logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stary telefon z tarczą – gdzie przylutować urwane przewody: czerwony, brązowy, zielony?

grzechu099 11 Lut 2008 22:44 2787 3
REKLAMA
  • #1 4795664
    grzechu099
    Poziom 2  
    Witam.
    Mam taki problem, gdyż mam stary telefon z tarczą...
    Stary telefon z tarczą – gdzie przylutować urwane przewody: czerwony, brązowy, zielony?

Nie wiem co to za telefon (model itp) bo nie mogę sie doszukać...
    Podłączyłem go no i nie ma żadnego sygnału (w słuchawce cisza).
    Rozebrałem go i badałem.. no i niestety nie wiem w czym tkwi problem;/ są 3 urwane przewody.. i nie wiem którym i gdzie przylutować..

Na ostatnim zdjęciu widać te 3 przewody - czerwony, brązowy i zielony(na zdjęciu niebieski... :D)

Jak by ktoś był tak miły i pomógł byłbym bardzo wdzięczny :)

Pozdro
  • REKLAMA
  • #2 4796214
    Zutket
    Poziom 36  
    Ocena: 1045
    grzechu099 napisał:
    Witam.
    Mam taki problem, gdyż mam stary telefon z tarczą...

Na ostatnim zdjęciu widać te 3 przewody - czerwony, brązowy i zielony(na zdjęciu niebieski... :D)

Jak by ktoś był tak miły i pomógł byłbym bardzo wdzięczny :)

Pozdro

Witam.
    Jest to typowa przeróbka aparatu CB49. Na jaka pomoc oczekujesz?
  • REKLAMA
  • #3 4796490
    Tracer2
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 309
    Na początek odłącz żółty kabelek od tarczy bo w tych tarczach cżesto wystepowało zwarcie przy złej regulacji styku zwierajacego tarczę.
    Ten telefon to jest rzemieslnicza podróbka z lat 70-tych.
    A i we wtyczce trzeba się przyjżeć bo biały z czerwonym powinien byc zwarty , a zielony to druga żyła .
  • #4 4796617
    Radiowiec 2
    Poziom 31  
    Ocena: 236
    Witam ! Rzeczywiście ten telefon to lata 70-te . Wtyczkę podłączamy na dwa prawe kołki patrząc z tyłu ( czyli od strony pokrywy kiedy wtyczka włożona jest do gniazdka ) najpierw podłączamy czerwony i zielony kabelek i po usłyszeniu sygnału w gniazdku możemy uznać działanie za prawidłowe . Następnie łączymy we wtyczce kabel biały z czerwonym ( biała żyła odpowiezialna jest za dzwonek ) wtedy po odłożeniu słuchawki kiedy zadzwoni ktoś do nas telefon powinien dzwonić . Najprościej sprawdzić aparat miernikiem Omomierzem . Kiedy podłączymy mirnik do czerwonego i źielonego kabla nie powinniśmy mieć zwarcia . Po podniesieniu słuchawki powinna się pojawić oprność ok 600 Omów. Jeżeli tak jest telrfon ma prawo byc uznany za działający .
REKLAMA