logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak złamać hasło w sterowniku S7-224 w chińskiej maszynie?

szlovak 30 Sie 2009 20:41 1302 3
REKLAMA
  • #1 6961864
    szlovak
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam

Będę próbował złamać hasło w sterowniku który jest w chińskiej maszynie. Nie wiem czy jest on w wersji z końcówką CN ( dowiedziałem się właśnie z netu że są takie wersje podobno) . Mam już soft, trzeba będzie zgrać zawartość 24c64 i wrzuciś do tego softu , ale zanim będę znowu przy sterowniku mogą się pojawić nieprzewidywane problemy:

-hasło może być po chińsku , wtedy zajrzę pod odpowiedni adres i zobaczę w tabilcy ascii, jeśli byłyby krzaki zamiast hasła, ale czy nie będą inne problemy?
    -podobno komentarze trzeba zgrać z językiem ustawionym na chiński, bo inaczej mimo że będą znaki zapytania to i tak nie zawiera zgrany program komentarzy. Wtedy mając te chińśkie komentarze ewentualnie dałoby się przetłumaczyć o co chodzi jakb y trzeba było.

Sterownik ma hasło założone na zgrywanie (upload) i pyta przed zgrywaniem. Powiedzcie , powienien zgrać się ten program już potem ? czy może być jakieś następne hasło/problem? przerabiał ktoś ten temat ? czy coś powienienem jeszcze wiedzieć? Dodam że nie umiem na razie programować tych sterowników ale gdyby mieć już program to sytuacja już jest znacznie inna, zresztą potrzeba jedną małą zmianę.
  • REKLAMA
  • #2 6963479
    Luklukowaty
    Poziom 19  
    Ocena: 42
    Z tego co piszesz, to musisz wylutować pamięć 24C64 ze sterownika i przegrać na kompa (poprzez przejściówkę 24C64 -> PC).

1. jak zrobisz to nieumiejętnie to uszkodzisz cały sterownik
    2. jak będziesz mieć niefarta to uszkodzisz tylko pamięć, albo ją skasujesz ;)

Jak się to mówi - ryzyk fizyk.
    Rzeczy związane z chińskim językiem są wtórne.
  • REKLAMA
  • #3 6963913
    szlovak
    Poziom 12  
    te sprawy całkowicie pomijam jako mogące się nie udać. Pamięć to powierzchniówka. Najpierw opisze wyprowadzenia co jest podłączone do sterownika, podlutuje się do pamieci kabelkami, ewentualnie odetne + lub - od reszty układu i zgranie to już pestka. tylko reszta stoi pod znakiem zapytania
  • #4 6968210
    szlovak
    Poziom 12  
    CPU to 224 CN czyli chińskie, pamięć była większa bo 256kbit, hasło odczytane, tylko okazało się że potrzeba microwin w wersji z sp3 a ja mam triala :(
REKLAMA