logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Akumulator. Pytania na temat wymiany Kwasu Akumulatorowego

jajek92 18 Lut 2008 13:54 21437 8
  • #1 4818174
    jajek92
    Poziom 23  
    Ocena: 43
    Witam.
    Mam kilka sprawnych akumulatorów, i chcę je jakoś odnowić, wymienić Kwas na nowy, i dobrze go naładować. I tu jest problem z kwasem, czy on musi być indętyczny,. jaki jest w akumulatorze, czy znacie jakieś nazwy tych kwasów, czy mogę zamiast kwasy wlać, wodę destylowaną, czy ona jest gorsza.
    nie wiecie ile tak ok kosztuje 1l tego kwasu, bo woda destylowana jest nawet tania 1zł za litr. proszę o pomoc
  • Pomocny post
    #2 4818283
    Szuler17
    Poziom 23  
    Ocena: 86
    Kwas siarkowy H2SO4 - Do kupienia na stacjach benzynowych i w sklepach z częściami jako elektrolit do akumulatorów.
  • #3 4818840
    Bonkot
    Poziom 39  
    Ocena: 93
    Witam
    Jeżeli masz akumulatory sprawne to nie widzę żadnej potrzeby przeprowadzania takiego zabiegu, chyba że chcesz zniszczyć akumulatory. Dlaczego –popytaj w stacjach serwisowych.
    Pozdrawiam.
  • #4 4819140
    sebek3
    Poziom 30  
    Ocena: 342
    No i pozostaje problem, co zrobić ze starym kwasem :)
  • #5 4819726
    jajek92
    Poziom 23  
    Bonkot napisał:
    Witam
    Jeżeli masz akumulatory sprawne to nie widzę żadnej potrzeby przeprowadzania takiego zabiegu, chyba że chcesz zniszczyć akumulatory. Dlaczego –popytaj w stacjach serwisowych.
    Pozdrawiam.

chodzi mi o wyjałowienie kwasu
  • #6 4820360
    Bonkot
    Poziom 39  
    Ocena: 93
    Witam
    Jeśli nie znasz dokładnie zasad takiego zabiegu, to tylko możesz popsuć akumulator. Sam widziałem taki akumulator po nieumiejętnie przeprowadzonej wymianie kwasu (jak to zrobić prawidłowo, nie wiem). Pomimo kilkukrotnego ładowania żarówka samochodowa (reflektorowa ) już po chwili przygasała.
    Pozdrawiam.
  • #7 4821660
    jajek92
    Poziom 23  
    Hmm to jak to zrobić, aby nie uszkodzić, albo inaczej, wiadomo że po jakimś czasie ilość tego kwasu powoli maleje, np jest poniżej paska MIN i chcę dolać , to czy mogę dolać np. wodę destylowaną, czy jak doleję to się zepsuję??, albo czy do starego elektrolitu dolać nowy, czy wymieniać cały elektrolit???
  • Pomocny post
    #9 4822085
    emka371
    Poziom 19  
    Ocena: 24
    Cytat:
    wodę destylowaną, czy jak doleję to się zepsuję??, albo czy do starego elektrolitu dolać nowy, czy wymieniać cały elektrolit???

Poziom elektrolitu uzupełniasz wodą destylowaną. Ewentualne dolewki elektrolitu tylko w przypadku zaniżonej gęstości - pomiar aerometrem w pełni naładowanego akumulatora. Jak już napisano wyżej nieprzemyślana "regeneracja" akumulatora może przynieść więcej szkody niż pożytku. Przy ewentualnej wymianie elektrolitu powinieneś się trzymać instrukcji fabrycznej akumulatora - są różnice w gęstości elektrolitu dla różnych typów.

Podsumowanie tematu

✨ W akumulatorach kwasowych elektrolitem jest kwas siarkowy (H2SO4), który można kupić na stacjach benzynowych lub w sklepach z częściami samochodowymi. W przypadku ubytku poziomu elektrolitu zaleca się uzupełnianie go wodą destylowaną, a nie kwasem, o ile ubytek nie jest znaczny. Wymiana całego elektrolitu lub jego regeneracja bez odpowiedniej wiedzy może uszkodzić akumulator i pogorszyć jego działanie. Przy wymianie elektrolitu należy stosować się do instrukcji producenta, ponieważ gęstość elektrolitu może się różnić w zależności od typu akumulatora. Pomiar gęstości elektrolitu powinien być wykonywany aerometrem na w pełni naładowanym akumulatorze. Nie zaleca się samodzielnej wymiany kwasu bez odpowiednich umiejętności, gdyż może to prowadzić do trwałych uszkodzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA