logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterownik Siemens S7-200 - zabezpieczony hasłem

xroot99 11 Lut 2008 22:29 23568 10
  • #1 4795582
    xroot99
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam Forumowiczów

Koledzy, kupiłem używany sterownik Siemens S7-200 cpu214... z niemieckiego ebay. Dziś dostałem kabel do programowania no i się zdziwiłem, sterownik/program jest zabezpieczony hasłem. Czy jest sposób na złamanie tego hasła, może są jakieś programy? Za pomoc będę bardzo wdzięczny.

linuz(_at_)op.pl
    Pozdrawiam Linuz
  • #2 4796764
    Marcin01
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Witaj
    Nie znam możliwości odzyskania programu ze sterownika w przypadku kiedy nie znasz hasła. Jeśli chcesz tylko usunąć jakiś program, który siedzi w pamięci, a jest zabezpieczony hasłem, to należy w microWinie:
    - wybrać PLC >Clear
    - wybrać wszystkie trzy bloki i potwierdzić przez kliknięcie ok.
    Jeśli hasło było skonfigurowane, micro/Win wyświetla okno dialogowe autoryzacji hasła. Aby wyzerować hasło, wprowadź CLEARPLC w oknie dialogowym autoryzacji hasła (wielkość liter nie ma znaczenia).
    Tak Siemiens opisuje tą operację w podręczniku do S7-200.
    Pozdrawiam
  • #3 4805810
    edwaku
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 110
    Temat wielokrotnie "wałkowany" na Forum. Oczywiście, że jest możliwość odczytania hasła ze sterownika S7-200. Hasło zapisane w jest EEPROM-ie 24Cxx. Zawartość EEPROM-u można odczytać za pomocą bezpłatnego programu PONY. Proszę o e-maila - prześlę program PONY, program do odczytu hasła + instrukcję, + schemat (schematy) kabli do podłączenia do EEPROM-u.
  • #4 4806729
    LeBmo
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Przeczytawszy temat przypomniało mi się, że gdzieś mi się coś takiego mignęło... i znalazłem.
    Co prawda nie korzystałem nigdy z tego i nawet nie pamiętam skąd to mam, ale może komuś się przyda.
    Proszę tylko, jeśli ktoś to sprawdzi, o potwierdzenie użyteczności.
    Załączniki:
    • Siemens s7-200 300 Mmc Password Unlock 2006.zip (650.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 18476311
    kamelxlol
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Witam
    Potwierdzam, program podrzucony przez kolegę LeBmo działa.
  • #6 20266172
    misiek2012
    Poziom 10  
    Podpowiedziałbyś jak użyłeś ten program?
  • #7 20591058
    jbryan189
    Poziom 4  
    Jestem za wypróbowaniem tego na moim zablokowanym S7-200.
    Planuję po prostu przypiąć chip i użyć portu szeregowego i Pony do odczytu chipa.
    Zgodnie z arkuszem danych, 3,3-5 vdc i czy to prawda? Widziałem fora, na których plakaty mówią o 20 woltach?

Czy potrzebuję odsprzęgacza na zasilaniu?

Każda pomoc jest mile widziana

Zbliżenie na płytkę drukowaną z chipem EEPROM 4256BWP i innymi elementami elektronicznymi.
    Zakładam, że pin 1 to ten lewy dolny?
  • #8 21057768
    Sam_1976
    Poziom 10  

>>4805810
    Hi odczytałem hasło z eeprom, ale teraz PLC nie działa, eeprom jest dobry, jak odzyskać program.
  • #9 21059829
    jbryan189
    Poziom 4  
    Będziemy potrzebować bardziej szczegółowej odpowiedzi.
    Łatwe pytania: czy komputer działał przed operacją?
    Zakładam, że chip został wymieniony w oryginalnej pozycji?
    Daj nam znać.
  • #10 21060580
    Sam_1976
    Poziom 10  
    Tak, plc był sprawny.
    Wlutowany w oryginalnej pozycji, teraz kiedy zasilam plc zatrzymuje się i diag.
    Czy jest sposób na odzyskanie programu?
  • #11 21092614
    jbryan189
    Poziom 4  

Obawiam się, że prawdopodobnie jest martwy. Czy możesz włożyć do niego generyczną niezaprogramowaną pamięć EEPROM?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemu zabezpieczenia hasłem sterownika Siemens S7-200 CPU214 zakupionego używanego. Standardowe usunięcie programu i hasła można wykonać w oprogramowaniu microWin, używając funkcji PLC > Clear i wpisując hasło CLEARPLC w oknie autoryzacji. Istnieje również możliwość odczytania hasła bezpośrednio z pamięci EEPROM 24Cxx sterownika za pomocą programu PONY oraz odpowiednio podłączonego interfejsu do odczytu chipu. Użytkownicy potwierdzają skuteczność tej metody. W trakcie próby odczytu i przywrócenia programu pojawiły się problemy z działaniem PLC po wymianie EEPROM, co może wskazywać na uszkodzenie lub konieczność użycia oryginalnej, zaprogramowanej pamięci. Dyskusja porusza także kwestie techniczne dotyczące napięć zasilania EEPROM (3,3-5 VDC vs. 20 V) oraz prawidłowego podłączenia pinów chipu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA