logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programator Willem - błąd kasowania pamięci EPROM FLASH MX28F1000, 39SF020, 29F002

Herkules 30 Gru 2003 00:05 3764 9
REKLAMA
  • #1 455289
    Herkules
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Mam problem z programatorem Willem. Nie można skasować pamięci EPROM FLASH . Testowałem na pamięciach MX28F1000, 39SF020,29F002
    Programator prawidłowo odczytuje, a przy kasowaniu pojawia się błąd lub kasuje częściowo. Oprogramowanie jakie testowałem to 0.97g ,h ,i i na każdym jest inaczej. Układy PIC są kasowane poprawnie.
    Może ktoś spotkał się z podobnym problemem.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 458300
    Herkules
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    27C oznaczało by kości kasowane promieniami UV jesili posiadają okienko. Z praktyki wiem, że biosy w CD ROM-ach starszych były jednokrotnego zapisu. Nie posiadam adaptera do pamięci w obudowach SMD. Ja testowałem tylko na podstawowej wersji programatora.
    Nadal jeszcze walcze z tym tematem, jutro przyniose z pracy inne pamięci i potestuje możliwe, że pamięci które testowałem mogą być uszkodzone bo pochodzą z płyt głównych które same też nie działały lub były po złym "fleszowaniu"
    Jak coś ustale to dam znać
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 492844
    kradz2
    Poziom 11  
    Hym no i ja mam taki problem próbowałem skasowac różne flashe np W29C020 i się nie daje błąd kasowania lub za krótki czas, nie zapala się też led sygnalisujacy że załączone jest napięcie Vpp.
    Programator przechodzi wszystkie testy pamięci czyta prawidłowo a nie chce kasować ni nagrywać.......... :?:
  • #5 495673
    radiosimon
    Poziom 28  
    Ocena: 43
    Mam 3 willemy i występuje w 2 z nich ten problem. Jedena z płytek jest z sieci (kupiona przez kumpla) 2 stronna porządnie zrobiona. Napięcia zgadzają sie z tym działającym a mimo to nie kasuje flash (testowane na biosach różnych). Wszystko inne Pic, serial eeprom, odczytywanie działa. Przetwornica sprawdzana 1000 razy. Chyba jakieś wady w konstrukcji płytki tylko gdzie? Jednostronna z EP po usunięciu błędów druku zachowuje się tak samo. Problem jest znany i nie jest to wina oprogramowania ani kompa. Mam 0,97g (na 1,7GHz cel i P233 tak samo).
  • REKLAMA
  • #6 501912
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 502003
    meczete
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam !

Ja też miałem taki przypadek i pokonałem go stosując do kasowania stary laptop - 286 (!)- i idzie bez problemu. Na kilku innych kompach - latałem po firmie - nie chodzi. Chyba chodzi tu albo o sam sprzęt - staroć lepiej działa , albo o system DOS. Mówię o programie SEPROG . W dziadku laptopie jest DOS 6.00 czy jakoś tak i WIN 3.0. Tu jest pies pogrzebany...
    Pozdrawiam...
  • #8 502413
    wowka
    Poziom 28  
    Ocena: 246
    port drukarki musi byc ustawiony w biosie na ecp, mialem ustawione inaczej i tez byly jakies problemy ale nie pamietam z czym bo to dawno bylo - chyba z programowaniem
  • #9 502429
    sdzyx
    Poziom 17  
    hmm dziwne ze u mnie i na celku 500 z plyta msi i na xp1,7 z ecs wszystko chodzi bardzo dobrze.willem z PE.podobny problem mialem tylko wtedy gdy nie bylo zapietych 33pf do D0-D7....
  • #10 503515
    meczete
    Poziom 12  
    Ten mój programator nie używa portu drukarki tylko zwykły RS-232. To chyba jest jakaś indywidualna cecha portu i do tego jeszcz system. Windoza jest wybredna - jak uruchamiam go pod windą i włączam kasowanie lub inną opcję z mikrokontrolerem to od razu staje cały system. Tylko pomaga czarodziejski paluszek-reset. A jak programuję kości 27Cxxx to na weryfikacji często pokazuje "ERROR VERIFY" i przerywa, ale zaprogramowana jest zawsze dobrze. -JAJA- A z DOS-u wszystko O.K.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy programatora Willem, który poprawnie odczytuje pamięci EPROM FLASH (m.in. MX28F1000, 39SF020, 29F002), lecz napotyka błędy podczas kasowania lub kasuje tylko częściowo. Testowano różne wersje oprogramowania (0.97g, h, i) bez jednoznacznej poprawy. Układy PIC kasują się prawidłowo. Podobne problemy zgłaszane są także przy kasowaniu pamięci 27Cxxx i W29C020, gdzie pojawiają się błędy kasowania lub brak sygnalizacji napięcia Vpp. Występują różnice w działaniu programatora na różnych komputerach i systemach operacyjnych – starsze komputery z DOS (np. laptop 286 z DOS 6.00) radzą sobie lepiej niż nowoczesne systemy Windows XP. Wskazuje się na możliwe problemy sprzętowe, konfigurację portu drukarki (powinien być ustawiony na ECP), obecność kondensatorów 33pF na liniach D0-D7 oraz kompatybilność oprogramowania SEPROG z systemem. Niektóre egzemplarze programatora wykazują problem na poziomie konstrukcji płytki, mimo prawidłowych napięć i testów. Problemy z kasowaniem nie wynikają z uszkodzenia pamięci, lecz raczej z konfiguracji sprzętowej, sterowników portów lub systemu operacyjnego.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA