decybelach?

Hubi Pe 29 Gru 2003 19:34 6027 30
REKLAMA
  • #1 454857
    Hubi Pe
    Poziom 12  
    Mój problem jest czysto teoretyczny. Chciałbym się dowiedzieć, jak moc dostarczona do głośnika wpływa na głośność. Na forum opinie są podzielone. Jedni uważają, że aby było dwa razy głośniej, trzeba dostarczyć dwa razy więcej mocy. Inni, że dziesięć razy więcej. Więc jak z tym jest? Załóżmy, że dostarczam głośnikowi 2 W i wytwarza on dźwięk 72 db. Cy żeby uzyskać dźwięk 75 db (a więc dwukrotnie głośniejszy) muszę dostarczyć 4 W czy aż 20? Jakie jest Wasze zdanie?
  • REKLAMA
  • #2 454868
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 454898
    Sound Wave
    Spec od akustyki
    Ocena: 31
    a moim zdaniem 2x więcej czyli 4 moją teorie popiera Win isd w załączniku są screeny tego samego głośnika w tej samej obudowie jedyne co się zmieniło to moc sygnału... wyraźnie widać pewną zalezność... poza tym sprawdź sam w winampie masz korektor zjedź o 3 dB główny suwak i jak twoj wzmacniacz ma jakieś wskaźniki wysterowania to najłatwiej się przekonać jak jest naprawde....
    Załączniki:
    • Jak moc wzmacniacza wpływa na głośność dźwięku w decybelach? odwieczny problem....JPG (175.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 454908
    igod
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    Dwa razy głośniej to 6dB.
  • REKLAMA
  • #6 454929
    Sound Wave
    Spec od akustyki
    a 3 dB to minimalna słyszalan roznica głośności...
  • #7 454974
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 455037
    Sound Wave
    Spec od akustyki
    czyli z tego wynika że w tym przypadku będzie to 8 watt...
  • REKLAMA
  • #9 455169
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #10 455221
    Kubuś
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    czegoś nie rozumie :?: mam jeden głośnik i na on efektywność np 90 dB jak dam dwa głośniki to powinno być dwa razy głośniej ?? razem 93 dB tak liczy winisd :-) chyba ze 1+1 nie daje 2 :) to dlaczego 2 razy głośniej to 6 dB ??
  • #11 455234
    wojtek12345
    Poziom 23  
    Ocena: 93
    Ośmielę sie wysunąć jeszcze jedna opinię, że dwukrotne zwiększenie głośności (o 6dB) to czterokrotny wzrost mocy. Czyli w opisywanym przypadku z 2 na 8 W. Proponuję poczytać na stronie, do której link podał Yoshi_80
  • #12 455486
    eqt
    Poziom 26  
    Ocena: 56
    Panowie! Ale gadacie głupoty.

1. Zwiększenie dwukrotne mocy powoduje przyrost natężenia o 3dB
    :arrow: Hubi P odpowiedź na twoje pytanie to 4W.
    Problem tkwi w tym, że w pytaniu jest błąd w założeniu. głośniej o 3dB to nie jest dwa razy głośniej, ale o tym za chwilę.
    2. :arrow: kubuś
    mieszasz dwa różne zjawiska: efektywność dwóch głośników o małej efektywnośći ( powiedzmy <103dB) wzrasta o 3dB, ze względu wzajemną rezystancję promieniowania. W czasie pomiaru efektywności podajesz 1W na kolumnę, czyli po 0.5W na głośnik. Maksymalne ciśśnienie jest więc o 6dB większe niż w jednogłośnikowej kolumnie : 3dB ze względu na efektywność + 3dB ze względu na większą moc.
    3. :arrow: wojciech_Pieniak 8 wat to ja mam w apteczce (to dowcip jest :wink: )
    4. głośność rozumiana jako intensywność wrażeń odbieranych przez ucho ludzkie jest subiektywna. Aby jednak zbliżyć się do natury naukowcy już dawno odkryli, że głośność jest zbliżona do miary logarytmicznej. Wymyślono nawet specjalną wielkość, wyrównującą różne słyszenie różnych częstotliwości (rzadko stosowana). Cały zakres słyszalności obejmuje ok. 120dB czyli jest ogromny. 3dB należy rozumieć jako trochę - jak jeden z was już zauważył. Nie da si powiedzieć, że jeden dźwięk jest 2 razy głośniejszy niż drugi. Skoro przyjęliśmy juz skalę logarytmiczną, to mówimy o pewnym przyroście, a nie o ilczynie. (przyjęcie 30dB x 2 =60dB jest bez sensu).
    Wnioski , a i również doświadczenia mogą być zadziwiające:
    Np wychodzę z jednego klubu gdzie jest na oko 110dB i wchodzę do drugiego , gdzie bywa 140dB (głównie na basie). I tu i tu ludzie sie bawią, i nie zwracają aż tak wielkiej uwagi, żeby do cichszego klubu nie przyjść.
    Ucho ludzkie w przeciągu długiego czasu np tydzień jest w stanie porównać dżwięki o różnicy rzędu 10dB.
  • #13 455502
    igod
    Poziom 24  
    Jeśli gra kolumna w pokoju, dokładam drugą taką samą to dla mnie jest to dwa razy głośniej (ktoś już to napisał).

L=20log(2p0/p0)=20log2=20*0,3=6[dB]

6dB to dwa razy głośniej czyli 4x więcej mocy i nie ma o czym dyskutować.
  • #14 455544
    eqt
    Poziom 26  
    :arrow: igod
    igod do podstawówki!
    W mierze logarytmicznej moc, i wielkości typu prąd, napięcie, ciśnienie siła mają te same wartości. Przy wyliczamou mocy, efektywności itp jest 10log, w pozostałych parametrach jest 20log.
  • #15 455554
    igod
    Poziom 24  
    Sam możesz wrócićdo podstwówki.

Żeby nie było nieporozumień, bo temat zszedł z linii.

6dB to dwa razy głośniej, 3dB to dwa razy więcej mocy. Dwa razy więcej mocy nie oznacza jednak dwa razy głośniej.
  • #16 455558
    GrzesieG
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    Hehe, to jest dobre (tu link)
    Cytat:
    Jeśli jednak zdarzyłoby się, że pozostaje nam nadmiar kabla do bliższego głośnika, to w żadnym przypadku nie wolno go zwijać w pętlę, lecz powinien on zostać ułożony w formie zygzaka. Zwój przewodu spowodowałby drastyczny wzrost indukcyjności, co w dalszej konsekwencji doprowadziłoby do zachwiania równowagi pomiędzy lewym i prawym kanałem.

To wreszcie piszą o kablu czy o przewodzie? Chyba zawsze stosuje się kabel (parę przewodów) a zwinięcie go w pętlę nie wpłynie na indukcyjność - zwijanie bifilarne.
    Ach ci audiofile...
  • #17 455610
    eqt
    Poziom 26  
    nie będę cię pouczał, mam nadzieję, że zrobią to inni forumowicze.
    :arrow: GrzesieG
    Trochę to nie na temat. Jestem bardzo cięty na audiofilów (o czym chyba już niektórzy wiedzą), ale mylisz się: zwinięcia kabla, tzn pary przewodów powoduje zwiększenie indukcyjności. Nie chce mi się teraz zastanawiać nad genezą tego zjawiska, ale wiem, że takie zjawisko istnieje, bo choćby ostatnio badałem zabezpieczenie zwarciowe na kablu ok. 15m. po zwinięciu w pętlę indukcyjność kabla jest dużo większa, niż po zwinięciu bezindukcyjnym. Indukcyjność jest większa niż indukcyjkność cewki w moim wzmacniaczu, tj 3uH. Wpływ na spadek w paśmie akustycznym znikowmy, ale jednak mierzalny - rzędu 0.5dB - przy długim kablu może nawet 1dB (na krańcu pasma). Ale słyszalność - w to raczej nie wierzę.
    PS. spadki dotyczą obciążenia 2ohmy. przy 8 ohmo będą mniejsze.
  • #18 455623
    igod
    Poziom 24  
    "nie będę cię pouczał, mam nadzieję, że zrobią to inni forumowicze. "

OK, czekam.
    Z Twojego ble ble niestety nic nie wynika.

Przy okazji:

"W czasie pomiaru efektywności podajesz 1W na kolumnę, czyli po 0.5W na głośnik. Maksymalne ciśśnienie jest więc o 6dB większe niż w jednogłośnikowej kolumnie : 3dB ze względu na efektywność + 3dB ze względu na większą moc."

Totalna bzdura.
    W tym wypadku efektywność jest 3dB większa.

Gdybyś podał na każdy głośnik po 1W miał byś 6dB (3dB efektywność + 3dB ze względu na większą moc).

Pozdrawiam, mam dziś dobry humor ;-)
  • #19 455631
    Hubi Pe
    Poziom 12  
    Dzięki panowie za szybkie i masowe odpowiedzi! Trochę wątpliwości pozostaje... ale jestem już bogatszy o nową wiedzę. thx!
  • #20 455644
    jarek_krakow
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    :arrow: eqt

alfa beta [dB]
    x,y [W]
    x - moc wejściowa
    y - moc odniesienia

10*log(x/y)=alfa

ile głośniej będzie gdy moc będzie dwa razy większa ?

10*log(2x/y)=beta

po prostych operacjach : beta - alfa= 3.01 [dB]

gdy cztery razy większa (4x) to beta-alfa=6.02 [dB]
    wyszło mi,że igod ma rację pod warunkiem ,że te 6 dB to rzeczywiście dwa razy głośniej ,chociaż w którymś poście błędnie wziął 20log..
  • #21 455675
    eqt
    Poziom 26  
    Nie dziwię sie, że masz dobry nastrój, pewnie najarałeś się trawyi troszke Ci się pomieszało...

napisałem:

"efektywność dwóch głośników o małej efektywnośći ( powiedzmy <103dB) wzrasta o 3dB, ze względu wzajemną rezystancję promieniowania.
    W czasie pomiaru efektywności podajesz 1W na kolumnę, czyli po 0.5W na głośnik. Maksymalne ciśśnienie jest więc o 6dB większe niż w jednogłośnikowej kolumnie : 3dB ze względu na efektywność + 3dB ze względu na większą moc."

A ty:
    "Totalna bzdura.
    W tym wypadku efektywność jest 3dB większa. "

Umiesz czytać? Powtórzyłes to co ja, poza tym tam jest napisane: maksymalne ciśnienie. (tzw. SPLmax czyli po obciązeniu w pełni dwóch głośników).

To, że przy dostawieniu drugiej kolumny moc dzwięku akurat rosnie 4 -ro krotnie nie ma nic wspólnego z "dwa razy głośniej" .
    a)Przede wszystkim samo sformułowanie: dwa razy głośniej jest bez sensu.
    b)w przypadku zestawów o wąskim kąie promieniowania lub o maksymalnej sprawnośći, między innymi tubowych, przy dołożeniu drugiego zestawu moc w powietrzu nie wzrośnie około 4-ro krotnie, tylko ok. dwukrotnie, bo np. maksymalnej sprawności poprawić się już nie da.
    c) w przypadku porównywania różnych natężeń dźwięku musimy mówić o mocy fali, a nie mocy dostarczanej do zestawu. Jak byś porównał dwa dźwięki wyprodukowane z różnych zestawów nagłaśniających?
  • #22 455710
    igod
    Poziom 24  
    W takim razie pisz jasno, bo Twoje odpowiedzi przeważnie są dwuznaczne. Najpierw piszesz o 0,5W na głośnik, a po chwili, że 6dB.
    Naciskaj czsami ENTER to może będzie jaśniej.

OK:
    a) wcale nie jest bez sensu, po to jest skala logarytmiczna

b) nie mówimy o zestawach tubowych, wązkim kącie promieniowania ani o mocy w powietrzu. Estarada to 0,1% na tym forum.

c) moc dostarczona do zestawu jest powiązana z tym co on wytworzy.

Ja już kończę ten temat podsumowaniem:

6dB to dwa razy głośniej
    3dB to dwa razy więcej mocy

A ludzie niech więrzą w co chcą, kto ma wiedzieć ten wie jak jest naprawdę.
  • #23 455737
    eqt
    Poziom 26  
    dobrze więc, ja życząc miłego nastroju podsumuję

Skoro już przyjmiemy, że "dwa razy głośniej" coś znaczy (co uważam jest pierwszym błędem), to jedynym sensownym wynikiem jest 3dB, czyli dwa razy więcej mocy promieniowanej. 6dB (moim zdaniem drugi błąd) jest tak samo logiczne jak 4 albo 10dB. Bo jak wyjaśnisz komuś, że jego zestaw jest dwa razy cichszy od Twojego? Poza tym zjawisko wzajemnej impedancji promieniowania podnosi efektywność o 3 dB tylko głośnika niskotonowego (nawiasem mówiąc obniża jego górną fg), w przypadku dwóch głośników wyokotonowych niemożliwe jest umiejscowienie dwóch głośników o <1.25cm od siebie (<połowa fali 20kHz), a juz napewno nie w dwóch kolumnach.
  • #24 455759
    zoltar
    Poziom 24  
    Ocena: 24
    Już przestancie do tego mieszać ilości głośników itd.
    Autorowi pewne chodzi o to że ma kolumienki i chce wiedzieć ile razy musi zwiekszyć moc do nich dostarczana, żeby subiektywne wrażenie głosności zdwukrotnić.
    Najbliżej prawdy są Ci co twierdzą, że około 10 krotnie. Nie da się tego podać dokładnie, gdyż słuch w zależności od głośności zmienia swoją charakterystykę przenoszenia. Jak ktoś ma podkręcone mocno basy to zjawisko podwojenia głośności może nastąpić wczesniej.
    Ponadto słuch się przyzwyczaja, czyli zwiększamy moc słyszymy dużą zmianę głośności, a po paru minutach słuchania jestesmy już przyzwyczajnei do nowej sytuacji.
  • #25 456344
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #26 456661
    zoltar
    Poziom 24  
    Ocena: 24
    Nie masz racji. Jest nas dwuch.
  • #27 457101
    eqt
    Poziom 26  
    :arrow: zoltar
    No niezupełnie autorowi o to chodziło. Pragnę przypomnieć:
    "Załóżmy, że dostarczam głośnikowi 2 W i wytwarza on dźwięk 72 db. Cy żeby uzyskać dźwięk 75 db (a więc dwukrotnie głośniejszy) muszę dostarczyć 4 W czy aż 20? Jakie jest Wasze zdanie? ".

Niestety pytanie jest tendencyjne (proszę klucz od kajuty :) ).
    Ja bym to porównał do: "kto jest największym politykiem XX wieku i dlaczego właśnie Lech Wałęsa?"
    Z całą pewnością żeby uzyskać dźwięk 75dB trzeba dostarczyć 2 razy więcej mocy czyli 4W. Ale czy 2 razy więcej mocy to dwa razy głośniej?

Właśnie mój kolega pokazał mi w całkiem nowej książce (nie podam autora, żeby mu popsuć opinię), że dwa razy głósniej to dziesięć dB.
    Dla mnie to nielogiczne. Nie ma żadnego logicznego wytłumaczenia na taką wartość.
    Aby znowu znależć jakieś porównanie zastanówmy się dlaczego człowiek liczy w systemie dziesiętnym? Ano dlatego, że tak się przyjęło. A dlaczego tak się przyjęło? Pewnie dlatego, że człowiek ma 10 palcy. Tak samo wy możecie sobie przyjąć, że dwa razy głośniej to 10dB, bo tak się przyjęło i o tym piszą w książkach. Ja powiem tylko tyle: 16kowy system liczenia byłby o wiele lepszy. Po pierwsze jest kompatybilny z systemem dwójkowym (ułatwiłoby to postęp w technice cyfrowej), poza tym zmniejsza ilość liczb w zapisie, czyli liczby byłyby prostsze. Może nawet lepszy byłby system 32 (trzydziestodwójkowy), w końcu i tak człowiek zna ponad 32 znaki - litery. Czujecie na klawiaturze nie byłoby cyfr tylko litery (tzn znaki) i przełącznik cyfra/litera coś w rodzaju caps lock.
    Może kiedyś ktoś wykorzysta mój pomysł... O najlepiej w nowym roku!!
    Pozdrawiam.
    PS parę enterów specjalnie dla igoda :wink:
    enter
    enter
    enter
    enter
  • #28 457106
    zyraf
    Poziom 26  
    Ocena: 51
    no ja czytalem ze dwukrotny wzrost mocy spowoduje czterokrotny wzrost glosnosci...
  • #29 457135
    igod
    Poziom 24  
    No to każdy słyszał coś innego :-P

Teraz należało by poprosić na forum jakiegoś guru, np Pana Apollito żeby podsumował ;-)

Dzięki eqt, właśnie o to mi chodziło!
  • #30 457424
    Segment
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Nieźle wszyscy zakręcili tą teorią. Bądź tu mądry :D
    Na podstawie artykułów o efektywności należy sądzić że aby z 72dB osiągnąć 75dB należy dwukrotnie zwiększyć dostarczaną moc

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zależności między mocą wzmacniacza dostarczaną do głośnika a subiektywną głośnością wyrażoną w decybelach (dB). Podkreślono, że wzrost mocy o dwukrotność powoduje wzrost poziomu ciśnienia akustycznego o około 3 dB, co nie oznacza dwukrotnego wzrostu głośności odbieranej przez ucho ludzkie. Aby subiektywnie odczuć dźwięk jako dwukrotnie głośniejszy, konieczne jest zwiększenie mocy około czterokrotnie, co odpowiada wzrostowi o 6 dB. W praktyce, aby z 2 W uzyskać wzrost z 72 dB do około 75 dB, potrzebne jest podwojenie mocy do 4 W, jednak dwukrotny wzrost głośności wymaga około 8 W. Wskazano, że skala głośności jest logarytmiczna, a percepcja głośności jest subiektywna i zależy od adaptacji słuchu oraz charakterystyki częstotliwościowej. Poruszono także kwestie efektywności głośników, wzajemnej rezystancji promieniowania oraz wpływu liczby głośników na poziom SPL. Wzmiankowano o wzorach logarytmicznych (10*log P) do obliczania zmian poziomu dźwięku w zależności od mocy. Dyskusja rozwiała mit, że dwukrotny wzrost mocy daje dwukrotnie większą głośność, wskazując raczej na potrzebę wzrostu mocy około dziesięciokrotnie, aby subiektywnie podwoić głośność. Poruszono również temat wpływu zwinięcia kabli na indukcyjność, choć uznano, że wpływ ten jest minimalny i mało słyszalny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA