logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pytanie o stosunek głośności do mocy urządzenia

mirekkk:) 27 Gru 2006 18:22 1241 4
REKLAMA
  • #1 3375340
    mirekkk:)
    Poziom 20  
    Ocena: 17
    Witam!Mam pytanie jak wygląda sprawa głośności w stosunku do mocy.Chodzi mi o to np.10W mocy daje jakieś określone natężenie dzwięku,więc czy20W ,,zagra"2 razy głośniej,100W 10 razy,a np.1000W 100 razy głośniej?Proszę o wyjaśnienie jak to jest.
  • REKLAMA
  • #2 3375554
    Bullseye
    Poziom 27  
    Ocena: 89
    Generalnie jest tak: (czysty przykład)

1W - 90db
    2W - 93db (2razy głosniej w stosunku do 1W)
    4W - 96db (2 razy głosniej w stosunku do 2W)
    8W - 99db (2 razy głosniej w stosunku do 4W)
    itd...

Wraz z podwojeniem mocy głosnosc wzrasta nam dwukrotnie.
  • REKLAMA
  • #3 3375649
    Kwaczor

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 42
    Jest jeszcze inaczej.

W przypadku głośnika:

Mamy parametr zwany efektywnością. On mowi jaki poziom ciśnienia akustycznego wytworzy głośnik w odległości 1 metra, na osi, przy dostarczonej mocy 1W. Dodatkowym zalożeniem jest promieniowanie w półsfere, a więc umieszczenie głosnika na ścianie nieskonczenie wielkiej, idealnie odbijającej.

Dostajemy wynik np. 90dB SPL.

To jak mówiłem jest przy jednym wacie dostarczonej mocy. Dalej: wzrost poziomu cisnienia akustycznego mozna obliczyc dodając wynik logarytmowania mocy. A więc 2W to 10log 2 = 3dB; 4W to 10 log 4 = 6dB; 10W to 10 log 10 a wiec 10dB

Od tego momenty wkracza psychoakustyka:
    Tutaj: 1dB - wartość ledwo zauważalna. U zdrowych ludzi własciwie niezauwazalna. Jednakże przyjmuje się ja za próg spostrzegania róznicy głosności

3dB - wartość spostrzegalna

6dB - wartość wyraznie spostrzegalna

10dB - subiektywnie odbierana przez zdrowych ludzi jako dwukrotne zwiekszenie głośności. Nie ma to nic wspólnego z 2x wiekszą mocą. Po prostu badania wykazują, że tak własnie ludzie odbierają przyrost o 10dB
    Konto firmowe:
    MEDIVOICE Michał Kaczmarek
    Ogrodowa 14, Leszno, 64-100 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mvoice.pl
  • REKLAMA
  • #4 3376159
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    Ja jeszcze dodam ze dolaczenie drugiego takiego samego zrodla dzwieku podnosci poziom cisnienia o 6dB tak samo jak dwukrotne zblizenie sie do zrodla dzwieku. A nalogicznei oddalenie dwukrotne to spadek cisnienia o 6dB.
    No i smutna prawda ze w zasadzie wszyscy producenci glosnikow zawyzaja efektywnosci zeby lepiej wypasc.
  • #5 3376741
    Kwaczor

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 42
    oczywiscie mówimy tu o przypadku idealnym, czyli jestesmy w wolnym polu, nie ma kompresji itp. jak to wygląda w pomieszczeniach itp, to juz trzeba wiecej sie nagrzebac, chociaż mozna stworzyc dość zblizone modele.
    Konto firmowe:
    MEDIVOICE Michał Kaczmarek
    Ogrodowa 14, Leszno, 64-100 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mvoice.pl
REKLAMA