logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Willem i programowanie Pm29F002T-90PC jaka konfiguracja.

Voodoo4 08 Sty 2009 11:22 1804 5
REKLAMA
  • #1 5967817
    Voodoo4
    Poziom 17  
    Ocena: 42
    Witam

Wpadl mi w rece komputer po odpaleniu na ekranie pojawie sie CMOS checksum error i restart kompa i tak w kółko, pewnie padl bios ale z dyskietki nie podam mu go bo restartuje sie co chwile :/

Tak wiec wpadlem na pomysl zaprogramowania go z programatora Willem.
    Posiadam programator Willem 3B jak do tej pory udało mi sie nim zaprogramowac jednego PICa 16F84A. Wg. instrukcji ktora znalazlem na elektrodzie sprawdzilem programator na podstawce ZIF32 i wszystkie napiecia sa OK tak ze podejzewam ze jest sprawny.

No ale do rzeczy, wpiołem tego EEproma w zifa (napewno dobrze) i chce go zaprogramowac ale nie wiem jakie ustawienia wybrac w programie do WILLEMA z menu sa rozne 29F002T itp.. ale po odczycie w zakladce BUFFER wywala same 00 lub 01 :/
    A z tego co wiem jak odczyt bedzie dobry to powinny sie pojawic jakies znaczki w kolumnie ASCII a sa tylko same kropki :/

Jak daje programowanie ukladu to pasek od procentowego postepowania wogole nie przesówa sie :/

Tak ze zwracam sie do was z pytaniem jaki układ wybrac z listy w programie WILLEM aby wrzucic bios do kosci ???

Wersja programu to 0.98D5

Datasheet do kosci mozna łatwo znalesc w sieci.

Pozdrawiam i czekam na wasze propozycje.
  • REKLAMA
  • #2 5967900
    Krys_Kub
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Często się tak dzieje jak jest wyładowana bateria, włóż eeprom na swoje miejsce w płycie głównej i uruchom kompa.
    Wejdź do biosu i poustawiaj jak potrzeba następnie zapisz i restartuj kompa powinno być dobrze.
  • REKLAMA
  • #3 5967912
    ostag
    Poziom 18  
    Ocena: 56
    Witam
    BIOS ( FLASH 29xxxx) to nie do końca CMOS ( zazwyczaj ram podtrzymywany bateryjnie) - CMOS checksum error to błąd tego ramu.
    Zanim będziemy grzebać we flashu :
    1. wejść do BIOS- u i ustawić parametry (np. default, może trzeba podać dyski)
    2. jeśli sie nie da to RESET CMOS-u zworka albo bateryjka.
    Co do Willema to dla mnie to wyrób programatoropodobny.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 5968581
    Voodoo4
    Poziom 17  
    Ocena: 42
    Proponujecie mi zebym wszedl do BIOSu niestety nie mogę za szybko resetuje sie komp.

Widze kilka linijek tekstu z karty grafiki pozniej CEMOS ...... error, blad klawiatury, fdd a sekunde pozniej reset kompa.
    Tak zeby przeczytac te kilka linijek restartowalem kompa z 10 razy :-)

Sprawdz moze uda sie jak wymienie bateryjke na nowa.

...

Niestety dalej to samo.
    Wymieniłem bateryjke ktora miała 2,89V na 3.05V i dalej to samo :/
  • REKLAMA
  • #5 6081042
    GAAD
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    Nie wiem czy przeprogramowanie Biosu pomoże ale zanim w willemie zaczniesz kasować czy programować to warto odczytać ID i w przypadku tego flasha powinno poprawnie odczytać Ci producenta i typ pamięci wtedy być może będzie działać czyszczenie i programowanie. Napisałem być może ponieważ prawidłowy odczyt ID nie gwarantuje, że nie masz gdzieś jakichś niekontaktów.
  • #6 6172280
    Jacck
    Poziom 26  
    Ocena: 103
    Nie piszesz którego masz tego Willema (wersja PCB). Na starym (chyba do 3.0) programowało się układy Pm29F002T jako 29F002NT na sofcie 0.97g.
    Soft 0.97ja miał błędy i nie programował tego dobrze.
    Sprawdź czy dobrze ustawiłeś zworki. Trzeba też zwracać uwagę gdzie jest ON bo np. w 0.97ja zworki są pokazywane odwrotnie (obrót o 180 stopni) niż w 0.97g.
REKLAMA