logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kyocera-Mita 4530 - błąd C5100, białe kartki, moduł ładowania/płyta HV?

MarVin_PL 13 Lut 2008 08:18 2074 7
REKLAMA
  • #1 4799620
    MarVin_PL
    Poziom 22  
    Ocena: 39
    witam, problem w kopiarce wystąpił nagle. teraz kopie są białe, podmieniłem cały moduł bębna który na 100% jest sprawny. ponoć wcześniej pojawił się błąd c5100 wskazujący na uszkodzenie modułu ładowania lub płyty wysokiego napięcia. czy zdarza się w tych maszynach, że te płyty padają??

Dodano po 2 [godziny] 44 [minuty]:

plyte włozylem do sprawnej kopiarki i jest ok, jakies sugestie?
  • REKLAMA
  • #2 4801146
    Beton1906
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam
    Kostki elektrody dolnej mogą się nadawać do wymiany.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4803096
    Robson1
    Poziom 26  
    Ocena: 13
    WItam

Tak jak kolega Beton1906 pisze - na bank masz przebicie na kostkach dolnej elektrody. Wymiana kostek powinna załatwić sprawę

Pozdrawiam
  • #4 4821407
    MarVin_PL
    Poziom 22  
    Ocena: 39
    podstawilem kostki ze sprawnej maszyny i dale to samo. dodam ze na kartce która wychodzi biała czuć pod palcami developer. płyta HV podstawiona, moduł obrazowy cały również łącznie z elektrodami. Raz czy dwa pojawił się błąd c3300 Optical System (AGC) problem

Dodano po 3 [godziny] 49 [minuty]:

maszyna wyrzuca developer na kartki , trasa podawania tonera wyczyszczona. sprawdzalem na drugiej wywoływaczce i dalej czyste kopie z developerem na kartkach. ręczne podsypanie tonerem rownież nic nie wnosi
  • #5 4899012
    gregork1
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Sprawdź ustawienia biasu,mnie się kiedyś skasowały i to w dwóch kopiarkach,najlepiej wydrukować ustawienia z innej kopiarki i wpisać ręcznie.Tak zrobiłem i kopiarki działają do dzisiaj a było to z dwa lata temu,powodzenia.
  • REKLAMA
  • #6 4902982
    lordqpa
    Poziom 24  
    Ocena: 47
    Już miałem ten przypadek 3 razy. Problemem jest przeładowanie bebna. Powód , wytarte boki bębna (do blachy). Solucja: wymiana bębna (ja od razu wiemieniam DV i listwę i nie patrze, że zrobiła 300 tyś zamiast 500 tyś), kasowanie liczników bębna + na koniec odpalenie sim U126 (Setting efective potential ...) . Nie chce mi się rozpisywać szczegółowo o co z tym chodzi ale działa.
    b.t.w. ZUS rulez :D
  • REKLAMA
  • #8 5011671
    Overold
    Poziom 20  
    Ocena: 41
    Witaj
    Poszło na PW
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W kopiarce Kyocera-Mita 4530 pojawił się błąd C5100, a wydruki są całkowicie białe mimo wymiany modułu bębna na sprawny. Błąd wskazuje na uszkodzenie modułu ładowania lub płyty wysokiego napięcia (HV). Płyta HV po podłączeniu do innej, sprawnej maszyny działa poprawnie, co wyklucza jej uszkodzenie. Na kartkach z białym wydrukiem wyczuwalny jest developer, a pojawił się również sporadyczny błąd C3300 dotyczący systemu optycznego (AGC). Maszyna wyrzuca developer na kartki, a trasa podawania tonera została oczyszczona. Wymiana kostek elektrody dolnej nie rozwiązała problemu. Sugerowano sprawdzenie i ręczne ustawienie parametrów bias, które mogą ulec skasowaniu. Inna przyczyna to przeładowanie bębna spowodowane wytartymi bokami bębna, co wymaga wymiany bębna, modułu obrazowego (DV) i listwy oraz resetu liczników bębna i uruchomienia symulacji U126 (Setting effective potential). Pojawiła się także prośba o oprogramowanie do urządzenia, które zostało udostępnione prywatnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA