logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schematy urządzenia do regulacji głośności głosu - DIY elektronika

Simmi 17 Lut 2008 09:49 3375 5
REKLAMA
  • #1 4813495
    Simmi
    Poziom 20  
    Ocena: 3
    Witam.
    Nie wiem czy pisze w dobrym dziale ( jeśli nie to z góry przepraszam).Poszukuje schematów urządzenie które byłoby w stanie zwiększyć głośność mojego głosu.Elektroniką interesuje się w zasadzie do niedawna ale mógłbym sam stworzyć płytkę.Zalezy mi by głośność dalo się regulować.Za wszystkie pomysły dziękuje.
  • REKLAMA
  • #2 4814416
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1116
    Witam.
    Nie chce abyś mnie źle zrozumiał, ale czy nie chodzi Ci po prostu o wzmacniacz ?
  • REKLAMA
  • #3 4814698
    Simmi
    Poziom 20  
    No mniej więcej tak.Ważne jest też dlamnie to by zajmowało to malo miejsca( ewentualnie głosnik moze byc duzy) i pobierało mało prądu.
  • REKLAMA
  • #4 4816142
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1116
    Witam ponownie.
    Jeśli chcesz aby wzmacniacz nie był zbytnio duży, polecam schemat który podaje poniżej.
    Kiedyś sam zrobiłem ten wzmak, działał, nawet jakość dzwięku była przystająca.
    W pdf'ie który jest kartą katalogową sławnego TDA1516 pod koniec znajduje się schemat.
    Na początku pisałeś, że zależy Ci na regulacji głośności.
    Podany wzmacniacz jest samą końcówką mocy; jeśli zależy Ci na regulacji głośności, a nie zależy Ci na jakości to wstaw na wejściu wzmacniacza potencjometr. Jeśli jakość dźwięku zdaje sie być istotna, musisz zrobić przedwzmacniacz.
    I jeszcze jedna sprawa; czy głos ma "iść" przez mikrofon czy jakieś inne urządzenie (komputer, mp3, dyktafon)?.
    Jeśli bezpośrednio z mikr. potrzebny jest wzmacniacz mikrofonowy, albo przystawka przedwzmacniacza mikrofonowego.

Życzę powodzenia :-)

P.S
    W razie problemów pisz; postaram się odpowiedzieć.

Dodano po 1 [minuty]:

Załącznik....
    Załączniki:
    • TDA1516.pdf (101.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 4820201
    Simmi
    Poziom 20  
    Głos musi isc z mikrofonu.Dziękuje za schemat.

Dodano po 3 [minuty]:

A posiadałbys moze schemat płytki drukowanej do tego urządzenia?Bo jeszcze nie za bardzo umiem robic tego typu rzeczy a bardzo potrzebuje tego wzmacniacza.Na jakosci nie za bardzo mi zalezy.Wazne zeby było słychac.
  • #6 4820621
    Bonkot
    Poziom 39  
    Ocena: 93
    Witam
    Robiłem kiedyś wzmacniacz na tej kości (tylko ja włożyłem TDA1518 zamiast TDA1516 ) nawet grało znośnie. Schematy i projekty płytek robione w „Eagle” (TDA1516, to wzmacniacz, w_NE542 to przedwzmacniacz mikrofonowy).
    Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Wzmacniacz+przedwzmacniacz.zip (122.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA